Volumele de tranzactionare Bitcoin in Venezuela ating cote maxime

2 octombrie 2018 accepta bitcoin, bitcoin, reglementare, tranzactionare

Articol scris de Mirona Noru

Volumele de tranzactionare Bitcoin in Venezuela au atins cotele maxime istorice, iar contextul este urmatorul: criza economica din statul sud-american se inrautateste. Aceasta situatie delicata din punct de vedere economic a avut si alte urmari nefericite, ducand la un exod cu o cota alarmanta exponentiala din ce in ce mai mare a cetatenilor in afara tarii. Astfel nu doar cererea pentru Bitcoin a crescut,  volumele de tranzactionare si pentru alte cryptomonede au inregistrat cresteri semnificative.

Publicatia Coin Dance ne arata ca venezueleenii au tranzactionat Bitcoin in valoare de aproape 300 de milioane de bolivari numai in decursul saptamanii trecute. Luand in considerare datele prezentate de publicatia online, dar si contextul socio-economic actual, sansele ca acest record sa fie doborat sunt destul de mari. Cum influenteaza Bitcoin aceasta rata a cresterii privind volumele de tranzactionare? Pana in prezent, in aceasta saptamana, respectiv in ultimele doua zile, Bitcoin in valoare de peste 292 milioane bolivari a fost deja tranzactionat. Astfel inceputul de saptamana pare promitator pentru cryptomoneda ce ocup primul loc in CoinMarketCap. Aceasta situatie actuala este o continuare a unei tendinte care se poate observa in raportul BTC / BOLIVAR de la inceputul anului.

volumele de tranzactionare Bitcoin in Venezuela

Inrautatirea situatiei economice a produs astfel si o migratie a populatiei in statele vecine din America de Sud, cum ar fi Columbia, Peru, Brazilia si Argentina, dupa ce conditiile de viata s-au inrautatit in tara socialista. Potrivit statisticilor Organizatiei Internationale pentru Migratie, din anul 2015 aproximativ 1,6 milioane de cetateni au migrat si numarul lor este in continua crestere.

De ce Venezuela alege Bitcoin?

Venezuela a inregistrat o hiperinflatie incepand cu anul 2014. Moneda nationala – bolivarul venezuelian – a atins o rata oficiala a inflatiei de 57,3% in februarie 2014, in timp ce analistii independenti au raportat ca, pana in luna septembrie a aceluiasi an, rata reala a inflatiei a depasit deja 100%. Cu alte cuvinte, bolivarul s-a depreciat rapid in valoare, iar impactul major a fost in primul rand in randul populatiei. De aceea venezuelienii aveau nevoie de o alternativa pentru a compensa si a inlocui moneda nationala care s-a depreciat. Bitcoin s-a dovedit solutia salvatoare in aceste vremuri economice tulburi.

Astfel nevoia de a furniza monede alternative a fost simtita de populatie. In contextul in care rata saraciei la nivel national a crescut de la 48 la suta in 2014 la 82 la suta in 2016 si apoi la 87 la suta in 2017, este foarte probabil ca aceasta va urca din nou in acest an, avand in vedere inflatia extraordinar de mare. In mod surprinzator, rata de cumparare Bitcoin s-a mentinut considerabil ridicata.

volumele de tranzactionare Bitcoin Venezuela

Potrivit CoinDance, 14.886 Bitcoins au fost achizitionati prin intermediul localBitcoins de la inceputul anului 2018 si pana la jumatatea lunii august. Aceasta arata ca achizitia este cu aproape 1.000 de unitati mai putine decat cei 15.868 BTC achizitionati in aceeasi perioada a anului trecut. Aceste achizitii vin in contextul in care guvernul a devalorizat bolivarul cu 95% in august. De la jumatatea lunii august pana la inceputul lunii septembrie insa, numarul total de Bitcoins tranzactionati pe LocalBitcoins a ajuns la 2.532, spre deosebire de numarul total de 1.558 tranzactionat in luna august in 2017.

Astfel cresterea astronomica a volumelor tranzactionate de BTC in tara indica faptul ca populatia din statul sud-american cauta in Bitcoin o moneda alternativa viabila. Aprecierea constanta a celei mai mici unitati a Bitcoin, numita „satoshi„, in comparatie cu bolivarul venezuelean este un prim exemplu al traseului descendent a monedei fiat nationale in fata monedei digitale. Pe masura ce hiperinflatia continua, reglemetarea oficiala a Bitcoin este de asteptat sa aiba loc mai de repede decat speram si astfel Venezuela ar putea deveni primul stat care adopta Bitcoin ca moneda recunoscuta in mod oficial de catre un guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *