Ce trebuie pentru succesul unei Organizații Descentralizată Autonomă

20 februarie 2015 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

William Mougayar este un investitor cu bazele în Toronto și a fost de patru ori în rolul de antreprenor care oferă consultanță în start-up-uri privind strategia și marketing-ul. Aici, el discută despre ceea trebuie să facă o organizație descentralizată autonomă de succes,  DAO pe scurt.

1

Conceptul de Organizație Descentralizată Autonomă/ Corporație este un rezultat idealist al revoluției cripto-tech.

Rădăcinile sale sunt originare din temele privind descentralizarea organizațională care au fost descrise de Ori Brafman în ”Starfish And The Spider” (2007), și cele cu privire la „producția de la egal la egal„, descrise pe bună dreptate de Yochai Benkler în ”The Wealth of Networks” (2007).

Iar aceste două teme s-au alăturat recent datorită apariției tehnologiilor legate de monedele digitale. Dan Larimer a observat că Bitcoin este original CAD, iar Vitalik Buterin a extins această construcție printr-o generalizare mai mult sub formă de DAO, menționând că DAO are „capital intern„.

Dereglementarea strângerilor de fonduri și separarea serviciilor au fost două teme în plus, care adăugate la această combustie, a devenit încărcată cu energie și cu un strat de guvernare cripto-tech de tehnologii și automatizări bazate pe încredere, pentru a permite DAO să se desfășoare, precum a spus Stan Larimer: „fără nicio implicare umană sub controlul unui set de reguli incoruptibil de afaceri.

2

Câțiva lideri de opinie și vizionari explică teoria și viziunea DAO / DAC, dar ceea ce lipsește din literatura de specialitate este experiența reală și o aprofundare mai adâncă în realitățile de operare a unei DAO. Desigur, nu toate aceste organizații descentralizate autonome se vor naște urmând o rețetă. Nu vor fi variații și nuanțe de puritate în principiile DAO pentru scopuri practice.

Deci, cum poți face să ajungi acolo și care sunt piesele de puzzle privind din punct de vedere operațional / practic?

Doar pentru că putem adăuga cripto-tech nu înseamnă că DAO va fi de succes. Ca un joc de cuvinte, un DAO este DOA (mort la sosire), până când piața începe să valideze ipotezele aferente.

Căi evolutive pentru DAO

Deși este posibil să ai ca obiectiv o organizație descentralizată autonomă din prima zi de planificare, este de asemenea posibil ca aceasta să evolueze în acest sens și e la fel de posibil să se includă părți ale unei DAO, construite într-o organizație tradițională.

În cazul în care DAO privește agenții autonomi în vederea realizării muncii acestora prin intermediul inteligenței artificială sau a programelor inteligente, atunci ne-am putea imagina o cale spre o secvență evolutivă, în cazul în care fiecare etapă ulterioară se bazează pe funcțiile celei precedente, astfel cum este descris în următorul grafic:

3

 

 •  Participarea – utilizatorii participă voluntar și independent la sarcinile friabile.
 • Colaborarea – utilizatorii colaborează și adaugă valoare propriilor obiective sau obiectivelor comune.
 • Co-operativitatea – utilizatorii se așteaptă ca anumite câștiguri comune să urmeaze să fie returnate.
 • Distribuirea – începe propagarea acestor funcții prin multiplicarea lor pe o rețea mai mare.
 • Descentralizarea – scalabilitate viitoare se va obține prin insuflarea mai multor puteri la margini.
 • Autonomia – agenții autonomi, programele inteligente, și (mai târziu) nivelurile crescute de inteligență artificială și algoritmii AI vor furniza durabilitatea în operațiunile și crearea de valorii la centre, dar și la marginile și arterele unei organizații.

Cadrul operațional pentru  DAO

În acest articol, am vrut doar să înrămez un cadru pentru pornirea sistemului și operarea unui DAO, astfel încât să nu existe nicio iluzie în legătură cu ceea ce este nevoie pentru a avea succes. Obiectivul meu a fost stabilirea pur și simplu a unor elemente diferite astfel încât să vă puteți gândi la acestea într-un mod metodic, poate ca la un ghid de implementare sau o listă de verificare pe care să o puteți aborda treptat.

Există șase părți funcționale care interactionează unele cu altele:

 1. Scopul
 2. Miza
 3. Valoarea
 4. Guvernarea
 5. Câștigurile
 6. Tehnologia

Screen-Shot-2015-02-04-at-8.42.15-AM-1024x740

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *