Jurnalul Crypto – Analiza Zilelor 16-17 Ianuarie

18 ianuarie 2019 analiza tehnica, tron

Articol scris de Cristian Bot

bitcoin romania

* Tron *

* Pentru comentariul de astăzi am pregătit o monedă de tip ALTcoin căreia nu i-am mai oferit un update de ceva vreme. Volatilitatea pe care TRX a afișat-o pe parcursul săptămânii trecute, față de paritatea cu Bitcoin (mă refer la TRX/BTC), s-a resimțit și în evoluția monedei față de Tether (USDT).

* Am ales totuși o abordare puțin diferită pentru graficul de mai sus. Deși ne-am obișnuit să analizăm doar monedele mari precum BTC și ETH pe un timeframe mai mic, graficul de mai sus a fost analizat pe Daily nu doar din acest motiv. Un altul îl reprezintă importanța liniilor orizontale, TRX/USDT fiind una dintre paritățile care oferă o perspectivă clară asupra acestui lucru, confirmând premisa. Nivelele și atingerile cu o importanță ridicată au fost deja „semnalate” pe grafic. Comentarea acestora, după cum urmează:

* În primul rând, observăm reacția pe care TRX o are odată ce este listat pe exchange-ul în cauză. Acest lucru aduce cu sine o reacție în sens negativ de 67 de procente în doar 12 zile. Una foarte mare, într-un timp scurt – motiv pentru care prețul intră într-un episod de consolidare, cu range destul de larg, de aproape 100% (calculat de jos în sus). Range-ul despre care vorbim se află între 0.028 și 0.055 USDT. Se observă primele două atingeri importante ale nivelului de la 0.028, ambele însoțite de comentarii direct pe grafic, urmând ca a treia atingere, marcată doar cu o săgeată verde în sus, să reprezinte catalizatorul unei mișcări de proporții:

Capitalizarea TRX pe parcursul ultimului an

* În urma acesteia, TRX realizează o apreciere de 250%, una care duce capitalizarea totală a monedei de la $1,2 miliarde la $6,4 mld. Totul în mai puțin de o lună. Piața crypto ne-a obișnuit însă cu un lucru: creșterile impulsive aduc cu sine, cel mai adesea, și corecții. Acestea sunt mult mai „plictisitoare”, deoarece au loc pe o perioadă mai lungă de timp, scăderea fiind de tipul unei „sângerări lente” – expresie pe care traderii o folosesc (cu ghilimelele de rigoare, desigur). Ei bine, dacă prețului i-au trebuit 29 de zile să ajungă de la 0.028 la 0.1 USDT, iată că „drumul” de la top până înapoi la nivelul de la care a plecat nu a fost la fel de rapid: 97 de zile.

* Deși prima atingere din sens superior a acestui nivel a dus la o respingere slabă a cumpărătorilor, iată că două zile mai târziu, în 7 august 2018, lumânarea de 1D (Daily) afișează o închidere categorică sub acest nivel (în locul marcat cu un cerculeț roșu), lucru care declanșează o continuare a scăderii. Deprecierea continuă cu 42 de procente după ce 0.028 a fost depășit, prețul urmând să găsească un alt nivel de suport la 0.016 USDT, nivel la care „taurii” au reacționat bine. La momentul respectiv lumânarea (din 14 august) s-a concretizat într-un hammer de tip bullish, TRX afișând pe parcursul următoarelor două săptămâni un „relief rally” de 50 de procente (o creștere menită de „relaxeze” participanții la piață după o scădere atât de îndelungată).

* Ghiciți până unde? Exact. Același nivel: 0.028 USDT. Ei bine, aici a urmat o consolidare a prețului tot de 97 de zile. Un range a fost format între cele două linii negre orizontale iar prețul n-a făcut altceva decât să oscileze în ambele direcții în acest interval de 3 luni. La finalul acestuia, respectiv în 20 noiembrie 2018, are loc din nou o depășire a range-ului, tot în sens negativ. Un minim absolut (all time low) este găsit la 0.011 USDT, nivel de la care prețul afișează o altă apreciere, transformând încă odată fostul nivel de suport (0.016 USDT) într-unul de rezistență. Un exemplu clasic de „S/R flip” – situație pe care am găsit-o de nenumărate ori în analizele trecute.

* O lună mai târziu, în 20 decembrie, TRX reușește „să învingă” rezistența, afișând un breakout hotărât, care duce la o altă apreciere de 50%. Mișcarea impresionată a avut loc abia săptămâna trecută – mai exact în 10 ianuarie, când prețul trece categoric peste nivelul de rezistență, însă nu reușește să obțină mult-dorita închidere (Daily close) peste aceasta. Respingerea afișată de vânzători indică din nou către o orizontală interesantă: cea roșie, aflată în partea din dreapta a graficului. Această nu doar că este o transformare din rezistență în suport a două nivele, dar făcând o medie între maximul și minimul range-ului (0.028 și 0.016) – obținem un rezultat care, din nou, coincide cu linia roșie de pe grafic: 0.0215 USDT.

* Scopul acestui comentariu este acela de a indica importanță liniilor orizontale, care duc (după caz) la stabilirea unui interval de consolidare. Consider că mișcarea sideways, care are loc pe Tron de mai bine de 160 de zile, este una de acumulare. Un indicator foarte bullish ar fi o închidere peste 0.028 USDT și transformarea acestui nivel într-unul de suport la testarea din sens superor.

Spor& trade safe!
-Cristian Boț, analist tehnic Bitcoin România

©2018 BitcoinRomania | Declinarea Responsabilității: Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termenii și condiții oficiale sau angajamente în relația cu BTR Exchange SRL. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al BitcoinRomania, BTR Exchange SRL. BTR Exchange nu oferă nicio garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existând posibilitatea unei erori tehnice sau umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *