Lucruri esențiale pe care oricine ar trebui să le cunoască despre descentralizarea Bitcoin

28 februarie 2015 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Nu este o coincidenta faptul ca Bitcoin a fost creat chiar la picioarele crizei creditelor ipotecare si toate planurile de salvare si problemele economiei la nivel mondial care au continuat sa existe pana in anul 2008. Inainte de toate, este aproape imposibil in momentul de fata sa intelegem cu exactitate cine a creat bitcoin, creatorul fiind cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, care putea fi o singura persoana sau un grup de oameni. Fara deosebire, acest lucru a fost ca un raspuns al cresterii lipsei de incredere pe care oamenii au inceput s-o aiba in moneda traditionala, al felului in care oamenii traiesc si totodata al felului in care bancile trateaza banii.

Bitcoin este prima moneda digitala descentralizata, iar aceasta nu este „legata” de nicio tara. Nu se afla sub niciun control al niciunei banci si nu poate fi printat pe plastic, hartie sau metal. Pana acum probabil am mai vorbit despre istoria monedei digitale si cum incercarile anterioare nu au facut ca moneda sa fie pur descentralizata pentru ca depindeau de banci sau alte companii. Hai sa aruncam o privire mai in detaliu.

Daca imprumuti un prieten cu 20 de dolari, acest lucru inseamna ca banii respectivi nu-ti mai apartin. Cu toate acestea, in trecut, nu putea fi atat de sigur despre acest lucru. Atunci cand banii reprezinta un fisier digital, acestia pot fi usor copiati. Daca iti trimit un fisier pe mail, voi avea si eu o copie a fisierului trimis la mine pe mail. Solutia a fost sa se gaseasca un intermediar de incredere care sa pastreze echilibrul si sa deduca numarul de tranzactii facut de la platitor catre cel platit.

1

Problema cu intermediarii sunt acele puncte de blocare unde guvernul poate pune presiune. Un exemplu extraordinar pe aceasta tema ar fi atunci cand WikiLeaks a emis propria cablare si procesoarele de plati precum Visa sau Master Card au cedat presiunilor politice si au refuzat sa transmita donatii catre grupurile respective. Chiar si PayPal a blocat conturi astfel incat grupurile respective sa nu poata accesa fonduri. Cu toate acestea, oamenii pot dona Bitcoin.

Ce face ca Bitcoin sa fie ceva aparte este faptul ca acesta a reusit sa solutioneze problema cu intermediarii si mai exact sa nu existe niciunul – exista doar persoana care plateste Bitcoin si persoana care primeste Bitcoin, fapt care face ca Bitcoin sa fie bani digitali literalmente. Bitcoin reuseste acest lucru prin intermediul unui registru public distribuit al tranzactiilor prin prisma unei retele peer-to-peer. Acest lucru inseamna pastrarea unui record cu toate tranzactiile, astfel incat Bitcoin sa nu poata fi cheltuit de aceeasi persoana pe acelasi lucru. Si pentru ca acest registru este distribuit, nu exista niciun control sau autoritate centrala care sa-l controleze. Esential, acest lucru face ca Bitcoin sa fie cu adevarat o moneda digitala precum dolarii sau euro – atunci cand cumperi ceva cu ei, acestia nu mai sunt ai tai.

Lucrul amuzant este acela ca in timp ce publicul American incearca sa plateasca taxe pentru a sustine Congresul cu mai multa supraveghere in actiunile Rezervei Federale, registrul bitcoin este public si mereu stii ce se intampla acolo. Pe de alta parte, bancile centrale traditionale fac totul cu usile inchise si astfel tin pe loc intregul viitor al economiei in propriile lor palme si sub propria lor discretie fara o contabilitate din partea unei surse exterioare, aceste lucruri fiind imposibile cu Bitcoin deoarece apartine oamenilor de pretutindeni.

Deoarece nu exista o a treia parte care sa echilibreze totul, nu exista niciun guvern, nicio banca sau orice alta persoana sau organizatie care sa-i regleze. Acest lucru inseamna ca daca incerci sa transferi bani in Bitcoin, acestia nu pot fi atinsi sau afectati in vreun fel de conditiile economice. Acestia vor fi, cu adevarat, de neurmarit si in afara radarului oricarei banci sau guvern. Ca rezultat, banii iti apartin tie, nu bancilor sau guvernului si sunt intr-un procent de 100% ai tai.

După descentralizarea Bitcoin, oameni din intreaga lume care si-au vazut economiile pierdute in urma crizei economice din 2008 – cel mai mare furt din istoria bancara – au decis sa investeasca in Bitcoin. De exemplu, cineva care a avut bani la Cyprus Bank si carora nu le-a placut ideea de a li se lua 10% din castiguri fara voia lor, puteau sa ia toti acei bani si sa-i puna intr-un cont Bitcoin de care nimeni sa nu se atinga.

Ideea unei monede care sa puna puterea din nou in mana oamenilor, unde acestia pot de fapt sa detina banii si sa-i investeasca asa cum doresc, in timp ce au posibilitatea de a transfera catre orice tara fara sa se ingrijoreze este intr-adevar atractiv. Cu cat au mai putina incredere oamenii in centralizare, cu atat vor avea mai multa incredere in prima moneda descentralizata de care vor avea parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *