Popularitatea Bitcoin

30 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

De acum înainte, ar trebui să fie clar că un astfel de proces de subiectivare ca cel pe care îl descriem, nu reprezintă simpla apariţie a unei noi tehnologii inovatoare, care trece dincolo cu bine. Popularitatea enormă a Bitcoin este dovada că dimensiunile acestui proces de subiectivare sunt multiple şi nu pot fi înţelese prin adoptarea unei singure naraţiuni, şi cu atât mai puţin prin utilizarea categoriilor de analiză economică.

Popularitatea de astăzi a Bitcoin este enormă şi încă în creştere: acesta este un rezultat al progresului biopolitic descris mai sus şi inscripţia sa în interiorul unui context special nu este o calitate unică a Bitcoin. Bitcoin îşi are rădăcinile în mişcările de protest care însoţesc criza financiară din 2009 până în prezent, numită Mișcarea de ocupare.

În timp ce poate fi un motiv pentru a ascunde acest fapt pentru cei care aclamă necondiționat succesul Bitcoin, este important să se țină cont de acest punct de vedere istoric pentru a înţelege ce se poate întâmpla în viitor. Scena culturală în jurul Bitcoin este construită în jurul unor valori noi, care, în ciuda multor capcane, întrupează rebeliunea împotriva „Sistemului”. În ultima conferinţă Bitcoin în Europa am văzut în mod clar că acei oameni, care sunt cei mai apropiați de ea sunt în mod sigur interesați de o imagine de ansamblu: sunt conştienți că un sistem critic stă la baza existenţei Bitcoin, până în punctul în care titlul următoarei conferinţe s-a schimbat, fiind concentrat pur şi simplu pe faptul ca Bitcoin să se numească Conferinţa „unSystem” (Nesistem), printre vorbitori fiind Ocupa Londra, Anonymous ,Voina si Birgitta Jónsdóttir.

A fi popular înseamnă, de asemenea, a fi ramificat, bifurcat, reprodus, clonat, recombinat şi însuşit în cele din urmă de oameni: o pictogramă populară va alimenta mintea culturii populare fără să fie consumatoare de sine, dar confundând autenticitatea acesteia în prezența unor noi cazuri populare. Acest lucru se întâmplă deja la Bitcoin cu consecinţe foarte interesante. Având în vedere că popularitatea sa este în cea mai mare parte printre hackeri, ramificarea Bitcoin dă naştere mai multor implementări tehnice valabile, care sunt ambele capabile să funcționeze la o scară largă, şi să exploreze noi abordări pentru monedă şi crearea de reţele.

_73379976_73379836

Printre primele ramificații Bitcoin au fost în mod ironic și implementări ale lor: ca Cosby împreună cu starul de televiziune Bill Cosby au oferit monede, sau Carrots – morcovi sau Weed, care a fost o monedă adaptată la valoarea dezvoltatorului său preferat – Berea Thai (thailandeză). Dar există, de asemenea grave bifurcații Bitcoin, ambele alternative sau complementare ei, încât ne putem aştepta la mai mult în viitor: NameCoin (a cărei funcţionalitate este de a inregistra noi domenii de reţea) sau LiteCoin (care pot fi extrase pe echipament minier Bitcoin, fără interferenţe) sunt doar câteva exemple valide.

Un exemplu deosebit de interesant este Freicoin14 care se impune pe ideile lui Silvio Gesell pentru un sistem monetar cu dobânda zero pe credit: valoarea de monedă „se dezintegrează”, ceea ce înseamnă că, odată cu timpul îşi va pierde din valoare. Freicoin nu poate lucra ca depozit al valorii, o practică comună printre utilizatorii Bitcoin, de aceea circulă mai repede. Prin punerea în aplicare a aceastei facilități, menţionată precum „contrastalii”, aceasta este una dintre cele mai promiţătoare ramificații Bitcoin în ziua de astăzi, cel puţin în teorie.

Cu propria mea companie proiect în galaxia Bitcoin, ceva numit Freecoin15, am început documentarea fenomenului de bifurcare Bitcoin de la inceputurile sale şi am susţinut în cadrul Comunităţii pentru „configurarea codului de Geneză” ca în general să aibă o pârghie de vârstă pentru posibilităţile de personalizare pentru tehnologia care stă la baza Bitcoin. Este convingerea mea că, în timp ce Bitcoin reprezintă o ruptura politică unică, vechea stabilire a reglementărilor banilor, nu este soluţia optimă la acesta.

Nevoia de monede digitale bazate pe încasările triplu-semnate nu poate fi pur şi simplu satisfăcută de Bitcoin. Cu toate acestea, împuterniciți de popularitate și toate consecințele ei pe care le-am explorat, am ajuns la concluzia că Bitcoin poate rămâne pe termen lung un punct de referinţă fixat pentru viitoare implementări: este realist să se prevadă că valoarea acestuia va creşte doar în viitor.

Este timpul să explic titlul acestui articol, şi anume, că Bitcoin rupe tabuu-ul în ceea ce privește banii. Timp de mulţi ani am luat banii așa cum sunt, fără să punem sub semnul întrebării ingineria lor, fără a analiza contabilitatea din punct de vedere sistemic. I-am folosit și am fost folosiți de aceaștia. Pentru a-l parafraza pe Georg Simmel, ne-am transformat pe noi înşine în „fiinţe indirecte”, intermediari între bani şi crearea şi satisfacerea dorinţelor noastre.

La fel ca un subiect tabu care este atât de aproape să ne facă să ne întoarcem în altă parte, am evitat să ne întrebăm despre ceea ce fac bani să existe. În ultimii 50,oamenii au acceptat în linişte transformarea banilor în ceva mai abstract, departe de mâinile celorlalți, devenind de fapt doar un număr în bazele de date din bănci, un gest de interacţiune cu calculatoarele care ştiu mai mult decât știm noi despre ceea ce deținem. În timp ce este „rădăcina tuturor relelor” pentru unii, a devenit aproape o religie pentru alţii, dar în ambele cazuri, banii au fost prea importanți pentru a fi interogați şi evoluţia lor prea naturală ca masele să intervină. Este un sistem care pătrunde cel mai mult dacă nu în toate interacţiunile sociale, cel puţin în lumea occidentală, aşa că presupunem că ei sunt neutri şi, în orice caz, niciodată nu ne vom întreba despre existenţa lor.

Cele mai multe analize politice studiază dinamica legată de distribuirea de bani, relaţia lor cu forţa de muncă, acumularea de studiu, utilizarea valorilor şi a valorii de schimb. Universals au guvernat intreagul discurs în jurul ingineriei monetare şi modelele matematice au fost metoda necesară pentru a explica aspectele lor. Totuşi, în această zi, numai câțiva au îndrăznit să se uite mai îndeaproape în sistemele de valută şi implicaţiile lor biopolitice, fără a purta ochelarii de protecţie din punct de vedere istoric: acest lucru a fost un tabu auto-impus de mulţi cercetători şi practicieni, pentru a diseca acest mediu, la fel ca unui cadavru care nu ne este permis să-l studiem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *