Monedele Gold-Backed

10 august 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Monedele digitiale Gold-Backed sunt deosebit de atrăgătoare pentru „gândacii de aur” din cauza neîncrederii în guvern de a sprijini valutele fiat. Aceste persoane cred că instituţiile centrale bancare pot abuza de autoritatea lor pentru imprimarea mai multor bani, şi acest lucru îi face deci iresponsabili într-un mod care provoacă hiperinflația. Această părere este deosebit de răspândită printre cei care trăiesc volatil, în ţări subdezvoltate, precum Zimbabwe şi Argentina. În subsecţiunile de mai jos, vă prezentăm trei studii de caz comparative pe diferite monede gold-back.

A)     E-gold

În anul 1996, oncologul Douglas Jackson a creat de E-gold, o nouă moneda digitală susţinută pe deplin în depozite de aur la diverse seifuri în întreaga lume. Permițând tranzacţii la fel de mici ca zece-miimi de gram de aur, e-gold a fost, de asemenea, primul sistem de micropayment din lume. La topul succesului său în 2008, e-aur a prelucrat peste 2 miliarde de dolari în tranzacţiile anuale şi a avut aproape 5 milioane de utilizatori din întreaga lume. Motivele din spatele popularității e-aur, au contribuit, de asemenea, la decesul său: in 2007, Departamentul de justiţie al SUA l-a acuzat pe Jackson şi pe cei doi directori principali cu mai multe capete de acuzare de spălare de bani, conspiraţie, şi că operează cu bani fără licenţă de emisie în afaceri.

Succesul din ce în ce mai mare al e-gold a atras atenţia cyber-criminalilor, care s-au bucurat de anonimatul oferit de monedă. Actul de acuzare al Departamentului de Justiţie descrie:

Persoanele care doresc să folosească sistemul de plată e-gold au fost obligate doar să furnizeze o adresă de email validă pentru a deschide un cont de e-gold – nu au fost verificate alte informatii de contact. Odată ce o persoană a deschis un cont de e-gold, el/ea ar putea finanţa contul folosind orice număr de schimburi, care convertea moneda naţională în e-aur. Odată deschis şi finanţat, titularii de cont ar putea accesa conturile lor prin intermediul internetului şi efectua tranzacţii anonime cu alte părți oriunde în lume.

Anonimatul şi acoperirea globală oferită de e-gold a permis criminalilor să spele bani uşor şi să se sustragă de controlul de aplicare a legii. Guvernul federal SUA a acuzat directorii e-gold de faptul că ştiau despre activitatea criminală care apare printer bazele sale de utilizator, şi pentru că deși știau asta, le-au permis să continue. De exemplu, utilizatorii criminali au efectuat o înşelătorie de investiţii prin mutarea a 146 de milioane de dolari prin sistemul e-gold folosind 10 conturi diferite. Deoarece e-gold nu permite plățile înapoi, toate plăţile în sistem au fost finale. Astfel, consumatorii care au fost păcăliți să trimită bani infractorilor, nu și-ar putea primi banii înapoi. În ceea ce priveşte plata de recuperare, e-gold nu oferă protecţia adecvată consumatorilor.

Au existat mai multe faţete de funcţionare e-gold, care au făcut mai uşor pentru autorităţile americane să efectueze o anchetă şi să-l închidă: Compania opera în mod deschis în Statele Unite, cu sediul central în Florida, şi avea cel puţin trei directori principali care locuiau în State. Mai mult decât atât, moneda nu oferă de fapt utilizatorilor săi anonimatul pe care l-a promis. La crearea unui cont, utilizatorul trebuie să depună cel puţin 1.000 de dolari dintr-o institutie bancară tradiţională în contul de e-gold. Astfel, toate conturile de e-gold au fost urmărite ca identităţi reale şi legate de informaţii cu caracter personal inregistrat la aceste instituţii financiare externe.

Jackson şi ceilalți acuzați de Departamentul de Justiţie, în cele din urmă au pledat vinovați la acuzaţia de „conspiraţie în spălare de bani şi operarea cu bani fără licenţă de emisie în afaceri.” . Compania a plătit o amendă de 3.7 milioane dolari și și-a înghetat toate conturile din sistemul e-gold. Singura modalitate ca utilizatorii să poată aibă acces la valoarea din conturile lor şi să obţină restituirea completă a fondurilor lor a fost ca aceștia să prezinte informații suplimentare pentru e-gold, care ar fi revizuite de Administratorii Curţii de Judecatăşi de autorităţile relevante în guvernul SUA. Înainte ca acesta să fie închis în 2008, e-gold a fost probabil cea mai de succes alternativă a monedei din lume. Succesul său ulterior a inspirat alte monede gold-backed, copycat.

Bitcoin_Logo

B)      eBullion

În anul 2000, Jim şi Pamela Fayed au lansat eBullion, care a permis utilizatorilor să transfere digital aur şi argint între conturi. Deşi eBullion a fost încorporat în Panama, acesta a oferit un serviciu de card de debit pentru toţi clienţii din SUA, permiţându-le să convertească soldurile aurului în dolari. Compania s-a prăbușit în 2008, când Jim Fayed și-a ucis co-fondatorul şi soţia. El a fost ulterior condamnat la moarte, şi compania a fost investigată şi judecată în conformitate cu Patriot Act pentru spălare de bani, transferuri ilegale de bani şi alte activităţi criminale. Toate activele clienților au fost confiscate atunci când compania a fost închisă în 2008, şi un milion de utilizatori eBullion nu au fost compensați pentru pierderile lor.

C)      GoldMoney

La scurt timp după lansarea eBullion, James Turk a creat GoldMoney ca un alt competitor cu e-gold şi eBullion. GoldMoney s-a remarcat în sine ca un furnizor de încredere al monedelor digitale de aur şi argint, și a creat propria tehnologie de singuranță pentru identificarea strategiilor pentru a descuraja spălărea banilor. Începând cu 2011, GoldMoney a avut peste 2 miliarde de dolari în activele de client. În timp, a devenit o platformă de economii pentru majoritatea utilizatorilor, cererea pentru serviciile sale de monedă de schimb şi de plată a fost relativ nesemnificativă. Începând cu 2012, din cauza creşterii regulamentelor şi a costurilor ridicate de conformitate, GoldMoney a dezactivat capacitatea de a face plăți intre conturi de utilizator.

Bitcoin se aseamănă mult cu aceste monede: ambele sunt digitale, lichide, permit transferul de fonduri între conturi de utilizator, şi sunt relativ anonime comparativ cu metodele tradiţionale de plată. Cu toate acestea, ceea ce face din Bitcoin o monedă revoluţionară sunt diferenţele. În primul rând, Bitcoin este considerat ca bani fiat şi nu are suport ca orice comodiatate fizică. În al doilea rând, Bitcoin nu este controlat de autorităţile care guvernează — astfel, ea nu poate fi fabricată în mod liber. În cele din urmă, deoarece Bitcoin este complet descentralizat, există ambiguități mari în ceea ce privește competenţa de reglementare căreia moneda îi aparţine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *