Atacurile economice asupra stabilității Bitcoin

29 august 2014 Uncategorized

Articol scris de David Mitran

Stabilitatea Bitcoin ca un sistem descentralizat de plăți necesită ca o majoritate din minerii săi să fie sinceri utilizatori care urmează regulile expuse de protocolul Bitcoin. Cu toate acestea, dacă un atacator are cel puțin 51% din puterea computerizată a rețelei, acesta poate lua control asupra sistemului ( din punct de vedere teoretic ), poate rescrie regulile și să respingă tranzacțiile create de ceilalți utilizatori. Acesta este motivul pentru care a apărut o îngrijorare mai mare decât „cursa armelor tehnologice” ce a apărut acum câțiva ani, când mai mulți mineri au cumpărat hardware ASIC foarte scump conceput special pentru minarea de Bitcoini și formarea de bazine miniere puternice. De fapt, cele două bazine miniere din zilele noastre – BTCGuild și Ghash.IO – controlează 53% din puterea computerizată a rețelei.

Abilitatea de dublă cheltuire poate fi motivația economică din spatele unui cartel cu o putere computerizată de 51% ce are dorința de a obține controlul asupra rețelei Bitcoin. Cu toate acestea, studiile arată că acest timp de atac vine cu o răsplată oarecum limitată. Cartelul nu-și va recupera costurile ce au fost necesare pentru susținerea atacului cu profiturile câștigate de pe dubla cheltuire. Un alt tip de atac, Atacul Goldfinger, este un atac de 51% ce țintește să distrugă economia Bitcoin pentru a putea obține utilitate în afara economiei Bitcoin. Cel mai portabil multiplicator ar fi guvernul ce folosește Atacul Goldfinger ca o tactică de împuternicire a legii. Sub acest tip de atac, moneda poate supraviețui doar dacă beneficiul în urma procesului minier este la fel de mare precum utilitatea atacului în urma distrugerii sistemului. Mai mult de atât, atacatorul nu trebuie neapărat să lanseze un atac complet, acesta abia dacă trebuie să genereze o cantitate îndeajunsă ( însă nu foarte exactă ) în jurul posibilității ca Atacul Goldfinger să pornească. O cacealma credibilă ar fi îndeajuns pentru a crea o „spirală a morții”.

131118221627-china-bitcoin-story-top

Mai recent de atât, un studiu publicat de cercetătorii Cornell a arătat că protocolul de minare Bitcoin este în special vulnerabil la un atac numit Selfish Mining de bazinele miniere rău voitoare. În momentul de față, protocolul Bitcoin pare să fie compatibil la stimuli: este în interesul tuturor să se mineze cât mai rațional și să fie cât mai sinceri, altfel nu pot avea parte de câștiguri proporționale. Prospectele economice egalează în mod esențial diferențele de mărime dintre bazinele miniere, astfel că minerii nu pot dobândi avantaje competiționale prin organizarea de bazine miniere mai mari.

Strategia Selfish Mining, cu toate acestea, oferă posibilitatea unui bazin minier aflat în minoritate să obțină mai mult venit decât ar trebui. Cheia către această strategie este convingerea minerilor să-și folosească puterea computerizată la o altă scală fără niciun motiv.

Bazinul minier ce are la bază Selfish Mining poate obține un avantaj competitiv. Asumând că minerii sunt raționali, aceștia sunt stimulați să intre în acest bazin minier, într-un final acesta ajungând să fie un grup majoritar. Având în vedere acest studiu, economia Bitcoin este vulnerabilă împotriva atacurilor lansate de un bazin minier ce are la bază Selfish Mining cu o putere computerizată mai mare de 33% – cu mult mai mică decât cât se presupune că ar trebui să fie și anume 50%. Odată ce un astfel de bazin minier câștigă încrederea majorității, acesta devine singurul creator de blocuri de tranzacție, controlând întreaga reţea Bitcoin. Acest lucru distruge proprietatea descentralizată Bitcoin.

Foarte multe dintre aceste atacuri economice sunt formulate pe baza unor modele teoretice și nu este deloc clar când și cum se vor manifesta în practică. Cu toate acestea, aceste modele pun în lumină câteva din vulnerabilitățile protocolului Bitcoin, care poate contribui în mod sigur la pierderea încrederii în criptomonede. Până acum, analiza noastră asupra stabilității economiei Bitcoin s-a asumat pe consensul social al valorii Bitcoin. Poate că se merită luat în considerare faptul că Bitcoin totodată are o valoare intrinsecă.

Bitcoin nu este numai o formă de bani, ci totodată un sistem de plată digital. În cele din urmă, toate aceste aspecte pe care le-am amintit în articolul de astăzi vor oferi Bitcoin posibilitatea să devină o monedă adevărată, de încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *