O comparație a tipurilor sistemelor de rating

27 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Dacă tot am vorbit până acum despre sisteme de rating și cum se aplică acestea la Bitcoin, mai jos veți putea observa un tabel cu un rezumat al caracteristicilor sistemelor de rating. În respectivul tabel, Verificabilitatea se referă la abilitatea de a asigura că ratingurile sunt permise doar pentru tranzacțiile reale, lanțul de blocuri public face ca acest lucru să fie mai simplu de efectuat. Flaw-ul este din această perspectivă faptul că Bitcoin este divizibil în unități foarte mici, de până la 0.00000001 Bitcoini, o unitate atât de mică încât nu există o valoare cu care să poată fi convertit. Nu există nimic ce poate opri atacatorii în a trimite cantități foarte mici de Bitcoini la o adresă doar pentru a avea abilitatea de a oferi rating-uri.

Partea cu Informația distribuită din tabel se referă la felul în care ratingurile publice sunt create și cum acestea pot fi ușor agregate. Aceasta este o proprietate foarte dificil de obținut într-un sistem în care noi adrese de plată pot fi create pentru fiecare tranzacție. Această a doua problemă stă în motivul pentru care sistemele bazate pe monede sunt listate ca având informații limitate pentru distribuire. În timp ce tranzacțiile sunt complet publice, agregarea poate fi mult mai dificilă prin utilizarea adreselor multiple.

Bitcoin_Logo

Intrările pentru verificabilitatea vânzătorului și cumpărătorului se referă la abilitatea de a verifica că vânzătorul și cumpărătorul sunt entități reale, sau altceva decât identități concepute cu scopul de a corupe sistemul cu rating-uri false sau chiar tranzacții false. Aceasta este una din cele mai dificile proprietăți de verificat din cauza dificultății de a face diferența între utilizatorii cazuali sau cei care nu sunt frecvenți și aceia care nu au dorința de a participa deloc

Caracteristici Bazat pe site-uri Bazat pe portofel Bazat pe monede
Verificabilitatea Da Da Da
Informația distribuită Limitată Limitată Limitată
Informație unică Nu Nu Da
Verificabilitatea vânzătorului Da N/A Nu
Verificabilitatea cumpărătorului Da Nu Nu
Controlul distribuit Nu Posibil Da

Ultimul rând din tabel este despre controlul distribuit al rating-urilor. Sisteme în care o entitate sau un mic grup de entități agregă ratinguri pentru o rețea întreagă are un control centralizat, decât distribuit. Un sistem distribuit, unde toate entitățile rețelei sunt egal legitime în sistemul de rating ar fi prea mult în păstrarea acestuia cu valorile comunității Bitcoin, cu toate acestea ar putea fi prea mult și pentru implementat. Sistemele de portofel si site-urile, in general, sunt văzute ca exemple de control al unei singure entități, cu toate că este posibil ca acestea să coopereze.

Toate caracteristicile unui sistem de rating sunt dorite dacă sistemul este de o valoare înaltă. Acesta poate fi văzut că niciuna din arhitecturi nu posedă toate aceste caracteristici, astfel că niciuna nu este o soluție totală sau definitivă. Măsurile sociale se pot adresa doar câtorva dintre slăbiciuni. De exemplu, un standard poate fi creat prin care toți vânzătorii sunt de acord să-și facă publice adresele. Acest lucru ar fi bun în agregarea rezultatelor pentru a oferi un sistem de rating cu adevărat de încredere. Crearea unei metode comune de publicare ce este descoperită de cumpărători va trebui să fie concepută cu mare atenție.

Soluțiile de afaceri pot fi de asemenea posibile. Vânzătorii pot intra în audierea practicilor și validarea politicilor identității de transparență cu ajutorul unor părți terțe. Postarea publică a rezultatelor auditului poate oferi cumpărătorilor încrederea că vânzătorii nu „se joacă” cu sistemul de rating. Acest tip de metodă poate fi costisitor, cu toate acestea, acesta pare să fie contrar valorilor comunității Bitcoin. Nu există loc pentru îndoială că acest lucru nu ar fi acceptat la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *