Cum ne protejam cel mai bine investitiile in cryptomonede?

17 decembrie 2018 BTR Vault, portofel electronic, securitate

Articol scris de Mirona Noru

Bitcoin Romania

Cum ne protejam cel mai bine investitiile in cryptomonede? Care sunt optiunile noastre ca si traderi crypto in materie de stocare? Precum Morpheus i-a oferit lui Neo in Matrix doua variante de raspuns, asa avem si noi doua variante la intrebarea de mai sus: un raspuns complicat si unul simplu.

Varinta noastra preferata este cea simpla si pentru a va si dovedi ca este asa, va prezentam mai intai varianta cea mai complicata 🙂 Daca sunteti pe graba si nu aveti timp de analizat si cantarit variante complicate, va dam totusi un indiciu despre varianta sigura, simpla si rapida, indiciul este ”BTR Vault”, unde BTR ne duce cu gandul la “better”.

Care este cel mai sigur crypto wallet? Let’s begin!

Securitatea este prioritatea numarului 1 a unui trader. Ok, pretul de cumparare si de vanzare, dar cand vine vorba de partea logistica, respectiv unde sunt stocate criptomonedele si metodele prin care putem sa ne protejam de posibilii intrusi, securitatea este cel mai important lucru.

Exista mai multe tipuri de portofele electronice, fiecare avand avantajele si dezavantajele lor. Traderii sunt foarte atenti la specificatii cand aleg un wallet, intrucat optiunile in acest sens sunt destul de diversificate. Uneori prea multa informatie poate deruta, obosi si detaliile esentiale se pot pierde din vedere. Incercam sa iti facem viata mai usoara si sa iti oferim cateva informatii de baza, iar la final sa iti prezentam alegerea noastra privind cel mai sigur portofel electronic disponibil pe piata.

Varianta 1 – portofelele electronice clasice

Unele din cele mai sigure portofele electronice sunt considerate a fi cele tip cold storage. Portofelele tip hardware, dupa cum sugereaza si numele, sunt dispozitive hardware construite special pentru manipularea cheilor private si a adreselor publice. Acestea se prezinta sub forma unui dispozitiv de tip USB cu ecran OLED si butoane laterale, pentru a naviga prin interfata portofelului. Acesta vine cu aplicatiile sale desktop pentru diferite criptomonede. Este un dispozitiv fara baterie pe care il puteti conecta la un PC sau dispozitiv mobil prin USB, chiar si pe un dispozitiv infectat.

Un paper wallet este un portofel un pic mai delicat, nefiind recomand pentru toata lumea, deoarece acestea sunt un pic mai „tehnice” si necesita un nivel ridicat de precautie de la utilizator. Acest lucru se intampla deoarece intr-un portofel tipic de hartie, utilizatorul isi imprima cheile private si adresele publice pe o bucata de hartie si incepe apoi sa transfere crypto pe ea. Un paper wallet pastreaza cheile private offline, este un alt mod sigur de stocare a cryptomonedelor, dar nu toate pot oferi portofele de hartie. Dezavantajul principal: pericolul de a pierde hartia, de a o murdari etc. Un portofel predispus mai predispus atacurilor fizice, decat celor cibernetice, de aceea poate ne este un pic mai dificil sa ne protejam bunurile de mediul exterior cu care interactionam.

Portofelele tip desktop pentru Bitcoin si alte cryptomonede sunt pachete software instalabile, care sunt disponibile pentru majoritatea sistemelor de operare desktop, cum ar fi Mac, Windows, Linux etc. Orice cryptomoneda care se respecta va lansa versiunile desktop ale portofelului in prima zi de la lansare. Dar, deoarece desktop-ul sau laptop-ul utilizatorilor se conecteaza adesea la internet, trebuiesc sa ne protejam prin implementarea masurilor de securitate de baza, precum software-ul antivirus, anti-malware si un firewall puternic.

Bitcoin Romania

Portofele mobile pentru Bitcoin si altcoins sunt cele mai utilizate portofele de pe piata crypto si acest lucru se datoreaza faptului ca sunt gandite pentru smartphone-uri (noile extensii ale mainilor) si usor de utilizat. Pentru cryptomonedele populare, utilizatorii vor putea downloada portofele mobile compatibile atat cu sistemele de operare Android, cat iOS. Dezavantaje: deoarece acestea sunt intotdeauna conectate la internet (hot wallets), pot fi supuse erorilor realizate de comunitatea de dezvoltare in sine.

Portofelele Web sunt hot wallets care sunt intotdeauna conectate la internet si pot fi accesate prin intermediul diferitelor browsere de internet, cum ar fi Google Chrome, Firefox etc., mergand la adrese URL precum https://xyz.com. Cheile private sunt pastrate online in aceste tipuri de portofele in browser si automat predispuse la atacuri DDOS.

Astfel, varianta 1 este cea in care folositi un wallet fie ca este unul hot sau cold/hardware. Dar fie ca este wallet pe telefon, laptop, online sau un hardware wallet, tot trebuie sa aveti undeva salvate cuvintele de recuperare, userul, parola, PIN-ul etc. si in acele situatii cheia privata nu a fost generata de voi, ci de un tert care detine aplicatia de portofel folosita si e posibil ca informatiile de recuperare si restaurare a portofelului si a accesului la cryptomonedele voastre sa ajunga la alte persoane. Daca tineti foaia cu acele cuvinte de recuperare intr-o carte in biblioteca si dati o petrecere, poate un invitat e atras de cartea lui preferata si cand va dori sa citeasca fragmentul preferat, poate da de foaia cu seed-ul de recuperare, poate chiar si cu un titlu mare scris “Cuvinte recuperare acces bitcoins”. Asta in cazul in care nu tineti acele cuvinte in calculator si aveti calculatorul virusat si sub controlul unor hackeri sau … poate aveti noroc si nu dati nici de hackeri si nici de alti musafiri care sa va acceseze acele cuvinte insa poate o inundatie sau altceva face ca acele cuvinte sa nu mai fie vizibile si asa nu mai ai cheia privata si automat nici acces la cryptomonede. Deci cum ne protejam impotriva atacurilor de natura fizica si cibernetica?

Varianta 2 sau am pastrat ce este mai bun si mai sigur la final: BTR VAULT.

BTR VAULT este un portofel electronic tip cold storage oferit exclusiv de Bitcoin Romania. Acesta ofera siguranta 100% a cryptomonedelor utilizatorilor prin natura sa, tip hardware, dar printr-un factor suplimentar de protectie: cel uman. De fiecare cand un utilizator doreste sa retraga crypto din BTR Vault, acesta va fi contactat de un operator Bitcoin Romania, care va face cateva verificari de rutina, cu scopul de a se asigura ca cel care a dorit retragerea este acelasi cu titularul contului de pe platforma de trading.

Un alt avantaj al acestui portofel electronic este ca retragerea se poate face atat in crypto, cat si in fiat, aducand in plus la masa factorul flexibilitatii. Este necesara doar atasarea unui cont bancar si retragerea se face fara nicio problema.

Costurile sunt extrem de avantajoase: comisioanele sunt cele mai mici existente in acest moment pe piata crypto 1% pentru retragerile in RON si 2% pentru retragerile catre alte portofele crypto.

Un alt punct forte este ca Bitcoin Romania este singurul provider de portofel electronic care garanteaza utilizatorilor sai integritatea valorii cryptomonedelor achizitionate prin BTR Vault, actionand ca un asigurator suplimentar. Care este avantajul principal? Nu mai ai grija sigurantei investitiei tale si noi te protejam de orice amenintare ti-ar putea afecta bunurile digitale.

Asadar, dupa ce ti-am pus in vedere toate optiunile de stocare a cryptomonedelor si modul cel mai sigur prin care putem sa le protejam, ce alegi? Choose wisely!

*Pentru cei care vor sa aiba totul sub control, care chiar vor sa fie siguri ca cheia privata este generata de ei si doar de ei si nicio institutie guvernamentala sau de alt fel nu a generat-o initial si nici sa nu stie cum a fost generata, exista pe internet un tutorial cum sa-ti generezi singur cheia privata prin 256 de aruncari cu banul. Dar BTR VAULT ramane varianta cea mai sigura, fiind garantata de primul si cel mai mare exchange crypto din Romania, Bitcoin Romania. Peste 2.000.000 de tranzactii finalizate cu succes, in conditii de maxima de siguranta, reprezinta cartea noastra de vizita in piata crypto din Romania.

 

One comment

  1. Fara Numar spune:

    Cat inseamna 2.0000.000 de tranzactii???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *