Poate Tehnologia Blockchain sa securizeze un Smart City?

28 aprilie 2016 bitcoin, blockchain, securitate

Articol scris de Mirona Noru

Orasul inteligent nu este un simplu vis, dar este o mare problema, una chiar intimidanta. Am devenit din ce in ce mai buni la crearea de retele, cu ajutorul dispozitivelor si oamenilor care le folosesc. Dar, din pacate orasele moderne ajung sa fie entitati unice monstruoase, de multe ori cu milioane de indivizi care creeaza miliarde de variabile in fiecare zi. Nu este vorba doar despre urmarirea si coordonarea tuturor acestor variabile intr-un mod eficient; este vorba de asemenea despre a realiza acest lucru in conditii de siguranta si securitate.

 

smart city

smart city

Daca credeti ca razboiul cibernetic este o amenintare astazi, asteptati pana cand s-ar putea inchide alimentarea cu energie a unor zone intregi sau la nivelul proprietatilor individuale. Asta ar aduce toate mijloacele de transport la un pas de macinare! Pe masura ce mostenim avantajele de automatizare in planificarea civila, vom dobandi de asemenea dezavantajele aferente.

Dar exista o tehnologie care vine puternic din urma cu un software care a fost proiectat special pentru a coordona o multime de activitati in conditii de siguranta si sigur: tehnologia blockchain, care a fost adusa in atentia publicului prin utilizarea sa in relatie cu criptomoneda Bitcoin. De asemenea, cunoscut sub numele de un registru distribuit securizat criptografic, un blockchain pastreaza o copie cloud pe baza de informatii organizate(in principiu, o foaie de calcul) si efectueaza in mod continuu activitatea de calcul de criptare, totul fiind în timp real.
Pare a fi exact ceea ce avem nevoie și de fapt orase din China, Emiratele Arabe si in alte parti au fost implementate tehnologii pentru a face fata nevoilor unui smart – city.

 

tehnologia blockchain

tehnologia blockchain

Ideea este ca prin utilizarea unei autoritati criptografice securizate si total descentralizate, care poate lucra la viteza unui calculator, aceasta ar trebui sa fie in masura sa pastreze distributia energiei electrice, de tratare a apei, de transport.
Cu o tehnologie blockchain publica si puternic dezvoltata, orasele ar putea oferi optiuni de plata pentru orice afacere – de ce sa folositi cardul de plastic vechi, astfel pierzand o fractiune din plata in detrimentul unui intermediar (de exemplu o companie bancara sau un card de credit), facand astfel sa creasca pretul; atunci cand se pot transfera bani rapid si sigur, direct la un proprietar al unei afaceri ?
Cu toate acestea, in multe privinte adevarata promisiune a orasului inteligent este ceea ce s-ar putea face pentru a micsora comunitatile din medii urbane moderne, aducand oameni impreuna cu imbunatatiri bine concepute pentru nivelul de interactivitate al orasului.
Coordonarea inteligenta ar putea lasa oamenii sa se organizeze in mod intentionat mult mai usor prin furnizarea de servicii digitale sau promovarea evenimentelor locale.

smart city

smart city

In acest moment, pare mai probabil ca obiectiile personale legate de invazivitatea programelor sa blocheze functionalitatea oraselor inteligente decat barierele tehnologice.
Exista un risc, cu siguranta, deoarece orice noua tehnologie poate esua sau cel puțin, nu reuseste sa finalizeze proiectiile pe termen lung. Sunt multi cei din lumea tehnologiei blockchain care cred ca aceasta nu poate fi capabila sa-si atinga potentialul incredibil; si ca ar putea fi incapabila de a se extinde cu mult dincolo de sfera sa actuala.
Este nevoie de o cantitate incredibila de energie pentru a asigura toate operatiunile de calcul și cel mai important aspect, toate solicitarile care rulează necesita o cantitate imensa de energie electrica care rulează Bitcoin; ar putea lua în curand la fel de multa energie ca si Danemarca.
Chiar si cu un ipotetic Blockchain 2.0, cu toate acestea , o tehnologie destul de eficienta pentru a permite milioane de tranzactii pe zi, vom avea nevoie de o metoda de putere , atat de calcul, cat si electrica. Orasul ar putea oferi toate acestea si sa utilizeze blockchain ca un serviciu social, dar asta ar implica costuri foarte mari. De asemenea, s-ar centraliza puterea , anuland o parte din natura distribuita a serviciului si potentand la maxim unul dintre atributele de baza ale tehnologiei blockchain: securitatea.
In orice caz, blockchain este in acelasi timp una dintre singurele tehnologii software care ar putea deservi, eventual, pentru nevoile unui oras cu adevarat inteligent.
Dar, indiferent de tehnologia din spatele ei, trebuie sa se mute la modele mai eficiente și mai de succes ale vieții; asa cum este adesea subliniat de catre expertii in domeniu, aproximativ jumatate din populatia lumii traieste in prezent in orașe, dar pana in 2050 acest numar va creste pana la 66 %.

 

sursa: ( http://www.extremetech.com/

http://www.coindesk.com/

https://www.cryptocoinsnews.com )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV