Pretty Good Privacy în zona de luptă a criptorăzboaielor

27 februarie 2015 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Posibil cea mai interesantă poveste a criptorăzboaielor din 1991 și până astăzi, când Phil Zimmerman a creat o un program de codificare înaltă pentru e-mail-uri și fișiere denumit PGP ( Pretty Good Privacy ). Conceput pentru a fi ușor de utilizat, pachetul PGP a fost introdus în producția de masă. Zimmerman a creat PGP ca un răspuns la Guvernul Statelor Unite ale Americii. În acest sens, furnizorii de servicii de comunicare electronică și producătorii acestor echipamente de comunicare ar trebui să asigure sisteme de comunicare ce permit guvernului să simplifice comunicarea, în special atunci când aceasta este autorizată de lege.

Cu alte cuvinte, producătorii ar fi forțați să insereze anumite „portițe de scăpare” în produsele lor, oferindu-i guvernului acces la orice mesaj codificat. Înainte ca această dorință de control să fie combătută, Zimmerman a oferit PGP în mod gratuit în Statele Unite ale Americii.

Urmând acest lucru, un grup de activiști al Cypherphunk a uploadat codul sursă al PGP online prin diferite platforme și forumuri, lucru care a răspândit software-ul în întreaga lume. Acest lucru a atras atenția asupra departamentului de justiție din Statele Unite ale Americii: din moment ce PGP este un protocol de codificare foarte puternic, este clasificat ca minuție sub guvernul Statelor Unite ale Americii în reglementarea traficului de arme internațional – și astfel este ilegal să fie exportat. În februarie 1993, departamentul de justiție a deschis o investigație ce-l implica pe Zimmerman.

Acest caz, ce a durat 3 ani, a devenit câmpul de luptă esențial a criptorăzboaielor: sute de internauţi s-au alăturat lui Zimmerman ( câțiva chiar au donat pentru a-l sprijini ) și grupurile din industrie au continuat să se focuzese furios pe reglementările deloc adecvate ce aveau loc. În acea perioadă, Zimmerman a devenit persoana principală din mișcarea Cypherphunk, și PGP a devenit o manifestare extrem de tangibilă în filozofia mișcărilor.

shutterstock_63200686

În sfârșit, foarte mulți ani adunați de reacție publică și implementarea cu succes a PGP – în ciuda eforturilor considerabile ale guvernului – s-a dovedit a fi foarte eficientă. În 1999, guvernul Statelor Unite ale Americii și-a restrâns controalele și au înlăturat restricțiile cu privire la criptografie. Războaiele criptografice ajunseseră să aibă parte de un sfârșit.

Criptorăzboaie 2.0 ?

Criptorăzboaiele sunt definite ca fiind „prima victorie importantă a internetului împotriva încercărilor guvernului de a controla informația online”. În lumina recentului scandal NSA din ultimul an se pare că un nou val de criptorăzboaie s-ar putea să apară. Edward Snowden a publicat recent un document top-secret cu o relevație deranjată pe care NSA și partenerii săi Britanici ( GCHQ ) au încercat, pe ascuns, să ajungă să dețină controlul criptografiei. De fapt, agențiile citează faptul că utilizarea de codificare pe întreg internetul este cel mai mare obstacol la accesarea unui volum mare de trafic de internet in scopuri de supraveghere.

Pentru a combate aceste lucruri, au fost nevoie de forțe electronice majore care să treacă de algoritmii de codificare, să controleze felul în care standardele codificării internaționale sunt setate și să unească în mod activ industriile IT pentru a converti influența sau pentru a-și cuantifica conceptul comercial al produselor. Acest ultim aspect contrazice în mod direct promisiunile făcute pe internet de companiile ce-și protejează datele consumatorilor de la ochii prădători ai guvernului și ai criminalilor. NSA și GCHQ și-au apărat acțiunile ca fiind vitale în lupta împotriva terorismului și abilitatea de a combate codificarea ca fiind crucială pentru „colectarea de inteligență”. Acest episod recent aduce în lumină proclamațiile spuse de Cypherphunks undeva acum două decenii.

După scandalul Watergate, Senatorul Frank Church a avertizat populația că capacitatea NSA poate fi întoarsă în orice moment împotriva cetățenilor americani și niciunul nu va avea nicio intimitate de care să se bucure, această capacitate fiind de monitorizare a tuturor acțiunilor pe care un individ le poate avea: conversații telefonice, telegrame, nu contează – totul va fi cunoscut, nimic nu va fi privat, nimic nu va fi intim. Acum, în prezent, această avertizare pare să fi devenit reală și oamenii să conștientizeze pericolul de care ar putea să aibă parte, fiind la un pas de pierderea intimității, cel mai de preț lucru al oricărui individ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *