Provocând puterea costului – ce știm despre botnets?

14 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Construind un scenariu în care costul puterii nu este alocat de utilizatori, ce posibilitate ar fi pentru ca toate costurile de putere să fie zero? Dacă un pasionat este de succes o dată, el poate fi încurajat să folosească calculatoare care sunt ( probabil ) sub control însă nu controlate în mod direct. „Ferme” de calculatoare există în familii, în universităţi, în corporații, guverne, agenții și în botnets ( symatec ).

Din acestea, marea majoritate au un cost al puterii aproximativ egal cu zero, și la acea limită, costul este redus la o foarte mare oportunitate – care este cea mai bună utilizare a respectivei puteri? De departe, cei mai interesanți sunt botnets, care își pot lua propria putere cu cost zero direct de la furnizor prin proeminența faptului că puterea este furată.

Prin urmare, putem vedea trei tipuri diferite de mineri:

–          Aceia care vor să facă profit, ce minează Bitcoin pentru a-i vinde mai apoi. Ca aceștia să mineze, trebuie să fie profitabil. Ei plătesc pentru puterea de minare.

–          Aceia care nu-și doresc să facă profit și minează fără motiv, doar pentru amuzament, cu scopuri educaționale, politice sau alte motive. Acestora nu le pasă prea mult de cât de mult costă puterea din moment ce nu au un scop în privința profitului. Din simplu fapt că „împrumută” puterea de la oamenii din jurul lor, puterea este limitată și astfel se află la o scală mică.

–          Operatori botnet ce minează doar pentru bani. Factura electrică este plătită doar de „victimele” botnet, puterea fiind efectiv furată.

Toate aceste trei tipuri de mineri au parte de profitul procesului de minat. Însă fiecare are costuri diferite. Cei care minează pentru profit lucrează după modelul original privind stabilitatea pieței – dacă prețul crește, aceștia intră pe piață, și invers. Însă operatorii botnet nu trebuie să plătească pentru putere, ajungând să obțină mai mult pentru mai puțin sau pentru nimic. Curba lor de cost este zero.

Să examinăm un potențial market unde un grup are o curbă „sinceră” de putere de cumpărare, iar un alt grup are o curbă „necinstită” de putere de cumpărare. Să presupunem că în momentul de față, prețul Bitcoin ar oferi posibilitatea a 37500 de mineri să fie pe piață. Dacă un operator botnet ar controla 100.000 de calculatoare și exista un switch de 20% = 20.000 de calculatoare în minerit, atunci mărimea pieței ar fi redusă la 17500 de mineri care ar face profit. În cazul în care switchul ar fi depășit 37500, atunci mineritul nu ar mai fi fost profitabil. Un botnet de doar 100.000 calculatoare are capacitatea de a fura o bucată din prăjitură, iar în cazul în care prăjiturile sunt de dimensiuni mici, atunci le va lua cu totul.

Piața pentru botnet

Având în vedere cele zise mai sus, ce reprezintă piața pentru botnet? Având în vedere cele spuse de Damballa, în 2011 existau 5 botnet cu mai mult de 1 milion de calculatoare fiecare, și 32 cu mai mult de 100.000 de calculatoare. Dacă unul sau câteva din acestea ar începe să mineze, ar putea prelua controlul asupra întregului market de minerit.

Există un cost pentru botnet? Mulți dintre aceștia sunt oferiți cu chirie, deci este ipotetic posibil să închiriezi 1 milion de boți pentru 24 de ore. Având în vedere cele spuse de utilizatorul DamballaBlog1, un botnet cu 100.000 boți a fost disponibil în 2009 pentru 200 de dolari pe oră, lucru ce ar implica o curbă non-zero.

Cu toate că Zooko recunoaște că nu foarte mulți boți sunt mutuali exclusivi. Mai mult de atât, în timp ce afacerile profitabile sunt bazate pe un schimb pe care operatorul botnet îl găsește mai eficient de contractat, afacerile Bitcoin sunt ceva mult mai ușor de păstrat. Niciun alt client nu poate fi mai eficient decât operatorul, iar tranzacțiile de tip Bitcoin sunt mult mai reduse ca cost, astfel că operatorul va păstra această oportunitate pentru el.

botneții s-ar putea să mineze, așteptând pentru alți clienți. Într-adevăr, dacă ceva se întâmplă, acest lucru ar putea cauza ca prețurile rentabile pentru botnet să crească mult peste valoarea câștigată în urma procesului de minerit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *