Cât de periculos poate fi creatorul Bitcoin?

25 noiembrie 2014 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

Se cunoaște faptul că misteriosul creator al Bitcoin, Satoshi Nakamoto, deține o mulține de monede. Un semn de întrebare se ivește în ceea ce privește modul în care acest lucru ar putea afecta Universul Bitcoin.

Sergio Lemer este un consultant de securitate Bitcoin, care estimează aproximativ 1m $ BTC, ceea ce înseamnă că averea lui Satoshi Nakamto se învârte în jurul a 383 de milioane de dolari în momentul de față. Acesta deține o parte bună din întreg inventarul Bitcoin și anume o proporție de 7,5%.

satoshi-bitcoin-stash-630x454

Satoshi Nakamoto este precaut cu monedele Bitcoin, cheltuind numai când este cu adevărat cazul, un exemplu bun sunt operațiuniile de testare din primele zece zile după ce Satoshi a minat blocul de geneză, care este primul bloc de pe blockchain.

Ce s-ar întâmpla în cazul în care ”colecție”  de monede precum cea al lui Satoshi s-ar dezlănțui pe piață deodată? Nimic bun. Prețul ar fi afectat, companiile Bitcoin ar deveni insolvente iar aceastei piațe i-ar trebui o lungă perioadă de timp pentru a se reabilita și pentru a funcționa în parametrii cât de cât normali, în cazul în care acest lucru s-ar mai putea realiza.

Este adevărat că Bitcoin a fost realizat de către Satoshi prin evoluțiile făcute de mulți alții, anunțând Bitcoin prin criptografia listei de e-mail MetzDown. În unele posturi ale lui Satoshi de pe această listă și forumuri, se sugerează o ideologie de egalitate. În una dintre aceste postăro, creatorul misterior al Bitcoin, răspunde la un punct despre rezolvarea problemelor politice prin criptografie, declarând:

Putem câștiga o bătălie majoră în cursa înarmărilor și pentru a obține un nou teritoriu de libertate pentru un timp de mai mulți ani .Guvernele sunt bune la tăierea capetelor unei rețele controlate la nivel central, cum ar fi Napster, dar rețelele P2P pure cum ar fi Gnutella și Tor pare a se menține singure„.

Să presupunem că Satoshi este rău intenționat. Cele mai multe dintre codurile sale au fost rescrise în acest moment. Monedele sale tezaurizare ar putea fi obiectul unui părăsire imediată, cu efect catastrofic. Dar atunci, există mai multe moduri de a reduce riscul.

Bitcoin este o investiție cu risc ridicat și ar trebui să fie o mică parte a unui portofoliu bine diversificat.  Cel mai bun sfat este de a nu investi mai mult decât îți poți permite să pierzi.

Însă, din fericire, acțiunile lui Satoshi nu sugerează că acesta are inteții rele în ceea ce privește piața, dar această curiozitatea este prezentă în mințiile celor care au ales să adopte Bitcoin, de aceea trebuia discutată.

 

One comment

  1. Ela Iliesi spune:

    E incredibil cat mister e in jurul acestui Satoshi. Desi e de inteles si de ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *