Lucruri esențiale pe care le poți cunoaște despre Bitcoin

22 noiembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin este prima moneda digitală descentralizată, iar aceasta nu este „legată” de nicio țară. Nu se află sub niciun control al niciunei bănci și nu poate fi printat pe plastic, hârtie sau metal. Până acum probabil am mai vorbit despre istoria monedei digitale și cum încercările anterioare nu au făcut ca moneda sa fie pur descentralizată pentru că depindeau de bani sau alte companii.

Un Bitcoin este un lanţ electronic de semnături rupt in unităţi mai mici numite Satoshi. Un Satoshi este egal cu 0.00000001 Bitcoini. Alte unităţi de măsură ar putea fi următoarele:

–          1 Bitcoin = 1 Bitcoin

–          0.01 Bitcoin = 1 cBitcoin ( 1 centiBitcoin sau bitcent )

–          0.001 Bitcoin = 1 mBitcoin ( 1 miliBitcoin sau mbit )

–          0.000001 Bitcoin = 1 uBitcoin ( 1 microBitcoin sau ubit )

–          0.00000001 Bitcoin = 1 Satoshi

1 bloc la fiecare 10 minute -> 2.016 blocuri la fiecare 2 săptămâni -> 210.000 blocuri in 4 ani

Guvernul, în orice țară, căuta să implementeze o supraveghere asupra Bitcoin, și chiar să meargă atât de departe încât să oprească schimburile. Acest lucru ar devaloriza dramatic Bitcoin.

După ce un bloc este rezolvat, celui care a găsit soluţia i se oferă bitcoini ( 25 pentru fiecare soluţie in momentul de fata ). Aprovizionarea cu bitcoini este controlata de reţea prin dificultatea soluţionării unui bloc. Reţeaua oferă posibilitatea soluţionării unui bloc la fiecare 10 minute.

Fiecare Bitcoin este compus din 100 de milioane de Satoshi, numit după Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin.

Ideea Bitcoin a venit de la un programator numit Satoshi Nakamoto, acesta fiind si „numele” documentelor originale ce conţineau aspectele tehnice ale noului proiect, insa era un pseudonim. Adevăratul nume al lui Satoshi Nakamoto este inca necunoscut.

Cumpărarea si vânzarea de Bitcoin oferă monedelor străine profitul investiţie, iar cei care au văzut Bitcoin ca pe o oportunitate inca de la început au reuşit să-şi multiplice veniturile. Aceia care au cumpărat Bitcoin la începuturile lui 2012 cu 5$ pentru un Bitcoin, in cazul in care vând tot ce au reuşit sa strângă, ar avea un profit extraordinar.

Este prima cea mai solidă monedă digitală care a fost înțeleasă pe deplin ( sau într-un procent foarte mare ). Și cu toate că uneori oamenii înțeleg foarte bine cum funcționează această monedă, au existat și alte monede digitale cu care Bitcoin se afla în competiție.

În zona adoptării Bitcoin, sistemele de plată avansate par să nu fie serios amenințate în comparație cu alte dimensiuni. Graficele de amenințări pentru incluziunea financiară globală arată că cele mai mari amenințări pentru succesul Bitcoin se învârt în jurul serviciilor locale Bitcoin.

Fiecare bloc din lanţul de blocuri face referire la funcţia blocului anterior. Acest lucru impune o ordine cronologică a blocurilor şi, în consecinţă, şi a tranzacţiilor, având în vedere faptul că nu este posibil să se creeze o funcţie validă a antetului blocului anterior înainte de existenţa sa.

Tranzacțiile Bitcoin nu sunt întrutotul anonime. În cadrul unei tranzacții Bitcoin nu există un intermediar. Vânzătorul și cumpărătorul comunică în mod direct ( peer to peer ), însă identităţile lor sunt encriptate și nicio informație personală nu este transmisă de la unul la altul. Cu toate acestea, spre deosebire de o tranzacţie complet anonimă, există un registru al tranzacțiilor, care este public. Astfel, tranzacțiile Bitcoin sunt pseudoanonime, nu anonime.

Adoptarea acestei monede pentru utilizarea ei în fiecare zi depinde foarte mult de stabilitatea prețurilor, de care consumatorii și afaceriști au nevoie atunci când plănuiesc să cheltuie sau să economisească. În acest fel, Bitcoin este precum o monedă convențională instabilă – numeni nu se așteaptă să devină standard pentru tranzacțiile internaționale prea curând.

Putem spune că guvernul poate avea multe acțiuni care „să rănească” Bitcoin și să afecteze reputația acestuia și totodată să oprească câteva ramuri ale acestuia în diferite locații unde Bitcoinii sunt vânduți sau cumpărați, însă nu pot să facă Bitcoin să dispară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *