Analiza conexiunii dintre Bitcoin și stakeholderii acestuia

24 octombrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

În cele ce urmează, analiza funcționalității Bitcoin este susținută din perspectiva legislației supranațională la nivelul Uniunii Europene, o analiză ce țintește să demonstreze lipsa generală asupra clarității în ceea ce privește înțelegerea Bitcoin.

Există trei funcții esențiale ale banilor: un mediu de schimb, o unitate de cont și o stocare a valorii. În anul 2012, Banca Europeană Centrală a definit monedele virtuale, incluzând Bitcoin, ca un tip de bani digitali nereglementați, care acționează ca mediu de schimb și unitate de cont într-o anumită comunitate. Însă acest lucru nu clarifică funcțiile în termeni cărora devine de încredere și sigură.

Mai mult de atât, Autoritatea Băncii Europene a desemnat monedele virtuale, incluzând Bitcoin, ca o formă de bani nereglementați care nu sunt emiși sau garantați de o bancă centrală și care pot acționa ca o metodă de plată.

Deși emiterea este un termen controversat, putem spune că Bitcoin are toate funcțiile esențiale ale banilor: Bitcoin servește ca un mediu de schimb atunci când bitcoinii sunt trimiși către comercianți în schimbul pentru bunuri și servicii; funcțiile Bitcoin ca o unitate de cont atunci când comercianţii domină prețurile ale unor bunuri și servicii concrete în bitcoini; Bitcoin este folosit ca o stocare a valorii când utilizatorii păstrează bitcoinii pentru a-i folosi pe viitor, bazându-se pe câțiva pași majori pozitivi făcuți în extinderea prețului pentru bitcoini.

Există trei tipuri de bani: bani marfa, bani reprezentativi și bani fiat. Banii marfă sunt acei bani a căror valoare intrinsecă este determinată de marfa banilor din care aceasta este făcută. Rezerva pentru banii marfă este limitată natural, lucru care poate cauza deflație crescută în valoarea acestor bani. Monedele vechi de aur sau argint sunt exemple de bani marfă.

Banii reprezentativi sunt banii a căror valoare intrinsecă este susținută de o anumită marfă. Tokenele sau certificatele care pot fi schimbate pentru o cantitate fixă de aur sunt bani reprezentativi.

Banii fiat nu sunt făcuți și nici susținuți de nicio marfă și nu au nicio valoare intrinsecă. Banii fiat reprezentă o ofertă pusă în circulație și susținută de guvern. În zilele noastre, moneda fiat constituie baza pentru economia modernă. Rezerva pentru moneda fiat nu este limitată natural.

Valuta este o formă de monedă fiat, reprezentând o ofertă legată fungibilă, transferabilă și divizibilă. În schimb, banii sunt o formă tangibilă de valută. Valuta este centralizată, din moment ce este emisă și susținută de guvern. Schimbul de valoare al unei valute depinde direct de politica guvernului și de economia națională.

Așa cum am menționat, Bitcoin are toate funcțiile esențiale ale banilor. În același timp, Bitcoin este, precum banii marfă, limitat și înzestrat cu proprietăți deflaţioniste, din moment ce rezerva îi este inițial limitată de protocolul Bitcoin. Bitcoin are, precum moneda fiat, nicio valoare intrinsecă susținută de nicio comoditate. Un bitcoin este denominat de moneda Bitcoin care este, de fapt, o formă de bani Bitcoin. Poate fi contrazis faptul că Bitcoin este precum o ofertă legală, și anume fungibil, transferabil, divizibil și oarecum recunoscut, însă Bitcoin funcționează în mod fundamental precum banii digitali.

Din moment Bitcoin funcționează digital, conceptul de cash ca o formă de valută și conceptul de valută ca o denominare a cash-ului, toate acestea se contopesc într-un singur concept Bitcoin.

În același timp, lipsa de valoare intrinsecă a Bitcoin susținută de o marfă distinge Bitcoin de banii marfă, Bitcoin fiind, spre deosebire de bani, deloc susținut de nicio entitate. Bitcoin este descentralizat, și din moment ce nu sunt emiși de nicio entitate, sunt creați de însăși comunitatea ce s-a format în jurul acestei monede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *