Consideri că cunoști Bitcoin cu adevărat? Uite 6 mituri

21 noiembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin a fost folosit în mare parte pentru activități ilegale. Nu-i poți folosi pentru a cumpăra bunuri dintr-un magazin și nu au valoare pentru că toată lumea îi poate crea.

Probabil ați tot auzit astfel de vorbe despre Bitcoin. Probabil că există câteva părți negative ale acestei monede – costul foarte mare pentru minarea bitcoinilor, inabilitatea de a recupera monedele pierdute, vulnerabilitățile portofelului și altele – însă sunt foarte multe informații greșite împărtășite de necunoscători despre Bitcoin.

„Oamenii nu investesc îndeajuns de mult timp în cercetare și în mod sigur există și aici, ca în orice alt domeniu, o curbă de învățare” a spus Alan Silbert, fondator și CEO BitPremier, o piață de bijuterii ce are prețurile doar în Bitcoin.

În luna aprilie a acestui an, Dawid Ciężarkiewicz a ținut o prezentare în Torun, Polonia, ce s-a axat foarte mult pe miturile ce înconjoară Bitcoin. Una din cele mai pervazive (comune) minciuni pe care le-a pus în lumină este că bitcoinii sunt disponibili în mod gratuit. Mai mult de atât, foarte mulți oameni susțin că bitcoinii au fost hack-uiți, ceea ce nu este adevărat.

Așa că ne-am decis să ne axăm puțin pe cei sceptici și să explorăm 6 mituri ce se află în jurul Bitcoin.

1. Bitcoin nu are valoare intrinsecă

Se dezbate foarte mult dacă bitcoini au valoare intrinsecă în afara mediului în care aceștia sunt folosiți. Desigur, dacă societatea nu ar susține-o, această monedă descentralizată care nu este susţinută de guvern sau de orice altă marfă, nu ar avea nicio valoare. Însă există argumente pentru valoarea Bitcoin ca o rețea globală de exchange-uri și comercianți. La sfârșitul zilei, valoarea este determinată de cerere și ofertă

2. Bitcoinii sunt ilegali deoarece nu au o formă legală

Aceasta ar fi o a doua problemă majoră. În Statele Unite ale Americii, forma legală cuprinde monede și bancnote care au fost emise de guvern. Însă acest lucru nu înseamnă că Bitcoinii sunt ilegali pentru că guvernul pur și simplu îi clasifică ca fiind virtuali. În momentul de față Bitcoin ar putea face parte din zona gri, însă în niciun caz bitcoinii nu sunt ilegali.

3. Bitcoinii sunt folosiți în mod primar pentru a spăla banii

Silk Road a demonstrat că există o piață pentru așa ceva, însă există o piață și pentru cei care livrează droguri la colțul străzii acceptând bani cash. Silbert de la BitPremier a spus că comunitatea Bitcoin își dorește să adere la reguli și că dorește să coopereze cu guvernul pentru a crește adoptarea criptomonedei.

4. Bitcoin oferă acces la evaziunea fiscală

Argumentul aici făcut de hackerii bitcoin este că tranzacțiile cash sunt adesea anonime însă sunt totodată taxate cu succes. Este o premisă slabă să spui că cei care scapă de evaziune vor fi prinși deoarece în stilurile lor de viață și în activele lor nu există consistență în raport cu venitul pe care îl au.

5. Bitcoinii sunt oferiți în mod gratuit

Dawid Ciężarkiewicz spune că neînțelegerea procesului de minare conduce foarte mulți oameni la a gândi că bitcoinii sunt oferiți gratuit. De fapt, bitcoinii sunt minați printr-un proces computerizat ce validează tranzacțiile prin soluționarea unor serii de puzzle-uri criptografice.

Bitcoinii sunt validați în cadrul lanțurilor de blocuri, care sunt regiștrii pentru tranzacțiile din trecut. Minerii care procesează și verifică tranzacțiile sunt „premiați” cu bitcoini. Așa cum vine vorba, este nevoie de bani pentru a face bani și, la fel, este nevoie de bitcoini pentru a face bitcoini.

6. Este o gigantică schemă Ponzi

Absolut deloc. O schemă Ponzi este definită ca o formă de fraudă care plătește împrumuturile investitorilor cu bani împrumutați de la investitori mai vechi, în loc să fie plătiți cu bani din profit. Deoarece Bitcoin este o rețea peer-to-peer, o monedă open-source, nu există nicio entitate centrală care să conducă o astfel de schemă. În timp ce aceia care au adoptat moneda au avut parte de mari „valuri”, nu au ajuns să profite de beneficiile majore de după ale acestora.

Mituri probabil că mai sunt și în mod sigur lista poate continua, însă considerăm că acestea sunt unele din cele mai des întâlnite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *