Jurnalul Crypto – Analiza Săptămânii 18.06 – 24.06 – Bitcoin Romania

25 iunie 2018 analiza tehnica, bitcoin, ethereum

Articol scris de Cristian Bot

Jurnalul Crypto – analiza săptămânii 18.06 – 24.06 – Bitcoin Romania

* Bitcoin *

Evoluția Bitcoin pentru săptămâna precedentă (18 – 24 iunie) a înregistrat o scădere de 4.58% considerând prețul de  deschidere al săptămânii de $6443.0 și cel al închiderii de $6148.0, având maximul la $6849.7 și minimul la $5755.0

btc1

Sesiunea săptămânii trecute a început prin formarea unui canal de consolidare deasupra suportului stabilit pe Daily, la data respectivă. Canalul acesta (marcat pe grafic cu roșu, în partea stângă) a înregistrat o volatilitate de 2.09% sau $132.8, considerând  diferența între punctul de maxim ($6500) și cel de minim (linia de suport – $6386). Odată ce BTC a terminat consolidarea în cauză,  cumpărătorii au fost cei care au câștigat în ziua respectivă, marcând o creștere considerabilă de $463.2 (7.25%), până aproape de  rezistență zilelor precedente.

Ajuns aici, Bitcoin a avut parte de o altă consolidare, cea mai lungă, de altfel, a acestei săptămâni: peste 87 de ore, timp în care și-a stabilit anumite nivele prin testarea repetată a acestora: -primul nivel în cauză, cel de rezistență, este $6752, preț care a respins creșterea dorită de cumpărători de cele mai multe ori în această zonă; totodată, acest preț a acționat și ca suport în rarele ocazii în care BTC a trecut peste; un volum neconvingător, o nehotărâre din partea cumpărătorilor și controlul pe care vânzătorii l-au avut la acest nivel au fost factorii care au contribuit la  slăbiciunea afișată de preț peste acest nivel;

-al doilea nivel, „Rezistență D 2” – la $6633.7 -: deși pe grafic acest nivel este marcat ca fiind rezistență, datorită închiderii de pe Daily (care nu se poate observa pe acest timeframe de 30 de minute), $6633.7 a avut un prim rol de suport imediat după  creșterea zilei de luni; această scurtă atingere (pe care am indicat-o cu o săgeată neagră) a avut un rol important în stabilirea rezistenței impuse de vânzători odată ce prețul a intrat sub, în cea de-a doua consolidare – marcată tot cu un dreptunghi roșu;

Fac o scurtă pauză pentru a răspunde unei posibile întrebări: „o consolidare într-o altă consolidare?” – pe cât de ciudat  sună, acest lucru nu este deloc anormal; motivul principal al acestei mișcări pe care BTC a efectuat-o (am marcat-o cu două săgeți albastre pentru o urmărire mai ușoară) este lichidarea celor care fac day-trading cu un levier ridicat, adică cei a căror poziție (de long în cazul de față) ar putea fi afectată de o scădere de ~$200 -al treilea nivel, și ultimul din această zonă, este suportul stabilit, cu o săptămână înainte, la $6550; deoarece acest nivel a avut un rol de pivot pe parcursul săptămânii în cauză, există o posibilitate ca acesta să opună rezistență la următoarea ascensiune pe care Bitcoin o va afișa Ok.

Odată stabilite aceste 3 nivele ale celei mai lungi consolidări ale săptămânii, să trecem mai departe: vineri, în jurul
dimineții, vânzătorii s-au impus din nou, de data aceasta cu o velocitate ridicată, reușind să înregistreze cea mai mare scădere a ultimelor zile: $758.8, respectiv 11.37%, pe parcursul a 15 ore. Scăderea a fost una traptată, care a conținut trei redistribuții până să se termine. De observat reacțiile prețului la nivelele marcate „Suport D 1” și „Suport D 2„: dacă la prima încercare de a depăși acest  prim nivel BTC a găsit un oarecare suport, la a doua a trecut sub fără efort, fiind urmat de o retestare cu succes care a confirmat transformarea suportului în rezistență. Spre deosebire de primul, al doilea suport nici n-a mai fost retestat: la acest nivel, vânzătorii s-au aflat în deplin control al prețului.

A urmat o consolidare scurtă în jurul nivelului „Rezistență D 3„, o creștere mică a prețului, menită probabil să atingă stop loss-urile celor afliți într-o poziție de short, și ultima scădere care și-a găsit minimul la $5910, nivel care a stârnit interesul cumpărătorilor.

Odată înregistrate aceste elemente, BTC a avut parte de încă o consolidare de aproximativ 28 de ore, între $6012 și $6259. Acest ultim preț a reprezentat o oportunitate pentru vânzători, deoarece, după această creștere care a urmat consolidarea, BTC a afișat ultima scădere a săptămânii trecute, până la minimul acesteia: $5755. Ajuns aici, Bitcoin s-a bucurat de o creștere considerabilă pentru prima dată după 6 zile: $495.6 (8.61%) în 90 de minute, creștere care a împins prețul înapoi în canalul de rezistență pe care îl vom discuta în rubrica de mai jos. La momentul scrierii acestui articol, Bitcoin continuă să consolideze în jurul rezistenței de la $6150-$6200.

La ce ne putem aștepta în viitorul apropiat?

btc2

Să luăm ambele scenarii și să le discutăm împreună:

i) Cazul 1: cazul acesta mi se pare mai probabil deoarece implică retestarea zonei în care cumpărătorii au prezentat
cel mai ridicat interes. În analiza posibilităților trebuie să ținem cont în primul rând de trendul în care ne aflăm: deocamdată suntem într-un trend bearish, adică un trend în care vânzătorii se află în control. Un astfel de trend implică consolidări „lungi și plictisitoare” și tinde către un număr mai mare de atingeri ale suportului decât ale rezistenței.

În același timp, în cazul de față, putem spune că Bitcoin ar forma un invers Head& Shoulders (cu umerii la ~$5900 și capul ~$5800), pattern cunoscut pentru posibila încheiere a trendului, cel puțin local. Nu m-aș grăbi să spun că scăderea în care ne aflăm  de 6 luni s-a terminat, însă cred că putem afirma acest lucru pentru următoarele două zile.

ii) Cazul 2: acest caz favorizează cumpărătorii și nu implică retestarea suportului la nivelul inferior, ci transformarea rezistenței curente în suport (o creștere de la prețul curent până în zona ~$6400, urmată de o retragere în canalul marcat cu albastru). Putem, desigur, lua acest caz în calcul, dar mi se pare mai improbabil, deoarece sentimentul dominant pe piața crypto este, din păcate, incertitudinea.

Notă: niciunul din aceste cazuri nu reprezintă un sfat financiar, acestea au un caracter pur speculativ față de posibila  evoluție a prețului.

* Ethereum *

Evoluția Ethereum pentru săptămâna precedentă (18 – 24 iunie) a înregistrat o scădere de 8.39% considerând prețul de  deschidere al săptămânii de $497.00 și cel al închiderii de $455.32, având maximul la $548.80 și minimul la $421.00

eth1

Ethereum a avut un început de săptămână în care a format un canal ușor ascendent, avându-și maximul la $499.14 și minimul la $486.96. Într-un mod similar cu BTC, consolidarea a durat 16 ore și a fost succedată de o explozie în sens pozitiv, fiind însoțită de  un volum bun de cumpărare, până la prima rezistență (de jos în sus): Rezistența D 2 de la $526.11. Respingerea pe care ETH a avut-o la acest nivel a fost urmată de o altă consolidare cu volatilitate și volum redus, în jurul $517, preț care a avut un rol de pivot pe parcursul „jonglării” din această zonă superioară.

Aceeași durată de consolidare a avut-o și cel de-al doilea dreptunghi roșu: 16 ore, care a fost urmat tot de o creștere: $32 de această dată, respectiv 6.19%, atingând punctul de maxim al săptămânii și rezistența de la cel mai  superior nivel – $538.47 -, preț care a marcat și nivelul de închidere al zilei de marți.

Aici Ethereum a afișat o consolidare prelungită între rezistența în cauză și $517, prețul pivot despre care vorbeam adineauri. Aceasta a durat nu mai puțin de 85 de ore și a numărat  peste 10 atingeri ale pragului superior de rezistență, reușind joi să treacă peste, pentru de 6 ore, timp în care $538.47 a devenit pentru o scurtă perioadă suport. După cum spuneam și în edițiile trecute ale Jurnalului Crypto, depășirea liniilor orizontale de suport sau  rezistență duc, cel mai adesea, la transformarea acestora în cea cu rolul opus (suport -> rezistență sau rezistență -> suport), mai ales atunci când sunt retestate imediat după.

Vineri, spre finalul consolidării de la acest nivel, ETH a acumulat o oarecare tensiune în jurul prețului $526.11 (care inițial a opus rezistență), pentru ca mai apoi vânzătorii să obțină din nou control asupra pieței și să marcheze o scădere de $77.32 (14.69%) – la fel ca și pe Bitcoin la data respectivă, cea mai mare din ultimele zile. Asemănător cu ce scriam în rubrica de mai sus, destinată BTC-ului, scăderea afișată de Ethereum a afișat consolidări pe parcurs, nefiind una directă și hotărâtă.

Prețul a consolidat puțin în jurul $473.48, nivel care a fost, totodată, și rezistența zilelor din weekend – sâmbătă și duminică. Foarte aproape de acest nivel s-au aflat și celelalte două suporturi – Suport D 1 și Suport D 2 – ambele reprezentând prețuri de închidere pe timeframe-ul Daily. Observăm cum ETH a consolidat între aceste linii orizontale cu atingeri de la suport la rezistență și invers.

Consolidarea din weekend a înregistrat fluctuații de preț de $31.78 (7.08%) între minimul de la $448.85 și $480.63, preț atins, la fel cum am precizat și mai sus, pentru a activa un număr de stop loss-uri ale vânzătorilor.

După ultima atingere a acestui nivel, ETH a marcat ultima scădere de pe parcursul săptămânii trecute, una de aproape $60, până aproape de $420, preț care a avut rol de rezistență anul trecut, în prima ascensiune afișată de Ethereum pe parcursul verii. Acest lucru indică, fără dubii, o situație favorabilă cumpărătorilor, deoarece este vorba de un timeframe mult mai mare decât cel în cauză: Daily și chiar Weekly. La momentul scrierii acestui comentariu ETH continuă să consolideze între cele două linii orizontale de suport ($461 și $455), după o scurtă atingere a pragului superior derezistență de la $473.

Ce urmează?

Într-un mod similar cu Bitcoin, paritatea ETH / USD ar mai putea obține o atingere a zonei $450, preț care reprezintă o  oportunitate pentru cumpărători. După consolidarea pe care cel mai probabil o va avea pe parcursul zilei de astăzi sau mâine, zona de la nivelul superior – $473 <-> $480 – este următoarea țintă.

Să vedem cum evoluează prețul și să ne găsim cu bine în următoarea ediție a Jurnalului Crypto.

Spor & trade safe.
-Cristian Boț, analist tehnic Bitcoin România

©2018 BitcoinRomania | Declinarea Responsabilității: Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termenii și condiții oficiale sau angajamente în relația cu BTR Exchange SRL. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al BitcoinRomania, BTR Exchange SRL. BTR Exchange nu oferă nicio garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existând posibilitatea unei erori tehnice sau umane. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *