Ce trebuie pentru succesul unei Organizații Descentralizată Autonomă – I

23 februarie 2015 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

1

Scopul?

Utilizatorii sunt în centrul acestei evoluții și așa se construiește coloana vertebrală arhitecturală de a sprijini aceste acțiuni de utilizator. Rețineți că funcțiile participative / colaboratoare / cooperative sunt bazate pe utilizator, în timp ce cele autonome descentralizate distribuite sunt bazate pe arhitectură.

Tipuri de miză de proprietate

Există trei modalități de a te implica într-o DAO. Poți cumpăra acțiuni / monede digitale / jetoane, iar acestea fie vă pot fi acordate, fie le puteți câștiga.

Partea de câștig este interesantă pentru că implică ceva muncă, lucru care este activ sau pasiv. Un exemplu de lucru activ include livrarea pe recompense pentru proiecte specifice, cum ar fi găsirea bug-urilor, dezvoltarea de software, hacking-ul etic sau orice activitate care este cerută de DAO.

Lucru pasiv este de obicei realizat prin schimbul a ceva, cum ar fi ciclurile de procesare de calculator, accesul la internet, depozitarea sau chiar datele.

Unități de valoare

Ce primești în schimb pentru miză poate lua, de asemenea, mai multe forme. Desigur, instrumentul tradițional este o acțiune (sau un mandat / opțiune pentru acțiuni), dar valoarea poate veni, de asemenea, în puncte, jetoane, recompense sau monede digitale. Rețineți că jetoanele ar putea avea mai multe scopuri, deoarece acestea pot reprezenta drepturile de utilizare a unui produs sau drepturile de proprietate legate de o anumită valoare intrinsecă.

Transparența în guvernare

Să faci ca guvernarea să fie în regulă nu este ușor, dar trebuie să fie făcută.

Autonomia nu înseamnă anarhie, așa că va trebui să se gândească la diferitele părți care alcătuiesc guvernarea, indiferent dacă sunt sau nu părți interesate sunt implicate activ (de exemplu votul, gestionarea, normele de creare, normele de verificare, de luare a deciziilor, de raportare, regulamente), sau pasiv (de exemplu senzația de abilitate, de prim rang, de respect, de compensare corectă). Indiferent, transparența în guvernare trebuie să predomine.

Aprecierea câștigurilor

În sensul tradițional, am împărțit profitul sau participarea dividendelor ca o formă de câștig redistribuită colectiv. Dar într-o DAO aceste beneficii ar putea include votul / drepturi speciale sau oferirea unui statut special. În cele din urmă, trebuie să existe o creștere de valoare prin aprecierea capitalului intern, sub formă de monede digitale sau tokenizarea criptografică sigură de un anumit tip.

Crypto tehnologia pe bază

Protocoalele și platformele blockchain și a monedelor digitale bazate pe aceasta tehnologie sunt doar catalizatori pentru aplicarea mecanismului de consens. De obicei, acestea sunt cu consesns open source și cu încredere descentralizată în protocoalele care pot fi verificate și care au veridicitate în privința tuturor tranzacțiilor și programelor inteligente.

Aceste protocoale pot fi de uz general (de exemplu Ethereum, Bitcoin), sau speciale (de exemplu La’Zooz pentru transportul descentralizat sau MaidSafe pentru depozitarea descentralizată). Există 3 componente funcționale suplimentare care ar trebui să fie incluse în platforma tehnologică:

a) Un strat de date pentru utilizator, cu o presupunere că datele sunt deținute de către utilizator și sunt accesibile numai într-un agregat specific.

b) Programele inteligente, care sunt motoarele de tranzacție propriu-zisă.

c) Diverse API pentru a interfera cu serviciile sau partenerii care aprovizionează DAO cu valoare adăugată.

Inovație în valoarea de creație

Să nu existe nicio greșeală, obiectivul principal al unei DAO este creația sau producția de valoare, iar pentru a face acest lucru, trebuie să existe o legătură specifică între acțiunile utilizatorilor și efectele rezultate ale acestor acțiuni în valoarea totală a organizației, în calitate de simbol prin valoarea monedelor digitale care stau la bază.

Asta în cazul în care creativitatea antreprenorială trebuie să fie înlocuită, în cazul în care modelele de afaceri sunt puse la cale. Utilizarea fără legătura de valoare este o risipă și va duce la eșec.

Dar există un avertisment. Multe dintre aceste DAO se află în stadiile teoretice inițiale. O pre-vânzare permite unei organizații descentralizate autonomă să înceapă de undeva. La sfârșitul zilei, o nouă organizație descentralizată autonomă este ca un start-up. Este nevoie de un produs / o potrivire pe piață, modelul de afaceri realizat și o mulțime de utilizatori / clienți. La început, se fac o mulțime de presupuneri, iar DAO poate să pară science-fiction, până când produsul / serviciul lovește piețele reale. „Dovada succesului” va fi sustenabilitatea în piață, nu succesul pre-vânzărilor.

Cred că dacă ajungi la o organizație descentralizată autonomă cu un proces treptat care este confecționat din mai multe bucăți, este un pas înțelept. Cred că DAC / DAO este o construcție care va avea grade de puritate în punerea sa în aplicare. Nu vor fi cazuri în care doar un procent la sută dintr-o companie va fi DAC sau va opera precum o organizație descentralizată autonomă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *