Criza refugiaților și soluția oferită de Bitcoin

8 septembrie 2015 bitcoin

Articol scris de Sorin Tomsa

În aceste zile, când criza refugiaților ține capul de afiș al tuturor programelor de știri interne și internaționale, iar reținerile spectaculoase ale DNA sau criza ucraineană au trecut pe plan secund, o idee îndrăzneață pune pe masa analiștilor Bitcoin și tehnologia blockchain ca furnizori de soluții ale acestei probleme tot mai acute.

O analiză semnată Andrew Wagner, autor si Community Manager la NewsBTC, așază cap la cap elementele care ar putea duce, teoretic, la crearea unui micro-stat dedicat refugiaților. Tărâmul – nu fantastic, ci cât se poate de real – ar urma să fie pus la dispoziție de Italia sau Grecia, state cărora miliardarul egiptean Naguib Sawiris le-a propus recent să-i vândă o insulă pentru acest scop, după cum a relatat și Pro TV, preluând o informație France Press. Pasul următor – infrastructura, a cărei construcție poate însemna exact principala ocupație și sursă de venit a noilor locuitori. Blockchain ar putea rezolva partea administrativă – de la emiterea de acte de identitate (lucru deja testat de BitNation) la registrele inevitabile de mari dimensiuni, care au atras atenția și autorităților britanice, așa cum scriam într-un articol anterior. Bitcoin ar contribui, evident, la planul financiar, oferind avantajul unor donații rapide și ieftine din partea celor interesați, ar putea facilita refugiaților transferul de bani și alte valori către această destinație și, desigur, ar putea constitui moneda universală de schimb în cadrul teritoriului.

Chiar dacă planul nu ar fi la fel de ușor de pus în practică pe cât este de așternut pe hârtie, merită reținut și apreciat ca alternativă de studiu la soluțiile haotice pe care statele care se confruntă cu un aflux uriaș de emigranți – iar România nu va reusi să mai rămână mult timp înafara acestui grup – le adoptă adhoc, urmând mai degrabă calea diminuării unor efecte, decât a identificării și înlăturării cauzei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *