Lectorul Universitatii Yale evidentiaza eficienta transparentei tehnologiei Blockchain dupa scandalul Panama

27 aprilie 2016 blockchain, transfer bani

Articol scris de Mirona Noru

Odata cu lansarea recenta a „Panama Papers”, activitatea firmei de avocatura Mossack Fonseca a intrat in opinia publica intr-un mod indraznet. Intr-un eseu prin care si-a exprimat opinia legata de acest eveniment prezentat in cadrul unei retele de televiziune, respectiv PBS, lectorul Universitatii Yale, Vikram Mansharamani discuta documentele publicate si cum va arata viitorul vietii private de acum incolo.

Yale University

Yale University

Desigur, cei bogati beneficiaza de utilizarea unei varietati de lacune fiscale si scuturi pentru a-si proteja bunurile, dar o data cu eliberarea documentelor Panama, aceasta revelatie intr-un fel parea un pic diferita. Accesul unei persoane la viata privata poate sa fie definita prin capacitatea lor de a plati pentru asta? Nu este nimic in neregula cu existenta unei vieti private, exceptie facand cazul in care acest lucru conduce la disimulare ca finalitate, pentru a evita aplicarea legilor . Mansharamani crede ca o soluție care sa conduca la problema protectiei vietii private se poate gasi in utilizarea tehnologiei blockchain.
El prezinta arhitectura blockchain-ului, așa cum aceasta a fost discutata de Michael Casey la un eveniment recent MIT, si anume ca aceasta va oferi posibilitatea de a adauga straturi de vizibilitate zonelor tulburi ale functiei economice. Mansharamani constata ca Casey pretinde „ca automatizarea increderii prin registrele publice va facilita tranzactiile comerciale si guvernamentale, distrugerea blocajelor de informare si imbunatatirea transparentei si a eficientei.”

Vikram Mansharamani

Vikram Mansharamani

Cazul titlurilor imobiliare este luat in considerare. Titlurile imobiliare sunt unele dintre cele mai populare pentru oameni din intreaga lume pentru a construi capitaluri proprii cu caracter personal; asta in cazul in care se poate dovedi ca de fapt,aceasta este proprietatea proprie. Dupa cum observa Mansharamani, locuri precum Honduras au un procentaj incredibil de 60 % din terenuri care este nedocumentat. Utilizand blockchain ar oferi locurilor precum Honduras posibilitatea de a crea un registru care este real și distribuit. Tara experimenteaza in prezent cu un astfel de sistem. Ghana de asemenea este in procesul de cautare de tehnologie. Acest lucru, dupa cum afirma autorul, ar putea oferi un mare avantaj economic si sa consolideze democratiile lor aflate in proces de dezvoltare.
Mansharamani prezinta un alt caz de transparenta in conceptul de utilizare blockchain pentru a ajuta in gestionarea drepturilor digitale pentru artisti. Sistemul ar folosi, teoretic, contractelor inteligente. Fiecare lucrare a artistilor are o semnatură digitala, in cazul in care semnatura este recunoscuta ca fiind declansatoare pentru realizarea unei plati. Dezvoltatorii de la Ethereum lucreaza cu sarguinta la acest aspect.
Guvernul ar putea crea, teoretic, registre contabile publice cu scopul unic de a inregistra nasteri si decese, avand scopul principal de a reducere furtului de identitate si fraudarea unor programe de guvernare. Revista Wirred numeste acest fenomen”guvern de auto-servire.”
Mansharamani continua ideea prin oferirea drept exemplu a sistemului de sanatate. Pornind de la dosare medicale falsificate, un sistem cu care in prezent Estonia experimenteaza, si avand parte de sustinere din partea programelor de verificare de droguri. Vizibilitatea informatiilor distribuite in mod public in logistica, cum ar fi tipul de informatii pe care companii precum grupu Wal – Mart, ar putea stimula , de asemenea, inovarea si de ar permite schimbul de informatii de urgenta.

transparenta Bitcoin

transparenta Bitcoin

Autorul reflecta apoi la unul dintre punctele cele mai importante mentionate deMichael Casey. Desi utilizarea pe scara larga a acestei tehnologii ar oferi mai multe efecte externe pozitive pentru mase, nu se asteapta ca implementarea sa aiba loc in curand. Chestiunea problematica cu aceasta tehnologie este faptul ca multe institutii simt ca este un pic prea transparenta.

Viitorul, spune Mansharamani, apartine transparentei din punct de vedere comercial si economic.

sursa: (https://www.cryptocoinsnews.com ; https://hacked.com/panama-papers-the-biggest-leak-with-the-richest-crooks-ever/)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *