Pentru Bitcoin contează tehnologia, nu discuțiile – I

19 noiembrie 2014 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

Web

Pentru unii, ideea de bani care sunt independenți față de guvern și bănci, este extrem de atrăgătoare.

Sistemul banilor face diferența de bogăție, spun ei. Este motivul pentru care atât statul cât și sectorul financiar au crescut la astfel de dimensiuni disproporționate.

Utilizați o alți bani, iar guvernul și monopolul băncilor este distrus. Puterea lor este redusă. Ei nu pot comite multe dintre abuzurile care merg pe – fie că este vorba de inflație, planuri de salvare sau chiar războaie.

Aceleași meme au fost în spatele pieței imense de aur, care a variat de la 2001 la 2011. Cautătorii de aur (și eu sunt unul) au spus cu toții același lucru. Cumpărănd aur, te protejezi de devalorizarea monedei, nu este răspunderea al lui nimeni altcineva – și alte lucruri de acest gen.

Dar această piață s-a încheiat. Aurul este acum în scădere cu 40%, cea de argint cu aproape 70%, iar noi suntem mai aproape de un punct de vedere politic pentru un sistem greu de bani, decât am fost în anul 2001.

Anti-guvernamentale sau retorica anti-bancară este seducătoare, dar numai dacă ești de un îndoit liberal sau anarhic. Nu toată lumea este.

Sunt convins că marea revoluție în care atât de mulți se înghesuie pentru a se realiza, se poate face numai prin reforma banilor. Dar nu vom discuta despre acest lucru.

Tehnologia ar putea, totuși.

Dacă Steve Jobs ar fi spus că el avea de gând să distrugă industria muzicală, te-ai fi grăbit să cumperi un iPod?

În cazul în care Steve Jobs sau Jeff Bezos și-au promovat afacerile pe baza tuturor revoltelor care au fost plănuite să provoace muzică și publicare, mulți oameni s-ar putea să nu fi fost chiar așa de convinși.

Îmi cam plac vinyl-urile, îmi plac CD-urile, îmi plac albume. Îmi place lucrarea mea de zi cu zi. Îmi place librăria mea locală.” Nu ar fi fost mai mult decât rezistență pe care am văzut-o în realitate.

În schimb, Jobs, Bezos și mulți alții ca ei s-au concentrat asupra consumatorului. Ei au dat produse mai bune consumatorului. Consumatorul nu a cumpărat în motive politice, ci pentru că i s-a potrivit. Tehnologia a fost irezistibilă.

IPod-urile au fost un mod nou și mai bun pentru a asculta muzică, iTunes fiind un loc mai bun pentru a stoca. Amazon este un loc minunat pentru a cumpăra lucruri. Kindle este un mod fantastic de a citi cărți. Site-urile și blog-urile sunt locuri mai bune pentru a consuma știri. YouTube și Netflix sunt modalități mai bune de a viziona clipuri video. Și așa mai departe.

Bitcoin trebuie să facă același lucru.

În 80.000 cuvintele pe care Satoshi Nakamoto le-a scris online, a făcut trei declarații politice vagi. Să se concentreze doar pe obținerea de lucru a tehnologiei, iar motivul pentru care Bitcoin a fost atât de succes este că tehnologia face de fapt lucrul. Acum, comunitatea Bitcoin trebuie să-și amintească exemplul lui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *