Jurnalul Crypto – Analiza Zilelor 25-26 iunie – Bitcoin Romania

27 iunie 2018 analiza tehnica, bitcoin, ethereum

Articol scris de Cristian Bot

Jurnalul Crypto – analiza zilelor 25-26 iunie – Bitcoin Romania

* Bitcoin *

Evoluția Bitcoin pentru zilele precedente (luni și marți – 20, 21 iunie) a înregistrat o scădere de 2.77%, considerând
prețul de deschidere al zilei de luni de la $6148.1 și cel al închiderii de marți de la $6073.4, având maximul la $6341.0 și minimul la $6050.2

btc

Iată că și de această dată găsim Bitcoin fluctuând între liniile orizontale pe care le folosim de mai bine de o săptămână în analiza Jurnalului Crypto. Discutam în ediția trecută despre cazurile posibile pe care prețul le-ar putea adopta până astăzi: primul – o întoarcere negativă a prețului către zona $5900,  urmată de o creștere înapoi la loc, și al doilea – o creștere către ~$6400, urmată de o retragere înapoi în zona de suport. Deși niciunul dintre aceste două nivele nu a fost atins într-un mod decisiv, cazul 2 a fost mai aproape de acțiunea prețului care a avut loc în aceste
două zile.

În primele 12 ore ale sesiunii de luni, BTC a consolidat într-un canal ascendent (marcat în stânga, cu roșu). Sunt câteva  elemente asupra cărora aș dori să mă opresc aici, pentru a le discuta:

primul: uitându-ne doar la lumănări, se observă că această consolidare a fost una „choppy” (termen oferit de traderi zonelor în care prețul nu are o direcție clară, ci un mers haotic în sus și în jos pentru a-i forță pe aceștia să iasă din pozițiile adoptate)
al doilea: 75% din această consolidare a avut loc în jurul $6151.9, nivel orizontal de suport care a jucat rol de rezistență în weekend; după cum am precizat și în trecut, aceste „nivele cheie” sunt, pe lângă rezistență/ suport, și zone în care prețul acumulează tensiune; acest lucru s-a întâmplat și aici, în locul marcat cu o săgeată neagră; vom vedea că tot la acest nivel, au mai avut loc două atingeri semnificative pe parcursul următoarelor ore
al treilea: volatilitatea acestui canal a înregistrat fluctuații de $137.9, respectiv 2.26%, între minimul de la $6107.4 șimaximul de la $6245.3

După ce acest ultim preț menționat a fost atins, BTC a suferit o altă scădere de $177, până la $6070, preț care a reprezentat o oportunitate pentru cumpărători și a fost respins în mai puțin de o oră. După o scurtă consolidare deasupra nivelului $6088 – indicat cu o linie albastru deschis – cumpărătorii au înregistrat cel mai mare câștig al acestor zile: o creștere de $272.8 într-o oră, până la $6341, preț care coincide cu maximul săptămânii. Deși acesta a fost atins cu umbra lumănării, BTC nu a reușit să închidă peste $6295, nivelul de suport de pe Daily al zilelor 13 și 14 iunie. Transformarea unui suport în rezistență nu indică un lucru bun pentru cumpărători.

De la acest fost suport – confirmat momentan ca fiind rezistență, prețul a avut un declin constant până astăzi. $6223 a funcționat pe post de preț pivot, având atât rol de rezistență înainte de creșterea accelerată și pe parcursul declinului, cât și de suport – de câteva ori, atunci când prețul a trecut cu succes peste. De la atingerea rezistenței roșii și până ultimul „Swing Failure” (tentativă a prețului de a închide peste nivelul de rezistență <sau suport>, fără succes însă – lăsând doar o umbră peste prețul în cauză – am marcat acest S F cu un ciocan), prețului i-a trebuit o zi, 7 ore și 15 minute să ajungă aici, după care vânzătorii au marcat o scădere de $236.2, respectiv 3.77%.

$6088, nivelul de care discutam mai sus, a devenit, pe parcursul zilei de astăzi, rezistență la multiplele tentative de a trece peste.

Acest lucru, însoțit de faptul că volumul de cumpărare lipsește deocamdată, nu indică o situație favorabilă cumpărătorilor. Desigur, știm cu toții cât de plină de surprize este piața crypto: nu spun că aceste elemente nu pot apărea în viitorul apropiat.

La ce ne putem aștepta?

O continuare a consolidării pe parcursul următoarelor ore este scenariul cel mai probabil. De asemenea, $6042.6 are mari șanse să fie retestat. Dacă acel nivel continuă să ofere suport și să stârnească interesul cumpărătorilor, putem asista la o retestare a $6151.9, fostul nivel de rezistență. Repet: e important ca nivelul psihologic ~$6000 să continue să ofere suport, altfel Cazul 1 din ediția trecută a Jurnalului Crypto mi se pare în continuare scenariul probabil.

* ETH / BTC *

Dacă în toate edițiile trecute am ales pentru analiză paritatea ETH/USD, în aceasta vom lua evoluția Ethereumului față de  Bitcoin, pentru o macro-perspectivă, pe un timeframe de 4 ore (adică fiecare dintre lumănări reprezentând reacția prețului pe parcursul a 240 de minute). În grafic avem încadrată evoluția ultimelor trei luni: aprilie, mai și cea curentă – iunie. Să începem cu începutul și  să citim graficul de la stânga la dreapta:

ethbtc

Luna aprilie a început printr-o dublă testare a nivelului 0.054 BTC – una în 29 martie (chiar la finalul lunii precedente) iar cea de-a doua în 4 aprilie, interval în care o rezistență temporară a fost stabilită la 0.0583 BTC. După o consolidare de 3 zile – încadrată  în chenarul mic, roșu, de jos – Ethereum a început ascensiunea care a durat mai bine de 45 de zile. Odată depășit nivelul de rezistență ante-menționat, acesta a fost retestat din direcția superioară, devenind suport.

Înainte de prima corecție (majoră la momentul respectiv), ETH a înregistrat o creștere de 17.52% (~0.0094 BTC), de la punctul de minim, până la 0.063 BTC, preț la care vânzătorii au considerat că trebuiesc marcate profituri înainte de a continua. Scăderea care  a venit imediat după a fost abruptă, înregistrând un procentaj de 6.7% în doar 8 ore. Privind lucrurile în retrospectivă, putem spune că aceasta a fost menită să-i „scuture” din afara pozițiilor de long pe traderii care le-au adoptat mai târziu. Un astfel de comportament  al prețului este des întâlnit în piețele financiare, îndeosebi în sfera crypto. Să revenim: pe cât de abruptă spuneam că a fost această  scădere, pe atât de rapidă și revenirea prețului peste, reacție care a format o săritură în formă de „V” (în engleză – V shape bounce).

După acest „bounce„, piața s-a calmat timp de o săptămână, timp în care cel de-al doilea canal de acumulare a fost format, acesta  fiind ascendent, spre deosebire de celălalt; volatilitate redusă, o acumulare de tensiune a prețului în jurul 0.0636 BTC – este posibil ca în viitor acest nivel să joace un rol de suport.

După ce consolidarea a luat sfârșit, în data de 19 aprilie, ETH a beneficiat de încă o creștere, mai mare de data aceasta, până 0.0747 BTC, nivel care vom observa imediat că a avut un rol important în luna mai și iunie. După ce în primă instanță ETH a întâmpinat rezistență aici, prețul a avut din nou un comportament „choppy” (haotic – în sus și în jos), cu o scădere de aproximativ 12% într-o zi, urmată de o creștere – tot de 12% – în următoarele 5 zile, timp în care prețul a lăsat umbre în toate direcțiile, cele mai lungi fiind în partea de jos – lucru care indică un interes mai mare al cumpărătorilor decât al vânzătorilor.

După multiple încercări de a trece peste 0.0747 BTC, Ethereum a reușit în 3 mai să realizeze acest lucru, înregistrând încă o creștere, de 13.37% de această dată. Dacă am compara graficul acesta de 4 ore cu un grafic specific metodei Wyckoff, am putea identifica distribuția care a avut loc în dreptunghiul de la nivel superior, încadrat cu albastru deschis. Un alt lucru specific care se poate observa  aici este că linia de trend pe care prețul a respectat-o cu strictețe este abia acum spartă, după ce distribuția a avut loc. Aceasta a durat 9 zile și a fost continuată de o altă scădere de ~12%, până la 0.0747 BTC – preț care spuneam că a fost rezistență înainte. S-a format  un fanion (mai corect – formațiunea se numește „flat top ascending triangle„), pattern cunoscut pentru semnalul de continuare pe
care-l oferă, după care ETH a continuat să scadă, aflat sub presiunea vânzătorilor. Primul suport găsit de acesta s-a aflat la 0.072 BTC, zonă cu care prețul a cochetat și înainte de a intra sub linia de trend – în partea stângă, sub linia mov.

În continuare, Ethereum și-a stabilit, pe parcursul întregii luni în care ne aflăm, un range/ o zonă cu suport la 0.072 BTC și rezistență la 0.08 BTC, prețuri pe care le-a atins de mai multe ori, nereușind, până de curând, să străpungă niciunul. Am spus „până de curând” deoarece acest lucru s-a schimbat chiar ieri, când ETH a închis atât pe 4H cât și pe Daily sub nivelul orizontal de suport.

Un semn de exclamare (!) a fost pus acolo pentru a indica retestarea din nivel inferior care a avut loc acum 4 ore. Faptul că 0.072 BTC devine rezistență nu indică nimic bun pentru cumpărători, ba chiar opusul: dacă zona încadrată între „Rezistență” și „Suport 1” n-a fost altceva decât o mare distribuție, s-ar putea ca ETH să aibe parte de o corecție severă.

La ce ne putem aștepta?

Pentru cumpărători – ar fi indicat să mai aștepte câteva zile, să observe dacă ieșirea în care ne aflăm momentan a fost sau nu un „fakeout” (o ieșire falsă – menită să prindă vânzătorii în capcană). Dacă 0.072 BTC continuă să acționeze ca rezistență, următorul nivel pe care ETH l-ar putea atinge va fi 0.0686 BTC și chiar 0.0636 BTC – prețul despre care spuneam că a acumulat tensiune în luna aprilie. Un Fibonacci Retracement, aplicat de jos în sus, de la minim la maxim, indică către 2 alte prețuri:

– 0.069711 BTC, respectiv nivelul 0.5
– 0.065907 BTC, respectiv nivelul 0.618

S-ar putea ca acestea 2 să joace un oarecare rol (fie de suport, fie de rezistență) în acțiunea viitoare a prețului, însă cred  că acesta va fi unul minor și recomand o urmărire mai „îndeaproape” a liniilor orizontale. E bine totuși să avem în vedere și nivelele  Fibonacci, o unealtă folosită de mulți traderi pe piețele financiare.

Spor & trade safe.
-Cristian Boț, analist tehnic Bitcoin România

©2018 BitcoinRomania | Declinarea Responsabilității: Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termenii și condiții oficiale sau angajamente în relația cu BTR Exchange SRL. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al BitcoinRomania, BTR Exchange SRL. BTR Exchange nu oferă nicio garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existând posibilitatea unei erori tehnice sau umane. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *