Ce face ca Bitcoin să fie Bitcoin? Partea I

25 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Nu există nicio incertitudine asupra faptului că Bitcoin este special. Este recunoscut ca o nouă formă de bani care este de natură online și nu are o formă politică, deși utilizări ale protocolului Bitcoin sunt dincolo de bani și se pot dezvolta plăți.

O cheie caracteristică a Bitcoin și o sursă de putere este descentralizarea. Funcționarea tehnică Bitcoin, operațională și de folosire ar trebui să rămână domeniul comunității Bitcoin și să nu cadă pe mâinile unei autorități centrale. Un al doilea element esențial care a ajutat la succesul Bitcoin în ochii fundațiilor care susțin Bitcoin este faptul că această monedă digitală este acceptată la nivel global. O a treia dimensiune în care Bitcoin este un activ pentru obiective aspiraţionale care, cu toate că nu reprezintă esența Bitcoin, sunt importante pentru rezultate sociale și economice.

Aceste trei idei – descentralizarea, adoptarea la scară globală și rezultatele lăudabile – toate formează activul care ar trebui protejat de fundațiile ce susțin Bitcoin. Le vom detalia în continuare.

BitcoinEditorschoice

Descentralizarea

Un puternic consens în conducerea acestor fundații este faptul că descentralizarea este o parte a esenței Bitcoin. Bitcoin este descentralizat în toate aspectele sale majore, incluzând:

–          Dezvoltarea de software

Cu toate că protocolul Bitcoin a fost creat de un grup individual cunoscut ca Satoshi Nakamoto, acesta a fost lansat în 2009 ca un software disponibil tuturor, care să fie dezvoltat și întreținut de comunitate fără existența unei autorități centrale sau guvern. Fundațiile care finanțează Bitcoin suportă echipa ce dezvoltă nucleul pentru protocol și software-ul, însă întreținerea acestora este condusă de comunitatea Bitcoin în mod consistent cu niște principii de dezvoltare a software-ului open source . Software-ul Bitcoin trebuie să servească mereu interesele comunității așa cum sunt determinate de comunitate.

–          Mineritul

Noi Bitcoini sunt creați prin soluționarea problemelor matematice, crescând dificultatea de soluționare odată cu trecerea timpului, fapt care generează noi seturi de intrări pentru înregistrarea tranzacțiilor în mod public, denumit altfel lanț de blocuri. Minarea este descentralizată și oricine poate participa la proces datorită rolului său de validare a tranzacțiilor înregistrate. Minarea centralizată va oferi minerilor controlul asupra contentului înregistrat și folosirea controlului contrar intereselor utilizatorilor Bitcoin și comunității Bitcoin.

–          Noduri

Fie că se minează sau nu, oricine ar trebui să poată opera noduri în rețeaua Bitcoin, care reprezintă o copie a registrului de tranzacții publice. A avea mai multe noduri păstrează lanțul de blocuri de neatins pentru orice forță centrală, fiind totodată cheia în operarea protocolului Bitcoin.

–          Plățile

Bitcoin este disponibil către utilizare oricui, alocând plățile să fie făcute, de exemplu, de oricine care are acces la internet, un calculator decent și soft-ul necesar. Utilizarea de Bitcoin ar trebui să nu ceară aprobarea niciunei autorități centrale sau intermediare.

Aceste patru procese descentralizate formează o caracteristică esențială pentru Bitcoin, însă descentralizarea nu este singura caracteristică care va face ca Bitcoin să ajungă la un succes și mai mare. A avea o comunitate mare de utilizatori este o a doua mare caracteristică, aceasta ajutând ca Bitcoin să ajungă cel mai mare activ care poate fi.

Adoptarea la scară globală

O premisă a tuturor viziunilor pentru succesul Bitcoin este adoptarea pe scară largă. Ca protocol global, Bitcoin va expune proprietățile descrise de Legea lui Metcaf, care susține că valoarea rețelei este proporțională cu pătratul numărului de utilizatori din întreg sistemul. Crescând utilizarea de Bitcoin va crește valoarea comunității, deci adoptarea este esențială pentru succesul Bitcoin. Acest studiu identifică trei factori care vor ajuta la determinarea ratei de adoptare a Bitcoin:

–          Servicii avansate

Protocolul Bitcoin suportă o gamă foarte diversificată de servicii avansate. Dezvoltarea utilităților de valoare în softul Bitcoin va oferi valoare comunității de utilizatori Bitcoin și va ajuta la adoptare.

–          Afacerile ce au o bază Bitcoin

O comunitate înfloritoare de afaceri ce au la bază Bitcoin este esențială pentru adoptarea la scară globală. Astfel de afaceri includ schimburi, sisteme de plăți și altele ce vor mijloci între protocolul Bitcoin și utilizatorii obișnuiți din întreaga lume.

–          Acceptarea consumatorului

Un arbitru foarte important pentru adoptare este acceptarea consumatorului. Bazat pe ușurința în utilizare, securitate, practica afacerilor, viteză, încredere și altele, consumatorii vor determina dacă valoarea oferită de bitcoin este superioară, fie inferioară, față de alte infrastructuri și servicii.

Adoptarea la scară globală este un activ extraordinar. În timp ce apără descentralizarea, fundațiile care susțin succesul Bitcoin în adoptarea promovării va ajuta să producă un număr mare de venituri ce vor fi recunoscute ca fiind importante.

Cam atât pentru prima parte a acestui articol. Cea de-a doua parte va veni cu informații despre rezultatele Bitcoin la nivelul financiar global și al creșterii economice, punând în balanță oamenii, demnitatea acestora și banii. Însă despre toate acestea în articolul viitor – Ce face ca Bitcoin să fie Bitcoin? Partea II.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *