Schema Bitcoin

22 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin este un sistem cash digital descentralizat ce folosește rețeaua peer-to-peer pentru a aloca plăți între părți fără a se baza pe o a treia parte de încredere. Cel puțin așa a fost descris de Satoshi Nakamoto în 2008. Plățile sunt făcute în Bitcoini care reprezintă monede digitale emise și transferate în rețeaua Bitcoin. Informațiile tuturor acestor tranzacții, după ce sunt verificate de către sistem, sunt colectate în ceea ce se numește un lanț de blocuri.

Participanții încep să folosească Bitcoin prin obținerea unui program numit portofelul Bitcoin și una sau mai multe adrese Bitcoin. Aceste adrese Bitcoin sunt folosite pentru a primi Bitcoini, în același fel în care adresele de e-mail sunt folosite pentru a primi e-mail-uri. Și chiar dacă Bitcoin este considerat ca fiind un sistem experimental de plăți, el este deja utilizat la scară largă și atrage foarte mult atenția mass-media. Susținătorii afirmă că aceasta este prima monedă globală care nu discriminează utilizatorii în funcție de cultură sau locație, funcționează mereu indiferent de sărbători, este ușor de securizat cu foarte puține taxe, nu existe taxe adiționale și multe altele. Pe de altă parte, detractorii afirmă că Bitcoin este folosit la nivel mondial pentru a cumpăra ilegal și pentru a spăla bani și că este mult prea ușor să furi bani din portofelele digitale.

0f8837342cd61fef9ff2c3104b40f76b

Foarte mulți au adoptat plata cu ajutorul sistemului Bitcoin pentru motive politice sau filozofice. Fiecare utilizator poate avea un număr nelimitat de adrese ( ce sunt caracterizate prin cheia privată sau publică ). O tranzacție în Bitcoini este o generalizare a unei tranzacții a unei bănci regulare în sensul că permite adrese de plată și de primire multiple în aceeași tranzacție. Aceasta specifică cât de mulți Bitcoini au fost luați din fiecare adresă de trimitere și cât de mulți au fost creditați către fiecare adresă de primire, fără ca prea multe detalii să fie oferite. O adresă poate primi Bitcoini care fie sunt recent minați sau fie au adresă specifică de livrare.

O altă diferență importantă între tranzacțiile Bitcoin și tranzacțiile regulare ale băncile este noțiunea de rest, care este legată de faptul că Bitcoinii sunt păstrați în porții ce trebuie transferate toate odată sau deloc. De exemplu, un utilizator poate avea 3 porții de 10 Bitcoini fiecare. O tranzacție poate cheltui 12.5 Bitcoini pentru a transfera prima porție în mod întreg, cei 2.5 adiționali fiind transferați din cea de-a doua porție, iar restul de 7.5 fiind trimis către o nouă adresă deținută de același utilizator cu o nouă cheie publică și privată. Utilizatorul are opțiunea de a trimite a treia porție către o nouă adresă sau să-i lase pe vechea adresă. De fapt, este considerată o bună practică pentru un utilizator să genereze o nouă adresă.

Pentru a-ți proteja mai bine identitatea, ca utilizator ești sfătuit să urmărești pașii: nu trebuie să oferi nicio informație de identificare care să aibă legătură cu adresele, poți trimite repetat fracțiuni de Bitcoini către tine folosind adrese multiple nou generate și poți folosi o a treia parte de încredere ca un fel de portofel digital pentru a schimba tranzacții cu alți utilizatori.

Aceste politici operaționale ale schemei Bitcoin îl fac să fie de dorit pentru oamenii din întreaga lume și pentru a face tranzacții cu scopul de a obține mai multe informații despre numărul total de active și activități financiare pe care utilizatorii le-au asociat cu adresele lor. Și totodată să încerci să diferențiezi internul de externul transferurilor de Bitcoin, o contracție reușită într-o metodă perfect acurată într-un mediu extrem de dificil.

Din moment ce foarte multe tranzacții au început să aibă adrese multiple de livrare, putem ajunge să credem că toate aceste adrese au același deținător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *