Piata bull market: Ce este si cum sa tranzactionezi

24 noiembrie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

bull market

Când vine vorba de investiții într-o piață volatilă, cum este cea crypto, probabil primul lucru la care te gândești este dacă merită să dedici timp și resurse pentru obținerea unui profit mai mare.

Răspunsul este da, merită să investești în criptomonedele de viitor, sau în criptomonedele cu potențial despre care au fost făcute previziuni în următorii ani. Desigur, așa cum am menționat anterior, volatilitatea este numitorul comun al tuturor criptomonedelor, iar uneori prețul poate să crească și după un timp să scadă. Evenimentele care au avut loc în anii precedenți au arătat că după o scădere, piețele își revin și au o tendință ascendentă, dovedindu-se a fi o oportunitate unică de a investi și de a face trading.

Subiectul principal al acestui articol este bull market, dar înainte de a discuta de acest lucru, trebuie să înțelegi că piața crypto se mișcă în cicluri, iar pentru a avea succes trebuie să fii capabil să identifici ciclurile pieței.

Înțelegerea acestor etape ale pieței este importantă deoarece indică o prognoză a prețurilor, având o structură previzibilă. Prin analizarea mai multor intervale de timp poate fi identificat ciclul pe termen lung și tendința actuală a prețurilor.

Un ciclu pe piață este alcătuit din patru faze: faza de acumulare, de marcare, distribuție și reducere.

Prima fază este momentul în care investitorii cred că perioada grea a trecut și încep să cumpere din nou, când în fond prețurile sunt tot scăzute iar valoarea este ridicată.

Cea de-a doua fază reprezintă cel de-al doilea val de cumpărare, când piața devine mai stabilă.

Cea de-a treia fază a pieței este atunci când prețurile sunt la apogeu, mai este numită și bull market.

Ultima fază marchează tendința de scădere, este faza finală declanșată de vânzări pe scară largă deoarece investitorii blochează profiturile pentru a evita pierderi financiare majore, cauzate de bear market.

Sunt persoane care sunt de părere că „bear” și „bull” vin de la modul în care un animal își atacă adversarul. Un taur ridică coarnele în sus, iar un urs lovește în jos. Acest mod de a atac este asociat în mod metaforic cu mișcarea unei piețe. Dacă tendința este ascendentă, atunci este considerată a fi o piață „bull”, și dacă este în scădere, este considerată a fi o piață „bear”.

Așadar, la ce ar trebui să ne așteptăm de la bull market?

Ce înseamnă Bull Market?

bull market

Bull market se referă la o piață ascendentă, fiind înregistrată o creștere a prețului activelor.

Bull market este perioada în care cei mai mulți investitori cumpără criptomonede fie de pe o platformă de tranzacționare criptomonede sau un Crypto ATM, deoarece încrederea pieței este la un nivel ridicat iar prețurile sunt crescute.

Investitorii sunt cei care dau startul unei piețe ascendente. Atunci când prețurile încep să crească și continuă să crească pe o perioadă lungă de timp, aceștia cumpără acțiuni la un preț scăzut și rămân pozitivi în ceea ce privește randamentul investiției.

Cum identifici Bull market?

Pentru a ști dacă te afli sau nu într-o piață bull, trebuie să iei în considerare câteva caracteristici. Iată câteva dintre acestea:

  • Un apetit mai mare din partea investitorilor – În perioada unei piețe în creștere, tot mai mulți oameni sunt dispuși să își plaseze banii în active cu un profil risc-recompensă.
  • Cerere și volum mare de tranzacționare – Este înregistrată o activitate mai mare de tranzacționare în timpul perioadelor de creștere, multe persoane cumpără active pe măsură ce acestea continuă să crească in valoare.
  • Inserarea discuțiilor despre criptomonede în mass-media mainstream, precum și în social media.
  • Interesul general pentru criptomonede în rândul celebrităților, al persoanelor cu influență și al altor sectoare care poate că nu au fost interesate de criptomonede până acum.
  • Indicatori economici puternici – Piețele bull durează doar atâta timp cât contextul macroeconomic este pozitiv (PIB-ul ridicat, încrederea mare din partea investitorilor și nivelul scăzut al șomajului sporesc șansele unei piețe ascendente).

Factori care contribuie la apariția Bull Market

bull market vs bear market

Principalul factor care contribuie la apariția unei piețe bull este reprezentat de creșterea economiei (produsul intern brut – PIB), forța de muncă în creștere sau rate mai scăzute ale dobânzii.

Piața bull este destul de simplă, atunci când se observă o tendință în creștere a prețurilor, investitorii aleg să cumpere, iar pe măsură ce tot mai multe persoane cumpără criptomonede, prețurile cresc.

Ce de-al doilea factor ar putea fi reprezentat de altcoins. Pentru cele mai multe persoane, prima criptomonedă la care se gândesc atunci când vine vorba de crypto este Bitcoin, care este cea mai populară, fiind considerată și imaginea pieței criptomonedelor. Dar pe lângă Bitcoin sunt multe alte criptomonede, așa numite altcoins, care pot face furori în rândul investitorilor, determinând o creștere pe piața criptografică. Următorul bull run (perioadă extinsă în care o mulțime de investitori cumpără criptomonede) criptografic ar putea fi declanșat în urma unui val de interes pentru Cardano, criptomonedă considerată de multe persoane rivala lui Ethereum.

Cel de-al treilea factor poate fi reprezentat de procesul de halving (înjumătățire), în cazul BTC. Acest proces se referă la faptul că producția de noi bitcoins devine mai dificilă. Evenimentele au arătat că după fiecare halving s-a produs o creștere bruscă a prețurilor. Du Jun, care este fondatorul bursei de criptomonede Huobi, susține că următorul bull run nu se va produce până în 2024, când va avea loc următorul halving al Bitcoin.

Exemple de bull market

Când ne referim la perioadele anterioare de creștere a criptomonedelor ne gândim de fapt la creșterea prețului Bitcoin, deoarece prețul celorlalte cripto-active încă cresc și scad în funcție de prima criptomonedă (BTC).

Când a apărut tehnologia blockchain din spatele Bitcoin, valoarea sa era foarte mică. În anul 2010, în octombrie, prețul a crescut la 0.10 dolari, iar în 2011, Bitcoin a avut primul bull run, prețul său crescând de la 1 dolar la 32 de dolari. Ulterior, prețul a scăzut în noiembrie 2011 la 2 dolari. Chiar dacă anul 2012 nu a fost unul marcat de creșteri surprinzătoare, la final de an Bitcoin a ajuns să valoreze 13 dolari.

În 2013, valoarea Bitcoin a ajuns la 1000 de dolari, înainte de a scădea la 530. Între 2014 și 2016, Bitcoin a intrat într-o perioadă de scădere cu fluctuații de preț. Abia în 2017, în mai, prețul BTC a atins 1000 de dolari, urmând ca în decembrie, în același an, să atingă un maxim istoric de 19 783,06 dolari. Prețul istoric fabulos pe care l-a atins nu a durat foarte mult, iar după câteva zile, pe 22 decembrie, 2017, prețul a scăzut sub 11.000 de dolari.

După anul 2020, valoarea Bitcoin a atins prețul de 29.374 de dolari. În noiembrie 2021, Bitcoin a ajuns la maximul istoric de 68.913 de dolari.

De reținut este faptul că perioadele de creștere (bull runs) pot fi atât bruște cât și treptate. Poate exista o pantă ascendentă susținută a prețurilor pe o perioadă mai mare de timp sau o creștere bruscă a acestora.

Cum să tranzacționezi în bull market?

Pentru că piața bull market este caracterizată de prețuri în creștere, investitorii, din cauza fricii de a pierde (FOMO), cumpără active fără un plan de investiții clar.

Înainte de a decide să investești în bull market este nevoie să ții cont de niște strategii pentru a profita de tendințele în creștere. Iată câteva dintre acestea:

Cumpără și păstrează

Cei mai mulți dintre investitorii pasivi cumpără un activ în care cred și îl păstrează în portofoliu pentru o perioadă mai mare de timp. Această strategie este perfectă pentru cei care vor să se expună la o piață ascendentă dar fără a monitoriza fluctuațiile zilnice ale prețurilor.

Swing trading

Swing trading este practica de profit de pe urma oscilațiilor pieței minim o zi sau câteva săptămâni. Bull market este ascendentă, deci este probabil ca swing traders să deschidă poziții lungi în timpul acestui ciclu de piață.

Day trading

Spre deosebire de swing trading, day trading este o formă mai extremă. În loc de câteva săptămâni, day traders trebuie să deschidă și să închidă toate pozițiile lor într-o singură sesiune de tranzacționare. Aceștia se bazează pe grafice tehnice pentru a-și gestiona riscul.

Nu sta pe pierdere prea mult timp

Poți opta pentru short sell dacă te aștepți la o scădere, fie ea bruscă, constantă sau temporară, dacă ești de părere că bull run-ul a ajuns la final.

Urmărește impulsul pieței

Este esențial să analizezi foarte bine desfășurarea unei tendințe în creștere înainte de a acționa.

Concluzie

Piața a cunoscut perioade de creștere (bull market) și de scădere (bear market), alături de fluctuații și corecții ale pieței, dar cu toate acestea a avut și performanțe bune. Pentru a avea succes este nevoie să înțelegi direcția în care se îndreaptă piața și să ai un plan dezvoltat pe termen lung pentru a gestiona eventualele riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV