Jurnalul Crypto – Analiza Săptămânii 25.06 – 1.07 – Bitcoin Romania

2 iulie 2018 analiza tehnica, bitcoin, ethereum

Articol scris de Cristian Bot

Jurnalul Crypto – analiza săptămânii 25.06 – 1.07 – Bitcoin Romania

* Bitcoin *

Evoluția Bitcoin pentru săptămâna precedentă (25 iunie – 1 iulie) a înregistrat o creștere de 3.28% considerând prețul de deschidere al săptămânii de $6148.1 și cel al închiderii de $6349.7, având maximul la $6545.5 și minimul la $5780.0

btc1

După ce nivelul de suport din zona $5800 a fost testat chiar cu o zi înainte de începutul săptămânii în cauză, cumpărătorii au înscris „o victorie” de $469, până la $6249.1, punctul de maxim al weekendului trecut. De aici și până la linia verticală roșie, care marchează deschiderea sesiunii de luni, prețul a oscilat cu o tentă corectivă de 2.18%. În următoarele 12 ore, Bitcoin a consolidat în jurul nivelului $6150, preț care reprezintă nivelul superior al canalului de confluență marcat pe grafic, după care a retestat aceeași linie orizontală de rezistență de la $6249.

Văzând că acest nivel a fost respins a doua oară, vânzătorii au profitat de oportunitate  pentru a retesta $6073.4 – nivel orizontal care a funcționat ca suport și pe parcursul săptămânii trecute și care reprezintă, totodată, pragul inferior al zonei de confluență de care spuneam. Insist asupra acestui canal orizontal marcat cu roșu datorită importanței pe care a avut-o și probabil o va avea în cazul unei retestări a suportului.

Odată stabilit intervalul acesta, BTC a beneficiat de o creștere de $268.2, respectiv 4.42%, până la punctul de maxim al zilei de luni – $6340, nivel de la care lumănările au format un canal paralel descendent (încadrat între linii albastre), cu un spread (interval în care prețul oscilează) de aproximativ $100. Întreaga mișcare din acest canal a înregistrat o volatilitate de $240.5, între punctul maxim menționat anterior și minimul local de la $6100.5; ieșirea din dreptunghi a fost tot de partea vânzătorilor, care au împins prețul până la $6026, primul low stabilit în afara acestei zone de interes. După o consolidare în jurul $6073, Bitcoin retestează linia de suport  temporar la care a închis cu 15 ore mai devreme, realizând un SFP (Swing Failure Pattern – denumire oferită de traderi lumănărilor
care realizează un nou punct – de low în cazul de față – sub suportul stabilit precedent, fără însă a avea parte de o închidere în partea inferioară; lumănarea lasă doar o umbră <un wick> în direcția respectivă, menită să atingă stop loss-urile celor care s-au  bazat pe faptul că ultimul low își va păstra funcția).

În total, BTC a petrecut 44 de ore în această zonă, având o diferență de $207.8 între punctul de minim și cel de maxim –  ambele aflându-se în afara canalului. Cu puțin timp înainte de mișcarea decisivă pe care BTC a avut-o joi seara, prețul a avut  aproximativ 7 ore în care flucțuația nu a depășit $12 – cel mai adesea, un spread atât de redus indică o „acumulare de tensiune” la  nivelul respectiv, care ar putea avea o importanță odată ce prețul ajunge din nou la acesta. Totodată, zonele de tensiune prevestesc o mișcare explozivă – exact cum s-a întâmplat și în cazul de față: vânzătorii au marcat o scădere de $286.4, până la nivelul inferior de suport al săptămânii trecute: $5850.

Fără a depăși extremele de minim stabilite weekendul trecut, BTC a avut parte de o altă  consolidare în această zonă, pe care am indicat-o și în blogul precedent și despre care spuneam că va oferi suportul necesar. Consolidarea a avut loc pe parcursul a 22 de ore iar mișcarea de după a fost una de proporții pentru cumpărători: o creștere de $765.7 (13.25%) între punctul de minim și cel de maxim al săptămânii. În creșterea de  față, prețul nu a mai „ținut cont” nici de zona de confluență, nici de nivelele precedente de rezistență – lucru care a indicat o mare determinare din partea cumpărătorilor care au profitate de BTC-ul aflat sub pragul psihologic de $6000.

Maximul atins de cumpărători a fost foarte aproape de $6550 iar respingerea acestuia a reprezentat puncul de plecare al  unui alt canal descendent. Rezistența stabilită odată cu închiderea zilei de sâmbătă a continuat să afișeze rezistență pe parcursul  acestui weekend.

La ce ne putem aștepta în viitorul apropiat?

Înainte de a răspunde acestei întrebări, să observăm ce s-a întâmplat pe un timeframe de 1D (Daily) în ultimele 3 zile.

btc2

Vineri am avut parte de o acaparare de tip bullish (bullish engulfing) pe acest timeframe. Acapararea de tip bullish apare atunci când o lumănare verde „înghite” complet lumănarea roșie pe care o precedă. Situația de față este una care respectă întocmai această formațiune deoarece nu este încapsulat doar corpul propriu-zis al lumănării, ci și umbrele (cea superioară și cea inferioară) ale acesteia. Semnalul pe care această acaparare îl oferă este unul favorabil cumpărătorilor, de aceea cred că Bitcoin s-ar putea bucura de o retestare a rezistenței din zona $6700 – $6800, dar este foarte probabil ca zona de confluență să mai fie testată încă  odată – fie înainte, fie după testarea rezistenței.

* Ethereum *

Evoluția Ethereum pentru săptămâna precedentă (25 iunie – 1 iulie) a înregistrat o scădere de 0.72% considerând prețul de deschidere al săptămânii de $455.32 și cel al închiderii de $452.03, având maximul la $474.42 și minimul la $404.99

eth

Foarte asemănător cu Bitcoin, ETH a avut parte de o creștere puternică din zona de suport încadrată cu roșu pe grafic.

Creșterea de weekendul trecut a însumat un procentaj de 9.93%, respectiv $41.81 în favoarea cumpărătorilor și a propulsat prețul  până la $461.77, nivelul inferior al canalului care a oferit o rezistență majoră în ultimele 10 zile. De aici și până la deschiderea sesiunii, ETH a avut un comportament „choppy” al prețului, în care acesta realizează mișcări haotice în sus și în jos. Spreadul a fost de $13.33 iar mișcarea a durat 9 ore și s-a finalizat printr-o scădere de 2.16%, până la fanionul/ pennantul încadrat între linii albastre, formațiune care a acumulat o oarecare tensiune la $450. Ieșirea din acest pennant a fost, de asemenea, de partea cumpărătorilor și a constat în 3 mișcări foarte volatile:

i) prima, de la $450 la $473, pe parcursul a două ore, care a avut rolul de a testa nivelul superior al zonei de rezistență
ii) a doua, de la $473 la $453, pe parcursul unei singure ore, care a avut rolul de a retesta fostul nivel de rezistență – devenit suport (cel puțin local)
iii) a treia, de la $453 înapoi la $473, care a fost și ultima atingere a acestei rezistențe din câte arată graficul;

Tot din punctul indicat la iii), ETH a format un canal descendent început luni la ora 17 (ora României) și finalizat miercuri printr-o mișcare hotărâtă în jos. Canalul a avut un spread de aproximativ ~$13 și a înregistrat o volatilitate de $55.77 între punctul  de maxim de la $473.47 și cel de minim de la $418.65.

Notă: liniile trasate în interiorul canalului descendent nu reprezintă o mișcare Elliot Waves. Acestea au doar rolul de a indica seria de lower lows (noi minime) realizate pe parcursul scăderii.

Odată ajuns în zona de suport dintre $429.32 și $420.32, prețul a fost respins de cumpărători până la $441.65, și chiar peste, nivel care a avut un rol de suport anterior – devenit acum rezistență locală. ETH a continuat să oscileze pe parcursul zilelor de miercuri și joi între zona de suport și nivelul de rezistență până joi seara, când prețul a acumulat o tensiune urmând ca mișcarea decisivă care urmează de obicei după – să fie în jos: o altă scădere de $34.53, până la $405, punctul de minim al săptămânii, aflat sub canalul de  suport. Comportamentul prețului din această zonă inferioară a avut, de asemenea, un ritm indecis, haotic, cu scăderi și creșteri constante de peste 2%.

Realizarea a 3 mici triunghiuri în această zonă a condus la acumularea de tensiune necesară unei alte mișcări
decisive, doar că aceasta a fost de partea cumpărătorilor: la fel ca și pe BTC, aceștia au înscris o victorie de 13.81%, respectiv $56.38  între minim și maximul de la $464.52, preț care „a înțepat” zona re rezistență, fără a reuși însă să închidă în sau peste aceasta.

Respingerea a condus la o continuare a consolidării în jurul fostei rezistențe, unde prețul acumulează și de această dată  tensiune. Se pare că rezistența de miercuri și joi a oferit pe parcursul weekendului un suport pentru ETH. Acest lucru e benefic cumpărătorilor, atâta timp cât continuă să transforme fostele nivele de rezistență în nivele de suport, fără a fi invalidate.

Spor & trade safe.
-Cristian Boț, analist tehnic Bitcoin România

©2018 BitcoinRomania | Declinarea Responsabilității: Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termenii și condiții oficiale sau angajamente în relația cu BTR Exchange SRL. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al BitcoinRomania, BTR Exchange SRL. BTR Exchange nu oferă nicio garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existând posibilitatea unei erori tehnice sau umane. 

2 comments

 1. Alex spune:

  Tare de tot, nici nu credeam ca unii „viseaza” la asa ceva. Tipare si alte chestii chiar nu prezinta nicio garantie. Cand in ianuarie a coborat cursu brusc in cateva zile cu mai bine de 70%, a fost clar ca cineva (Uber-bogat) face un joc „necurat”. Am vazut si am inteles cum se poate influenta acest curs de schimb dar nu cred ca poate oricine (noi saracii). In orice caz, momentan, nu cred ca trece de $9000 si daca mai scade, niciodata mai jos de ~$6000. Am pierdut si am castigat sume diverse. Pentru mine e cel putin distractiv. Hai Noroc

  • Adrian spune:

   Ce sa intamplat in ianuarie e clar lovitura de la cativa „bastani”.
   Pentru noi cei care practic traim din bitcoin a fost o lovitura grea, pentru multi chiar faliment.
   De aceea am decis sa nu mai tin online mai mult de o moneda.( restul se schimba)
   Poti face profit si din putin.
   Cu respect,
   Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *