Mineritul industrial – următorul gigant sector de investiții Bitcoin?

16 iunie 2014 minerit

Articol scris de Wu Mihu

bitcoin.mine_.2

Interesul de investiții în ecosistemul Bitcoin a crescut foarte mult în 2014, cifrele de investiții din acest an depășind totalurile anului 2013 datorită investițiilor majore în procesorul comerciant BitPay, furnizorul sigur de portofel  Xapo și e-commerce și platforma online de banking Circle, care au constituit împreună 67m $ în strângerea de fonduri.

Acestă listă cu bine-cunoscuți, comercianți sau consumatori axați pe companiile Bitcoin s-au alăturat recent pentru o investiție considerabilă în hardware-ul mineritului de Bitcoin și operatorul de instalație de minerit industrial BitFury, care a anunțat că a închis o rundă de 20m $ pe data de 30 mai.

Deși extragerea de Bitcoin a fost mult timp un punct de accent pentru ecosistemul Bitcoin, investițile BitFury pot fi dovada că investitorii de capital de risc dau crezare mai mult companiilor care furnizează servicii fundamentale pentru cel mai mare ecosistem de afaceri Bitcoin.

Activitatea recentă sugerează că mineritul instituțional poate fi următorul punct de acces pentru comunitatea de investiții, precum și observatorii din industrie par deja să fi simțit tendința.

Mai multe runde așteptate

Această schimbare față de mineritul pe scară largă a fost subliniat pe 12 iunie de o investiție de 400.000 $ în instalații de minerit Bitcoin, firmă găzduită de HashPex.

SUA, bazată pe operatorul de instalație industrial minier MegaBigPower – care a câștigat o dată mai mult de 8m $ pe lună cu ajutorul eforturilor sale de minerit în fiecare lună la nivel înalt al prețurilor Bitcoin, CoinDesk declară că în prezent se lucrează pentru a finaliza o rundă de investiții, care se estimează că va fi de dimnensiuni comparabile cu cele de la BitFury.

Deși proprietarul Dave Carlson nu a oferit mai multe detalii, investitorii majori BitFury au fost dornici să își prezinte motivele pentru care așteaptă investiții similare în astfel de operatori la scară industrială pentru a deveni mai obișnuit.

Cursa înarmării mineritului industrial

Forța conducătoare din spatele acestui potențial de creștere a investițiilor a fost, probabil, cel mai bine articulată de gestionarea partnerului de la Binary Financiar, Harry Yet. Vorbind cu CoinDesk, Yeh a indicat că fereastra de facilități miniere industriale de valorificare pe piață pentru profituri maxime este în scădere ca urmare a creșterii concurenței, care ar putea duce la investiții imediate.

Citând cifrele culese din discuțiile purtate cu investitorii, Yeh a declarat:

Anul trecut, dacă ai vrut să fii un mare jucător în spațiul de minerit, a trebuit, probabil să plătești oriunde între 3 și 5m $ pentru a intra în mineritul industrial. În acest an, această sumă este de aproximativ 10 – 20m $, iar anul viitor aceasta va fi de 30 – 40m $ și va crește.

Mai mult, pe măsură ce piața se extinde, Yeh a spus că el crede că creșterea prețurilor Bitcoin va forța companiile să investească în masă în centre de date mari cu capacități miniere Bitcoin:

O să începeți să vedeți IBM și companii mai mare care intră în joc. Chiar acum, piața este încă prea mică, iar acesta este doar opinia mea, însă prețurile se ridică și o să aveți mai mult interes.”

Risc și recompensă

Georgia Co-Investment Fund CEO George Bachiashvili, a cărui firmă a investit, de asemenea, în ultima rundă de la BitFury, este de părere că această escaladare este de viitor, pur și simplu din cauza naturii finite Bitcoin și potențialului uriaș de profit pe care îl aduce.

Cred că mineritul va deveni mai mult ca o marfă, deoarece mai multe persoane vor intra în industrie și va fi mai greu pentru a obține o cotă de piață. Apoi, nu e prețul Bitcoin în sine. În cazul în care se ridică și ajunge la câteva mii pe Bitcoin, cred că pot fi generate venituri bune”, a spus el.

Având în vedere această întorsătură, Bachiashvili a declarat că firma sa a fost fericită să își asume riscul. De asemenea, el a sugerat că investitorii ar putea fi început să se uite la  Bitcoin ca la o proprietate cu valoare intrinsecă dincolo de prețul său, adăugând:

Bitcoin este mai mult un mijloc de schimb, ceva care are o utilitate care poate fi aplicată. De aceea noi nu ne uităm la ea ca la o marfă. Ne uităm la ea ca la un mijloc de schimb și că acesta va fi folosit pentru bani și semnarea tranzacțiilor dar și dovada dreptului de posesie și de proprietate.

Oportunități din belșug 

Având în vedere că instalațiile miniere industriale sunt atât de aproape de elementul central al ecosistemului Bitcoin, Yeh a menționat că BitFury și extensiile altor operatori similari ar putea avea capacitatea de a intercepta mai multe piețe, amenințând chiar mai multe companii și servicii miniere orientate spre consumator.

Ceea ce vedem că se întâmplă este că BitFury are de gând să producă atât de multe ASIC-uri și nu există atât de multe 1MW, 20 MW sau instalații mari de megawatt. Fizic e imposibil să începi să aduci multe facilități într-un interval scurt de timp” spune el.

Bachiashvili a mers mai departe pentru a sugera că el crede că nu iese din discuție compania să înceapă să furnizeze portofele Bitcoin sau alte servicii pentru ecosistem, având în vedere poziția sa.

Record dovedit

Desigur, investitorii BitFury au fost, de asemenea, doritori să sublinieze că marea rundă de investiții este o dovadă a lucrărilor efectuate de companie – care are două centre de date mari în Finlanda și Islanda, și un altul aproape finalizat în Georgia.

Bachiashvili, de exemplu, a menționat că firma sa a realizat teste de stres asupra companiei și au fost multumiți de rezultate.

Am făcut mai multe teste de stres ale companiei, acestea au fost incluse în calculele noastre și s-au dovedit a fi destul de stabile chiar și la un preț scăzut Bitcoin, acesta ar trebui să meargă în jos, aproape de zero, pentru ca noi să reușim să recuperăm împrumutul”, a spus el.

Investitorii, de asemenea, au vorbit mai ales de managementul BitFury și capacitatea companiei de a-și livra propriile produse. Acest lucru vine în ciuda unor critici mainstream a fondatorilor.

Recurs evident 

Deși dacă întrebarea dacă investitorii  mainstream vor începe să graviteze în minerit este încă incertă, există potențiale urcări pentru primii utilizatori.

BitFury investitor Bill Tai, al cărui portofoliu include investiții în succese, cum ar fi Scribd și Twitter, de asemenea, a sugerat că investițiile în infrastructură de la nivelul solului Bitcoin pot ajuta investitorii să devină mai informați cu privire la următoarele mișcări în industrie, spunând:

Apelul de la BitFury pentru mine merge dincolo de expertiza lor în industria minieră, de transmisie și de siliciu. În opinia mea, ele sunt unele dintre cele mai importante noduri centrale de informații din comunitatea Bitcoin, în general. Activitățile lor mă vor expune la multe oportunități în anii ce vor veni.”

Totuși, el recunoaște că Bitcoin este încă polarizant, chiar dacă investitorii capturează potențialele oportunități în spațiu. Echipa de investiții BitFury, de exemplu, este formată din investitori care au mai stabilit cunoștințele ecosistemului.

El a concluzionat ”Interesul investitorilor în Bitcoin este foarte binar. Fie că îți place sau îți e frică. Eu cu siguranță nu mă tem.”

 

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *