Solana (SOL): Ce este si cum funcționează moneda virtuală?

30 august 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

solana

Încă de la începutul anului, piața a avut trenduri ascendente și descendente ale prețului resimțite de toți investitorii din domeniul crypto. Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă a atins recent (luna august 2022) cea mai scăzută valoare din acest an, de sub 20.000 de dolari. De la începutul anului și până în prezent Bitcoin a pierdut aproximativ 50% din valoare, în timp ce Ether a pierdut în jur de 20%. Spre deosebire de Bitcoin și Ethereum, unele criptomonede nu au experimentat o scădere imensă, ci una normală, pentru că piața crypto, după cum știi este una volatilă. Un astfel de exemplu este criptomoneda Solana, care nu a experimentat scăderi masive.

Deci, ce este Solana (SOL), cum de se menține în piață și mai ales de ce este îndrăgită de investitori. În acest articol vom încerca să explicăm cât mai simplu și pe înțelesul oricui cum funcționează Solana și ce are special acest proiect criptografic.

Ce este Solana?

Înainte de a afla despre Solana, este important să știi ce sunt criptomonedele, iar dacă ești nou în domeniul crypto, am spune că este primordial. O monedă virtuală este un tip de monedă nebancară, care nu poate avea formă fizică, dar care poate fi folosită ca metodă de plată. Prima criptomonedă apărută vreodată a fost Bitcoin, în anul 2009, în plină criză financiară când oamenii nu mai aveau încredere în bănci sau guverne. Atunci a apărut Bitcoin, o alternativă la cele menționate anterior. De la prima monedă și până în prezent, tot mai multe proiecte au ieșit pe piață, unele cu rezultate excelente, altele fiind proiecte care nu au reușit să se dezvolte.

Solana cu simbolul SOL este un proiect open-source, care se bazează precum alte criptomonede pe tehnologia blockchain pentru a oferi soluții de finanțare descentralizată (DeFi). Proiectul a fost gândit în 2017, iar lansarea oficială a avut loc în 2020. SOL are ca principal scop îmbunătățirea scalabilității prin introducerea unui consens de dovadă a istoriei (PoH), îmbinat cu consensul de dovadă a mizei (PoS).

După cum puteți observa, Solana a apărut în 2020, când întreaga lume a fost lovită de o criză sanitară globală. Criza economică, cauzată de criza pandemică, a dus la prăbușirea economiilor, ceea ce a dus la printarea masivă a banilor, tradusă în devalorizare. După cum observăm, suntem în plină criză financiară. Ce alternative există în acest caz? Desigur, criptomonedele!

Criza afectează toate sectoarele economice și provoacă scăderi ale piețelor, dar aceste scăderi generează creșteri ale volumului de tranzacționare la nivel global și, ulterior, piața o să cunoască un trend ascendent, utilizatorii înțelegând că cea mai bună alternativă poate fi de a cumpăra criptomonede. Solana a apărut în această perioadă cu un scop, acela de a fi o alternativă în momentele de criză și o investiție excelentă pe termen mediu-lung.

Cine a creat Solana?

Solana a fost construită de Solana Labs, iar fondatorii Solana sunt o echipă de ingineri de software, împreună cu Anatoly Yakovenko, în San Francisco, în 2017. Iakovenko, alături de membrii echipei Solana, au petrecut mulți ani lucrând la o companie listată în Fortune 500. Compania, numită Qualcomm, furnizează semiconductori, software și servicii de tehnologie wireless. Qualcomm a inspirat de-a lungul timpului multe proiecte de crypto.

Anatoly nu era interesat de criptomonede, însă a avut ideea de a îmbunătăți eficiența blockchain prin Proof-of-History, traducere “Dovada Istoriei”. El a făcut echipă cu Greg Fitzgerald, care este, în prezent, principalul inginer din moneda virtuală Solana. Criptomoneda și-a lansat white paperul în 2018, iar rețeaua și moneda SOL au fost lansate în 2020.

Unicitatea Solana

unicitatea solana

Principalul concept care separă Solana de orice alt blockchain este Proof-of-History, care contribuie la utilitatea monedei Solana, oferindu-i cel mai mare debit al oricărui blockchain Layer-1 la momentul scrierii. Acest lucru este aplicat contractelor inteligente, mulțumită lui Sealevel, fiind primul timp de rulare paralel cu contractele inteligente.

Unicitatea monedei vine din cele opt inovații: Tower BFT este o implementare customizată, Pipeline este unitatea de procesare a tranzacțiilor web, Turbine este protocolul blocurilor care rezolvă problema scalabilității blockchain, Cloudbreak este baza de date a conturilor proiectului, Gulf Stream este protocolul de redirecționare a tranzacțiilor, iar Archivers este stocarea blockchain-ului Solana. Acestea permit rețelei să depășească majoritatea blockchain-urilor și să ofere un mediu scalabil.

Moneda SOL poate fi folosită să pentru securizarea rețelei prin mizare, fie ca nod validator, sau ca delegator, iar acestea sunt doar unele dintre motivele pentru care moneda se încadrează in topul criptomonedelor de viitor.

Viitorul monedei Solana

În circulație sunt puse 489 de milioane de jetoane SOL și 260 de milioane au fost deja lansate. Distribuția de jetoane SOL este următoarea: 23% s-au îndreptat către o vânzare inițială de lansare, 12,92% din jetoane au fost dedicate unei vânzări fondatoare, 12,79% din monedele SOL au fost distribuite între membrii echipei și 10,46% au fost atribuite Fundației Solana.

Solana se tranzacționează în jurul valorii de 35 USD, cu un volum de tranzacționare de 24 de ore de 4,838,991,076 RON. Clasamentul actual CoinMarketCap este #9, cu o capitalizare a pieței de 60,565,034,310 RON. Are o sursă circulantă de 349,118,913 SOL monede (date înregistrate în momentul scrierii acestui articol la 23 august 2022, informații furnizate de pe site-ul coinmarketcap.com). Cu creșteri frumoase de la lansare si până în prezent, Solana se numără printre monedele care au parte de previziuni frumoase, cu potențial de creștere.

Cum cumperi Solana?

tranzactionare criptomonede

Prin platforma pro.bitcoinromania.ro sau prin rețeaua de bancomate Bitcoin, puteți cumpăra o altă monedă și ulterior, prin intermediul portofelului dumneavoastră, o puteți schimba rapid în SOL.

Bitcoin România vă oferă posibilitatea de a cumpăra simplu, sigur și rapid orice monedă disponibilă, cu un comision avantajos.

Prin intermediul platformei online, poți cumpăra prin transfer bancar fie în RON, fie in EUR. Pașii pe care trebuie să-i urmați sunt extrem de simpli. Depunerea fondurilor se realizează în câteva minute. Timpul de așteptare poate fi prelungit in cazul transferurilor interbancare sau celor de tipul SEPA. După ce fondurile au ajuns în contul din platformă, schimbul durează câteva secunde.

Prin intermediul ATM-urilor crypto tot ce trebuie să faci este să deții un portofel crypto și să ai banii cash pentru a-i introduce în bancomat. ATM-urile crypto funcționează după principiile unui ATM bancar, ceea ce face ca procesul să fie unul foarte simplu și rapid. Cantitatea de crypto ajunge în walletul tău foarte rapid, după ce ai toate confirmările în blockchain.

Curiozități

Care sunt întrebările frecvente despre Solana la care putem răspunde? Sperăm să cuprindem toate posibilele întrebări și să oferim răspunsurile dorite.

Cine poate valida o tranzacție pe Solana?

Orice deținător de jetoane Solana care rulează un nod validator. Spre deosebire de alte proiecte, Solana nu are o miză de minare, care să fie necesară pentru a fi un validator în rețea.

Ce este un cluster pe rețeaua Solana?

Clusterele sunt grupuri de validatori, care mențin un singur registru cu o categorie exactă de tranzacții. Fiecare cluster are o sarcină diferită. De exemplu, un cluster Solana poate administra Metavers-ul, în timp ce altul poate găzdui schimbul valutar descentralizat.

Care este prețul monedei virtuale Solana?

Asemenea oricărui alt proiect crypto, prețul este volatil și variază și în funcție de mediatizare. Noutățile despre proiect, detalii de dezvoltare, sentimentul pieței, economia globală sau fluxul activității. În prezent Solana se tranzacționează în jurul valorii de 35 USD.

Care este volumul de tranzacționare?

Volumul de tranzacționare a monedei Solana este de 1,059,564,627 €. Sol are un rang de 9 după capitalizarea de piață de 12,202,815,354 €. Fondul în circulație este de 349,118,958 de monede.

Unde stochez Solana?

Ca orice monedă digitală, Solana trebuie stocată într-un wallet. Pierderea parolei sau a device-ului în care este păstrată moneda poate duce la pierderea cantității de jetoane. Astfel, îți recomandăm să afli ce este un portofel Bitcoin, pentru a putea face alegerea corecta.

Concluzie

Rapiditate, scalabilitate și programarea sunt cuvintele care definesc moneda Solana. SOL furnizează infrastructura necesară pentru consolidarea aplicațiilor, care pot fi adoptate la scară largă. Costul redus și rapiditatea îl fac unul dintre cele mai performante blockchain-uri disponibile în prezent. Cele 8 inovații cu care vine proiectul, printre care se numără și Proof-of-History, care ține evidența timpului în blockchain, îi conferă unicitate acestui proiect. SOL este jetonul nativ al rețelei Solana și este folosit pentru mizare sau plata taxelor.

Predicțiile prețului SOL sunt extrem de bune, prin arhitectura rețelei care este extrem de performantă și atrage o gamă largă de aplicații sau afaceri, pe măsură ce ecosistemul se extinde, el devine mai valoros.

Este important să investiți bani doar în proiectele în care credeți cu adevărat. Bitcoin România oferă cea mai extinsă rețea de ATM-uri Bitcoin și cea mai rapidă platformă de tranzacționare, cu peste 8 ani de experiență. Reprezinta alegerea perfectă atât dacă ești la început în domeniul crypto, cat si dacă ești un trader desăvârșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *