Noua legislație UE privind TVA-ul poate fi o veste proastă pentru Bitcoin

10 februarie 2015 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

c368a9b118b5ca93745399a0ebf015ee785a8b14_c

Deși pare că a trecut neobservată, Uniunea Europeană a introdus o nouă lege privind taxa pe valoarea adăugată (TVA), pe data de 1 Ianuarie a acestui an.

Ca o consecință a acestei legislații, companiile care vând bunuri sau servicii electronice către clienții din cadrul UE sunt acum obligați legal să se înregistreze în țara de reședință a clienților lor, care – în concordanță cu unii – sunt vești proaste pentru Bitcoin.

Noua legislație a fost pusă în aplicare pentru a se asigura că TVA-ul este plătit efectiv în țările în care produsele în cauză sunt consumate, acesta fiind scopul acestor tipuri de impozite.

Mai precis, noile legi de TVA ar trebui să prevină o anumită formă de evaziune fiscală, în cazul în care – mai ales – marile corporații își deschid un birou într-o țară unde TVA-ul este prietenos, în scopul de a-și vinde produsele în toată Uniunea Europeană, în timp ce plătesc o taxă cât se poate de mică.
Dar, potrivit unor avocați fiscali, cum ar fi Richard Croker, șef al impozitului pe profit al firmei de avocatura CMS, din Londra, aceste noi legi de TVA sunt, prin urmare, dezavantajoase pentru metodele anonime (sau pseudonime) de plată, cum ar fi Bitcoin.

Vorbind pentru site-ul CoinDesk, el a spus:

Având în vedere incapacitatea de a identifica un cumpărător sau locația sa, acceptarea plăților în Bitcoin ar putea fi parțial incompatibile cu aceste noi legi. Dacă este vorba de o piedică totală pe piața, nu știu, dar e cu siguranță un factor de descurajare pentru companii în ceea ce privește hotărârea acestora în acceptarea Bitcoin.”

Proba de reședință

Pentru a se stabili în țara de reședință pentru clienti, companiile atât în interiorul cât și în afara Uniunii Europe sunt obligate să perceapă două bucăți independente de probe care dovedesc care este țara de reședință a clientul lor.

Ca orientare, Comisia Europeană a formulat nouă opțiuni care ar fi suficiente Deosebit de relevant pentru Bitcoin este a treia opțiune pe această listă, care presupune „detalii bancare, cum ar fi locul în care contul bancar este utilizat pentru plata și adresa de facturare a clientului deținută de respectiva bancă„.

Acest lucru ar putea părea, într-adevăr ca o veste proastă pentru Bitcoin și utilizatorilor Bitcoin, din motive evidente, dar nu toată lumea vede lucrurile în acest fel.

Avocatul juridic al ICT, de origine olandeză, Arnoud Engelfriet, consideră că această capacitate clientului de a plăti cu Bitcoin ar trebui să fie nu mai mult decât o problemă minoră.

Engelfriet a spus:

Rețineți că cele nouă opțiuni nu sunt singurele modalități prin care companiile pot dovedi unde este țara cuiva de de reședință. Ei pot folosi oricare două metode independente de probă „.

Excluzând Bitcoin, care ar lăsa totuși mai mult decât suficiente opțiuni pentru a juca după reguli, în concordanță cu Engelfriet.

Nu este obligatoriu, în conformitate cu normele de TVA, identificarea consumatorului prin nume și adresă„, a spus el. „Trebuie doar să se identifice țara de reședință. În cazul în care clienții doresc să plătească cu Bitcoin, comercianții ar putea folosi pur și simplu adresa de factură și adresa IP, de exemplu.

Vanessa Mock, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a recunoscut că noile reguli nu sunt menite să împiedice dorința potențialilor cumpărători de a plăti anonim.

Toate companiile au nevoie să se stabilească în țara de reședință a clienților lor. Acest lucru poate fi realizat într-un număr de moduri care nu includ identitatea cumpărătorilor. După ce țara de reședință a unui client a fost stabilită, folosind un potențial anonim ca metodă de plată precum Bitcoin, nu ar trebui să reprezinte o problemă” a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru CoinDesk.

Ceea ce contează cu exactitate este dovada pentru a demonstra că țara de reședință a clienților este determinată de state individuale, membre ale Uniunii Europene.

 

 

 

 

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *