Bitcoin este valuta oficiala – judecator federal din New York

22 septembrie 2016 bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Este Bitcoin valuta oficiala sau nu este valuta oficiala? Aceasta este intrebarea principala care apare pe buzele tuturor atunci cand vine vorba despre Bitcoin. Multi oameni din intreaga lume au o intelegere foarte vaga a ceea ce este de fapt o forma de valuta, iar acest lucru se poate extinde cu siguranta si la judecatorii de la nivel federal, care acum sunt nevoiti sa se confrunte cu aceasta definitie.

bitcoin-and-law
Intr-un caz nou, ce a avut legatura cu o contraventie tip hacking recenta, facuta de J. P. Morgan Chase si alte companii financiare, un judecator federal din districtul New York a decis ca Bitcoin intr-adevar, se califica drept valuta. Potrivit Reuters, Anthony Murgio incearca sa respinga acuzatiile impotriva lui. Acestea sunt legate de presupusa operatie a schimbului Bitcoin cunoscut sub numele de Coin.mx, pe care procurorii l-au numit „fara licenta”.

Murgio sustine ca Bitcoins nu se poate califica drept „fonduri” in conformitate cu legea federala, care interzice exploatarea unei intreprinderi fara licenta de emisie de valuta. Judecatorul districtual federal Alison Nathan nu este de acord, indicand urmatoarele intr-o declaratie scrisa:
Bitcoins sunt fonduri in sensul simplu al termenului, Bitcoins pot fi acceptati ca plata pentru bunuri si servicii sau cumparati direct de la un schimb cu ajutorul unui cont bancar. Prin urmare, Bitcoin functioneaza ca resursa financiara si este folosite ca mijloc de schimb si ca un mijloc de plata, avand toate atributele unei valute si avand sanse reala sa ajunga valuta oficiala foarte curand.

Acest lucru a fost explicat la o audiere inainte de proces, intr-un efort de a avea cazul respins de Murgio, care se confrunta cu inca sase capete de acuzare penale la proces. Acuzarea sustine ca Coin.mx a fost detinut de Gery Shalon, un barbat israelian care a fost acuzat de conducerea unei scheme de frauda pe calculator, care a vizat mai multe companii, printre care J. P. Morgan Chase. Acuzarea a cautat sa expuna datele personale a mai mult de 100 de milioane de oameni. Juris detaliul este SUA vs Murgio et al, US District Court, Districtul de Sud din New York, No. 15-cr-00769.

Cat despre Bitcoin, aceasta valuta este vazuta ca ar avea o mare legatura cu cazul. Dar nu toate jurisdictiile privesc Bitcoin sau definitia de valuta oficiala, in acelasi mod. Aceasta decizie recenta reflecta o decizie facuta in urma, respectiv acum 25 de luni, in cadrul aceluiasi US District Court, de catre Jed Rakoff. Judecatorul Rakoff, de asemenea, a constatat ca Bitcoin se califica drept valuta la 19 august, 2014, in cazul S.U.A. v. Faiella, 14-cr-00243, US District Court pentru Districtul de Sud din New York.

In cadrul acestei decizii, Rakoff face referire la o decizie precedenta de stabilire, in opinia sa, de catre un magistrat din Texas, in cazul SEC v. Shavers 2013 WL 4028182. Acest caz a avut loc anterior in august, iar judecatorul de acolo a considerat ca Bitcoineste o valuta sau o moneda sub forma de bani.

In urma cu mai putin de doua luni, a fost raportat pe aceeasi tema un caz judecat in Miami, Florida. Cauza penala a spalarii de bani a trebuit sa rezolve daca Bitcoin se califica drept valuta, care ar putea reprezenta o tranzactie financiara oficiala, in opinia judecatorului Teresa POLLER, nu aceasta nu a facut-o. Poller nu facea referire la cazurile din New York sau Texas, ca prioritate. Acest lucru este de fapt benefic pentru comunitatea mai mare din zona, deoarece legile privind spalarea de bani nu pot fi usor „aruncate” de catre cei care folosesc Bitcoin, care ar putea fi un mijloc de a descuraja utilizarea acestuia.

img445-primedice_addl_2

sursa: http://www.reuters.com/article/us-jpmorgan-cyber-bitcoin-idUSKCN11P2DE

http://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=af4dcba1-3ffb-4c3d-8694-7474039ab265

https://cointelegraph.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *