Regula celui mai mare lanț de blocuri: ficțiune sau realitate?

8 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Pentru a înțelege mai bine această regulă și principiile pe care această regulă le presupune, o putem defini în felul următor:

  1. Câteodată avem parte de ceea ce se numește o bifurcare: existența a două soluții echivalente la puzzle-ul criptografic.
  2. În momentul de față, o bifurcare se poate întâmpla la mai puțin de 1% din întregul proces asociat Bitcoin. Cu toate acestea, el poate și va fi mult mai frecvent în condiții mai dezavantajoase pentru rețea sau în urma unor atacuri.
  3. Noduri diferite în rețea au primit una din versiuni de software prima și diferiți mineri încearcă să se extindă. Ambele versiuni sunt legitime, însă cea câștigătoare va fi decisă mai târziu de un mecanism unanim de votare, fără intervenție din partea oamenilor.
  4. Regula celui mai mare lanț de blocuri spune că dacă la orice moment în istorie un lanț de blocuri devine mai lung, toți participanții ar trebui să se alăture lui în mod automat.

_73379976_73379836

Această regulă este luată de bună și se pare să funcționeze. Cu toate acestea, ne putem imagina cu ușurință că ar fi altfel. Există chiar câteva motive pentru care realitatea ar putea fi diferită:

  1. Deja am avut o bază eterogenă de software care conduce Bitcoin și în care protocoalele sunt updatate cu ocazie sau rafinate cu noi reguli. În anumite momente, vor exista bug-uri sau ambiguități. Acest lucru s-a întâmplat în martie 2013, când existau două versiuni majore de lanțuri de bloc. Pentru 6 ore nimeni nu a știut care din acestea este corecta pentru că ambele erau corecte. Problema a fost rezolvată pentru că marea majoritate de mineri au fost convinși să suporte una din versiuni. Aparent, singurul lucru care poate soluționa o astfel de criză a fost intervenția oamenilor și influența unor oameni cheie în comunitate.
  2. Comunitățile deschise au tendinţa să se unească în grupuri. Aceste grupuri pot produce distribuții de Bitcoini la nivele diferite, similare cu distribuțiile majore de Linux, fapt care ar face câteva alegeri conflictuale și nu va fi de acord neapărat cu felul în care deciziile sunt luate. De exemplu, pentru că își promovează brandul și câteva interese de afaceri adiționale, noi cu toții putem observa o tendință de setare a unei autorități Bitcoin pe internet cum ar fi blockchain.info. Dezvoltatorii de software sunt tentați să se bazeze pe aceste servicii web mai bine decât să lucreze într-un sistem de distribuire haotic. Desigur, oamenii pot decide să aibă încredere într-un serviciu foarte bine pus la punct, în loc să aibă parte de orice altceva ce poate fi manipulat.
  3. Acesta este facilitat de faptul că comunitatea Bitcoin produce foarte multe software-uri open source și servicii web gratuite pentru comunitate.
  4. Este de asemenea facilitat de faptul că marea majoritate a minerilor minează în bazine miniere. Mai multe de atât, ei au tendința să se îndrepte către cele mai mari bazine miniere. Un singur astfel de bazin din Ucraina a fost raportat ca fiind în controlul a 45% din Bitcoinii din întreaga rețea.
  5. Mult mai mulți participanți importanți pot suspecta sau rezista atacurilor unei entități puternice ( lucru care oferă posibilitatea în mod efectiv să anuleze tranzacții din trecut și să dubleze cheltuiala ) și aceștia preferă să rămână la acele autorități pe care le cunosc.
  6. Chiar și mai mult important, aceste sub-comunități de entuziaști Bitcoin vor conține mineri profesioniști care să aducă profit pentru că aceștia vor fi capabili să sponsorizeze comunitatea. Interesul lor va fi acela ca lanțul de blocuri în care se află să câștige.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *