MtGOX Bitcoin Exchange va supravietui sau nu?

8 februarie 2014 exchange

Articol scris de BitcoinRomania

MTGOX Exchange este un nume foarte cunoscut in comunitatea bitcoin. Este unul din cei doi gold members ai fundatiei Bitcoin. Un exchange care a trecut prin multe dificultati cum ar fi: conturi ‘inghetate’ de autoritati in US sau atacuri de success ale hackerilor. In ciuda acestor dificultati MT Gox a supravietuit, castigand astfel simpatia unei comunitati foarte mari.

Acum insa lucrurile stau ceva mai rau, se pare ca cei de la MT Gox se afla in fata celei mai mari provocari. Conform ultimului anunt oficial al companiei:” Nu se mai pot face retrageri in bitcoin pana cand se clarifica ‘problemele tehnice'”. Luni 10 Feb vor reveni cu alte clarificari.

Sa ne intoarcem putin in timp. MtGox avea cel mai mare curs pentru bitcoin cateodata diferente de 100$. Unii spuneau ca motivul este brandul foarte mare pe care il reprezentau iar multi preferau sa cumpere de acolo impingand pretul in sus. Dar pentru mine nu avea sens pentru ca de exemplu traderi pot cumpara din alta parte si sa vinda acolo masiv astfel incat sa profite de acea diferenta in final aducand preturile la niveluri similare.

Alte motive mai putin oficiale sunt ca site-ul nu prea platea banii… sau banii ajungeau in conturi dupa foarte mult timp (chiar si dupa 6 luni). Asa ca unii membrii suparati, pe buna dreptate, au decis sa cumpere monezile inapoi astfel incat sa poate sa scoata ceva, impingand pretul unui BTC artificial in sus.

Acum se pare ca se intampla exact invers. Oficial nimeni nu mai poate scoate monezi, asa ca multi le vand pe orice pret si spera sa primeasca macar o parte din bani (banii se pot inca scoate dar nu se stie daca vor ajunge sau cand). Drept dovada in ultimele 48 ore cursul a scazut foarte mult.

Parerea mea, este ca cei de la MtGox au devenit prea mari si sunt sub observatia multor institutii (din US) iar pe de alta parte multe banci/institutii nu mai vor sa lucreze cu ei din aceleasi motive . Ei au colaborat si cu Charlie Shrem (fostul CEO al BitInstant) care acum este acuzat pentru spalare de banii si poate ca sunt speriati sa nu pateasca acelasi lucru. Daca este adevarat atunci e normal sa aibe dificultati/intarzieri in activitatea lor. Pe de alta parte pot fi probleme mai mari: disparitia/hackuirea unui mare numar de monezi ceea ce ii face insolvabili instant.

Din pacate sunt oameni (si din Romania) care au depus multe monezi acolo si ar fi un dezastru pentru ei daca MtGox va disparea. Pentru multi sumele investite in MT Gox  sunt imense, iar din pacate pentru ei sunt sanse din ce in ce mai mici de a le recupera.

Acum as vrea sa vorbesc putin despre exchange-uri in general.  Eu scriu acest articol din Vancouver Canada si cunosc oameni care au sau au avut exchange-uri online. Pot spune ca pentru cei care schimba online este o loterie deoarece:

a) Nu exista legislatie iar daca exchange-ul dispare peste noapte… bani  pur si simplu nu se pot recupera legal mai ales daca te afli intr-o alta tara.

b) Exchange-ul trebuie sa aiba o securitate foarte buna a site-ului. Ceea ce in majoritatea cazurilor nu se intampla. Cum devin mai populari sunt atacati de hackeri din lumea intreaga… non-stop pana reusesc. Un credit card hackuit se vinde 1$ pe un penny dar bitcoini furati se pot vinde la valoarea totala, asa ca este foarte apetisant pentru hackeri capabili. Cunosc pe cineva care a avut un exchange, dar a fost atacat de hackeri si s-au pierdut multe monezi (zeci de mii de dolari). Nu s-a recuperat nimic iar majoritatea banilor erau ai clientilor.

c) Incompetenta sau lacomie. Vorbeam cu un investitor de pe bursa de actiuni si imi spunea ca intr-un exchange normal exista o alta entitate (clearing house) care este platita sa verifice si sa asigure executia tranzactiilor.  Nu exista nici o garantie ca pe exchange-urile de bitcoins online, baietii din spate nu iau banii si ii folosesc in alte scopuri cum ar fi sa mai faca niste tranzactii suplimentare pentru beneficiul personal. Ce se intampla daca are loc o scadere brusca de pret si nu sunt banii lor? Nu ii verifica nimeni si nu prea se stie ce se intampla odata ce banii sunt la ei.

Concluzie: bitcoin este revolutionar dar pe langa lucrurile bune aduce si multe riscuri. Exchange-urile online sunt un experiment care pentru multi s-a terminat prost.

Noi va asteptam, cu plata cash (instant), fara risc si un curs foarte bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *