Stiinta calculatoarelor la Bitcoin

23 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin este o moneda digitala descentralizata. Bitcoin este un registru de semnaturi digitale ce inregistreaza tranzactiile din punct de vedere cronologic. Tranzactiile sunt acelea care creeaza Bitcoin iar acele tranzactii sunt facute prin intermediul lantului de blocuri. Blocurile sunt registrii ale tranzactiilor care sunt postate intr-un browser al lantului de blocuri. Acest browser afiseaza in mod public toate tranzactiile pentru a preveni o dubla tranzactie.

Stiinta calculatoarelor din spatele sistemului Bitcoin reprezinta o cunostinta integrala ce ajuta la intelegerea utilizarii sistemului ca o moneda alternativa. Daca doresti sa intelegi Bitcoin trebuie sa intelegi natura retelei Bitcoin cel putin la un nivel general.

Definitie, creare de moneda si initiere

Un Bitcoin este un lant electronic de semnaturi rupt in unitati mai mici numite Satoshi. Un Satoshi este egal cu 0.00000001 Bitcoini. Alte unitati de masura ar putea fi urmatoarele:

–          1 Bitcoin = 1 Bitcoin

–          0.01 Bitcoin = 1 cBitcoin ( 1 centiBitcoin sau bitcent )

–          0.001 Bitcoin = 1 mBitcoin ( 1 miliBitcoin sau mbit )

–          0.000001 Bitcoin = 1 uBitcoin ( 1 microBitcoin sau ubit )

–          0.00000001 Bitcoin = 1 Satoshi

Bitcoin

Partea de initiere este momentul in care Bitcoin este creat, facand deseori referire la o tranzactie coinbase. Bitcoinii sunt emisi intr-un bazin de monede prin operatiunea de block mining, acesta fiind procedeul prin care se imputerniceste un calculator pentru decodarea blocurilor. Asa cum spuneam mai sus, blocurile sunt registri ai tranzactiilor, in final ajungandu-se la un numar total de 21 milioane de Bitcoini, insa nu se stie inca data pentru acest numar, estimat fiind anul 2140.

Tot acest proces a luat nastere pe data de 3 ianuarie 2009, cand a fost creat primul bloc si anume blocul Genesis. A fost un bloc creat de Satoshi pe care a si inceput sa-l mineze.

La inceput, totul se intampla la o rata de 50 Bitcoin la fiecare 10 minute, o rata ce a ramas pentru 4 ani sau 210.000 blocuri pana in 28 Noiembrie 2012, din acel moment totul reducandu-se la jumatate. Cu un simplu calcul matematic putem ajunge la:

1 bloc la fiecare 10 minute -> 2.016 blocuri la fiecare 2 saptamani -> 210.000 blocuri in 4 ani

Un element foarte important de inteles de aici este ca fiecare bloc necesita aproximativ 10 minute pentru rezolvare, insa cu cat sunt rezolvate mai multe, cu atat devine mai dificil. Mineritul este facut pentru a genera Bitcoini de oricine are un calculator, deci cu cat sunt mai multi oameni care fac acest lucru, cu atat va deveni mai dificil.

De retinut de aici sunt urmatoarele 6 lucruri:

  1. Momentul initierii este momentul in care Bitcoinul este emis catre rezerva de moneda;
  2. Initiere are loc cand utilizatorii gasesc solutii pentru blocuri;
  3. Dupa ce un bloc este rezolvat, celui care a gasit solutia i se ofera Bitcoini ( 25 pentru fiecare solutie in momentul de fata );
  4. Aprovizionarea cu Bitcoini este controlata de retea prin dificultatea solutionarii unui bloc;
  5. Reteaua ofera posibilitatea solutionarii unui bloc la fiecare 10 minute;
  6. Fiecare Bitcoin este compus din 100 de milioane de Satoshi, numit dupa Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *