Guvernul australian doreste standarde pentru contabilitatea Bitcoin

22 noiembrie 2016 bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Agentia financiara de raportare de standarde a guvernului australian face presiuni pentru o actiune internationala in domeniul monedelor digitale, respectiv Bitcoin,  dorind o regularizare si in acest domeniu.

Australian Accounting Standards Board (AASB), o agentie guvernamentala insarcinata cu supravegherea standardelor de raportare ale tarii, a publicat o noua pozitie oficiala, inaintea unei reuniuni din luna decembrie a membrilor din Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB). In concluzie, lucrarea sustine ca este nevoie de un standard mai bine definit, atat pentru valutele digitale, precum si pentru alte tipuri de active necorporale.

bitcoin-australia-800x445

Chestiunea privind implementarea de noi standarde de contabilitate a mai fost ridicata in trecut, dar hartia oficiala depusa de AASB ar putea fi una dintre cele mai importante pana in prezent. Eliberarea sa vine pe fondul unei actiuni controversate de catre Internal Revenue Service, agentia fiscala de top din Statele Unite ale Americii, care a dorit inregistrari ale utilizatorilor schimbului valutar digital Coinbase.

In conformitate cu hartie depusa de AASB, aceasta este „clar” orientata spre nevoia de contabili care lucreaza cu persoane fizice sau companii care manipuleaza monedele digitale, Bitcoin in cauza.

Autorul lucrarii, directorul Deloitte Henri Venter, a scris:

In opinia noastra, avand în vedere problemele de identificate si cresterea rapida a monedelor digitale, activitatea de stabilire a standardelor este necesara pentru a oferi orientari contabile clare pentru preparatori si e nevoie sa se asigure ca situatiile financiare furnizeaza informatii relevante si utile pentru utilizatorii acelor situatii financiare.

shutterstock_270646241-640x480

Cu toate acestea, o astfel de miscare ar rezolva doar o parte a problemei, iar hartia oficiala depusa continua sa aduca argumente suplimentare. In centrul problemei sta faptul ca exista o lipsa profunda de standarde pentru asa-numitele „active necorporale„, care ar include monedele digitale.

… Nu exista standarde de contabilitate care se ocupa de investitii in active necorporale sau a altor active de tip marfuri, care nu sunt instrumente financiare sau obiecte de inventar„, noteaza hartia oficiala.

In consecinta, se recomanda ca IASB sa elaboreze un standard care sa abordeze contabilizarea investitiilor in active necorporale si produse de baza.

Forumul consultativ pentru standarde de contabilitate, un organism in cadrul IASB, este setat sa se intalneasca pe 8 si 9 decembrie la Londra. Potrivit unor documente publicate de IASB, membrii vor oferi posibile cai de a crea standarde pentru valute digitale.

australia-auction-300x185-300x160

sursa: https://www.ifrs.org/Meetings/MeetingDocs/ASAF/2016/December/1612-ASAF-05-AASB-DigitalCurrency.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *