Acordul, imboldul și stabilitatea economiei în mediul Bitcoin

4 decembrie 2014 Uncategorized

Articol scris de David Mitran

În ultimi ani, un mic ecosistem vibrant s-a dezvoltat în jurul platformei Bitcoin. Astăzi, câțiva indivizi minează Bitcoin pe calculatoarele personale având în vedere volumul de putere computerizată necesară pentru găsirea unei soluții în lanțul de blocuri pentru generarea unora noi. Dacă ești individual, probabil că nu vei mina mai mult de 50 de bitcoini pe an, astfel că este recomandat să te alături unui bazin minier precum Deepbit, ce distribuie câștigurile procesului de minat fiecărui miner în parte în funcție de cantitatea minată.

De asemenea, acest proces poate fi evitat prin cumpărarea de Bitcoin de la exchange-uri prin schimbul cu monedele tradiționale. Pentru o foarte mare perioadă de timp, MT. Gox a fost cel mai mare și cel mai popular exchange de Bitcoini, procesând aproape 90% din toate operațiile de schimb din rețea. Pe data de 4 noiembrie 2013, cu toate acestea, un exchange cu sediul în China a depășit Mt. Gox, devenind cel mai mare exchange de monedă digitală din lume.

Standardele impuse nu oferă tranzacții viitoare, însă acestea există pentru facilitarea schimbului de Bitcoin pentru orice serviciu, marfă sau monedă, precum și contractele opționale. Utilizatorii își pot stoca Bitcoinii local pe calculatoarele lor, sau pot utiliza o parte terță precum un serviciu de portofele online inclus și pe telefoanele mobile. Utilizatorii pot de asemenea alege tranzacțiile pentru a păstra, trimite sau primi Bitcoini fără a avea nevoie de un client Bitcoin ei înșiși. Atât Mt. Gox cât și Bitcoin Mail oferă utilizatorilor posibilitatea să trimită Bitcoin prin e-mail. Utilizatorii care doresc să investească Bitcoinii, o pot face prin intermediul fondurilor ce au la baza Bitcoin precum Bitcoin Investment Trust. Din păcate, lipsa reglementării și a măsurilor pentru protecția consumatorului au fost motivul pentru foarte multe furturi și fraude. De exemplu, Bitcoinica a fost închis în urma unor serii de furturi.

Acordul, imboldul și stabilitatea economică Bitcoin

Stimulii economici sunt înrădăcinați în sistemul Bitcoin încă de la conceperea acestuia. Taxele pentru tranzacții și posibilitatea de a mina noi Bitcoini stimulează minerii să investească în putere computerizată și în timp pentru soluționarea blocurilor. Odată cu creșterea comunității Bitcoin, minarea devine mai dificilă din punct de vedere al puterii computerizate investite pentru soluționarea problemelor cu dovada de muncă, iar rada de producție a noilor Bitcoin va scădea gradual de-a lungul timpului. Aceste imbolduri au ajutat la accelerarea adoptării Bitcoin. Stabilitatea protocolului Bitcoin se bazează pe utilizatorii ce acceptă următoarele trei acorduri:

A)      Acordul în legătură cu Regulile

Utilizatorii trebuie să fie de acord asupra felului în care este determinată validitatea tranzacțiilor Bitcoin și de ce tranzacțiile ar trebui adăugate lanțului de blocuri.

B)      Acordul în legătură cu Declarațiile

Utilizatorii trebuie să fie de acord cu toate tranzacțiile aprobate în trecut pentru a preveni dubla cheltuire. În sistemele distribuite, precum rețeaua Bitcoin, fiecare utilizator este parte din declarație și fiecare utilizator trebuie să coopereze, în numere mari și cu o încredere „oarbă” între ei, pentru a ajunge la o înțelegere globală.

C)      Acordul în legătură cu Valoarea

Utilizatorii trebuie să fie de acord cu faptul că Bitcoin are valoare, astfel ei continuând să accepte Bitcoin ca un sistem de plată.

Aceste forme de acord sunt dependente mutual – eșecul unuia aducând efecte adverse pentru celelalte două.

În economia Bitcoin, echilibrul global apare atunci când toate beneficiile procesului deminat în dolari pe secundă este egal cu costul total al procesului de minat. Atât timp cât acest lucru se întâmplă, utilizatorii vor continua să participe la procesul de minat și sistemul Bitcoin va rămâne stabil. Cu toate acestea, este important să notăm faptul că utilizatorii au puterea de a împuternici sau respinge orice regulă pusă în joc de protocolul Bitcoin.

De fapt, orice strategie ar fi adoptată, în rețeaua Bitcoin se va ajunge mereu la un echilibru atât timp cât toți utilizatorii vor adopta schimbarea, indiferent care ar fi strategia individuală. Această este o vulnerabilitate economică pentru schema Bitcoin. În practică, utilizatorii urmează regula extinderii cele mai mari ramuri deoarece a fost pur și simplu menționată în documentele originale. Odată cu intrarea a noi utilizatori în sistemul Bitcoin, aceștia vor avea întotdeauna tendința să urmeze acțiunile existente ale majorității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV