Stadiul Curent al Reglementării Bitcoin

5 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

În aritcolul acesta vom descrie mediul de reglementare din momentul de față. Ne vom focusa pe eforturile făcute în mare parte în Statele Unite ale Americii, care a fost locul central de la începuturile Bitcoin și până astăzi.

În timp ce motivația adevărată din spatele volumului de tranzacții Bitcoin rămâne relativ ambiguă, în mod sigur a arătat faptul că criptomonedele au crescut și s-au răspândit foarte mult față de anii precedenți. Într-adevăr, afacerile de anvergură mică și mare au început să-și integreze Bitcoin în modelele lor de afacere pentru a atrage atenția clienților pasionați de tehnologie. Ultimul Black Friday a reușit să unească mai mult de 400 de comercianți online ce ofereau reduceri acelor clienți care cumpărau virtual. Un ATM Bitcoin deschis în Vancouver a depășit 1 milion de dolari în tranzacții în prima lună de operații.

Între luna aprilie și iunie a acestui an, capitaliștii de risc au investit 12 milioane de dolari în startup-uri inovând totodată platformele prin contopirea cu Bitcoin. Nebunia Bitcoin a atins totodată industriile tradiționale: un miner canadian a plătit un contractor în Bitcoin, o întreprindere de afaceri imobiliare din Shanghai a început să accepte Bitcoin și Universitatea din Nicosia este prima universitate acreditată care a început să accepte Bitcoin. Mai mult de atât, cei care au adoptat Bitcoin încă de la început s-au dezvoltat odată cu creșterea acestei comunități încât s-au dezvoltat foarte mult, platforme online precum Reddit și WordPress având acum comunități Bitcoin extraordinar de mari.

121613bitcoin53-crop-600x338

Prima adoptare a Bitcoin poate fi atribuită caracteristicilor sale tehnice: natura descentralizată și independența de guvern și băncile centrale, soluția inteligentă pentru dovada de muncă la problema dublei cheltuiri, ireversibilitatea tranzacțiilor și abilitatea de a facilita tranzacții peste granițe cu taxe foarte mici și o confirmare aproape în timp real. Combinația acceptării Bitcoin în conștientizarea de masă și potențialul pentru abuzurile infracționale au făcut ca guvernele să gândească foarte mult și în detaliu reglementarea Bitcoin.

Prima agenție federală care a emis un ghid formal pentru Bitcoin este FinCEN ( Financial Crimes Enforcement Networl ) al departamentului de trezorerie. În martie, aceștia au emis un ghid care tratează exchange-ul de monede virtuale sub aceleași reguli împotriva spălării de bani aplicate și în cazul Western Union. Mai specific, FinCEN reglementează faptul că exchange-urile Bitcoin și minerii ce au loc în Statele Unite ale Americii ar trebui să fie înregistrate ca afaceri ce oferi servicii și să se supună regulilor împotriva spălării de bani. Utilizatorii obișnuiți Bitcoin nu trebuie să se înregistreze doar pentru achiziționarea de bunuri sau servicii.

Având în vedere aceste lucruri, cei care reglementează incluzând Departamentul din California al Instituțiilor Financiare, Departamentul din Idaho al Serviciilor Financiare și Departamentul din New York al Serviciilor Financiare, toate acestea și-au reinterpretat formatul pentru a include exchange-urile Bitcoin în serviciile oferite.

La începutul acestei veri, Departamentul Serviciilor Financiare din New York a citat 22 afaceri de anvergură mare Bitcoin și investitori ce erau stabiliți în US. Cu scopul de a obține cât mai multe informații pentru a se decinde în privința reglementărilor, Departamentul a solicitat citații ale părţilor să dezvăluie informații despre clienți, eventuale spălări de bani și surse de finanțare. Având în vedere publicațiile presei, Departamentul – care are autoritatea de a crea noi reglementări în cazul în care nu există altele – crede că adăugarea unor „gardieni” ai reglementărilor sunt benefice pentru protecția consumatorilor. Mai mult de atât, Departamentul investighează în momentul de față fezabilitatea și implicările politice ale BitLicense.

Alte agenții federale au reacționat foarte încet. Un report al Biroului de Contabilitate al Guvernului a afirmat faptul că pentru populație este chiar faptul că ei trebuie să plătească taxe pentru tranzacțiile Bitcoin. Altfel, monedele virtuale ar avea aceleași caracteristici cu paradisurile fiscale – potențialul acesta pentru evaziunile fiscale ar adăuga în mod semnificativ la dorința guvernului de a reglementa criptomonedele o bilă albă.

Cu toate acestea, s-a făcut public faptul că Rezerva Federală nu are planuri pentru reglementarea bitcoin deoarece nu este neapărat nevoie de o autoritate care să supravegheze în mod direct sau să reglementeze aceste inovații sau entități care sunt oferite pieței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *