Jurnalul Crypto – Analiza Săptămânii 04.07 – 05.07 – Bitcoin Romania

6 iulie 2018 analiza tehnica, bitcoin, ethereum

Articol scris de Cristian Bot

Jurnalul Crypto – Analiza Săptămânii 04.07 – 05.07 – Bitcoin Romania

* Bitcoin *

Evoluția Bitcoin pentru zilele precedente (miercuri și joi – 4, 5 iulie) a înregistrat o creștere de 0.34%, considerând
prețul de deschidere al zilei de miercuri de la $6509.3 și cel al închiderii de joi de la $6531.3, având maximul la $6784.9 și minimul la $6414.1

btc

Pentru Bitcoin, sesiunea de miercuri a început printr-o scădere de aproximativ $95, de la $6509 – prețul de deschidere al zilei, până la punctul de minim al acestor 48 de ore: $6414. Tot aici, BTC a afișat o lumănare pe care am mai întâlnit-o și în edițiile trecute ale jurnalului crypto: lumănarea de tip „Hammer„, semnalată cu o săgeată roșie pe grafic; mișcarea pe care aceasta o prevestește  este una de tip bullish, adică favorabilă cumpărătorilor. Dacă scăderea de la deschidere și până la punctul de minim menționat a  realizat un procentaj de 1.45%, creșterea care a urmat a fost una mult mai mare: după formarea unui canal ascendent cu un spread (zonă în care prețul oscilează) de aproximativ $58, pe parcursul a 11 ore și 30 de minute, de la $6414 la $6550, BTC a beneficiat de o mișcare majoră în sens pozitiv: $210.4 (3.21%) într-o singură lumănare de 15 minute, până $6760, urmând ca umbra imediat  următoare să fie cea care a atins și maximul acestor două zile. Este interesant de observat cum prețul din canalul ascendent a oscilat în a doua jumătate a acestuia, respectând „cu strictețe” cele două nivele care constituie zona verde de confluență – $6509 și $6532.4, îndeosebi primul preț – care a adoptat rolul de suport.

După creșterea ante-menționată, BTC a suferit un declin de $133.4, respectiv 1.97%, până la noul punct de minim de la acest nivel superior, care a marcat, totodată, începutul unui triunghi ascendent cu top orizontal (în engleză – flat top ascending triangle). Patternul, fiind cunoscut pentru semnalul de continuitate pe care îl oferă, a oferit vânzătorilor o nouă oportunitate de a pune presiune  pe preț, reușind să înscrie încă „o victorie” de $174.6, până pe parcursul a 90 de minute, până în zona de confluență, de unde a fost respins imediat, aceasta acționând ca un suport puternic la prima testare.

De la acest punct, BTC a intrat timp de 18 ore într-una din cele mai „choppy” zone ale ultimelor săptămâni (țin să amintesc: o zonă „choppy” reprezintă o zonă în care prețul nu are o direcție clară, ci un mers haotic în sus și în jos, menit să scoadă traderii din pozițiile adoptate – fie long, fie short). Range-ul total al acestei zone a avut o volatilitate de $179.7 între punctul de minim și cel de maxim (stabilite aici) și a jonglat și între cele două rezistețe: cea de jos, de la $6589.9 – a acestor două zile și cea de sus, de la $6617.2 – a zilelor precedente, 2 și 3 iulie. Un lucru pe care îl recomand traderilor care citesc acest blog este să nu adopte poziții cu levier ridicat în astfel de zone, deoarece ieșirea din acestea este foarte  rar una clară.

Odată terminată consolidarea, Bitcoin a avut parte de o scurtă scădere, până la primul nivel de acumulare al tensiunii, de la $6570, preț indicat cu o săgeată albastră pe grafic, după care a finalizat mișcarea în sens negativ, până foarte aproape de ultimul  nivel de low, respectiv la $6423.4; deoarece intrarea sub $6450 a oferit lichiditate pentru cumpărători, prețul s-a retras foarte rapid, lăsând în urmă doar un wick (o umbră) până la acel minim. Continuarea retragerii în sens pozitiv a conținut o acumulare de tensiune în jurul $6500, preț care vom observa că a oferit mai târziu suport înainte de o altă mișcare majoră.

După o consolidare de aproximativ 16 ore în jurul zonei de confluență, timp în care BTC a folosit ambele nivele marcate cu negru drept prețuri pivot, atât de rezistență la testarea din sens inferior, cât și de suport, la testarea din sens superior, în care a găsit suport la $6464 prin 4 testări pe acest timeframe de 15 minute, prețul „a țâșnit” din nou în sus, pentru a retesta rezistența.

La ce ne putem aștepta în viitorul apropiat?

Sincer să fiu, voiam să spun că ne putem aștepta la retestarea rezistenței dar acest lucru s-a întâmplat până să termin de  scris comentariul. Nicio problemă – vom face o nouă analiză bazându-ne pe acțiunea prețului pe care piața a oferit-o: având în vedere că lumănarea de 15 minute a înțepat și pragul superior de rezistență, fără a închide totuși peste, poate semnala o creștere menită să atingă un număr de stop loss-uri ale shorterilor. După această mișcare cel mai probabil vom avea parte de o nouă consolidare – nu mă pot pronunța asupra duratei acesteia – urmând ca apoi să retesteze zona de suport: o am în minte pe cea marcată în partea de jos, între $6391.5 și $6349.7. Desigur, creșterea de care BTC se bucură momentan mai poate continua, însă mă îndoiesc că o trecere peste $6800 este posibilă înainte de o retestare a suportului. Speculez că un maxim al acestei creștere va fi în jurul prețului $6680.

* Ethereum *

Pentru această ediție a Jurnalului Crypto am ales să analizăm împreună paritatea ETH/USD pe un timeframe mai mare  decât cel cu care suntem obișnuiți până acum: 4 ore (4H). Avem în graficul de mai jos acțiunea prețului din ultimele 24 de zile.

eth

Primul preț care mi-a atras atenția, pe lângă rezistența de la $476.15 și cele două nivele de suport – de la $430 și $420, este $486 – preț cu rol de pivot care a adoptat ambele roluri pe parcursul acestor 3 săptămâni:

– prima dată, cel de rezistență, în 14 iunie, imediat după ce ETH a vizitat canalul verde de cerere în care cumpărătorii l-au așteptat cu oferte de long; mișcarea de aici a fost una foarte volatilă: scădere până la zona verde, testare a rezistenței, scădere înapoi în zona verde, urmată de o creștere accelerată până peste $520 – corecția care a urmat acest impuls a găsit suport la exact același nivel care anterior a opus rezistență; testarea acestuia  a durat 3 zile, timp în care lumănările de 3 ore au lăsat o umbră sub acest nivel, fără însă a avea și o închidere; convinși că transformarea rezistenței în suport reprezintă o oportunitate, cumpărătorii au intrat în acțiune, oferind pieței o nouă creștere de $62.4, respectiv 12.84%, până la punctul de maxim în cauză: $548.8; aici, ETH a format un top dublu (în engleză: double top), pattern cunoscut pentru semnalul de scădere pe care-l oferă; aceasta a fost una de amploare, marcând o sumă de $128 în favoarea vânzătorilor, scădere în care prețul pivot a devenit brusc rezistență, odată cu închiderea lumănării de vineri, 22 iunie, ora 11 (dimineața); un prim nivel de suport l-a oferit canalul verde, însă și acesta a fost doar unul temporar, prețul nereușind să treacă peste rezistență odată cu testarea acesteia – după atingerea rezistenței în cauză, ETH a testat cele două nivele de suport inferior – cel de la $420 oferind suportul necesar unei creșteri până înapoi în canalul de cerere (care la momentul respectiv – posibil să fi devenit „de ofertă„); din acest punct, ETH a  consolidat pentru o nouă scădere, ultima din această perioadă, în care a străpuns ambele linii orizontale de suport, atingând punctul de minim: $405; de menționat este faptul că pragul psihologic de la $400 nu a fost „străpuns

– tot în această zonă țin să menționez formarea unei divergențe de tip bullish – una în care prețul realizează un nou minim (un lower low) dar indicatorul aferent (Stochastic în cazul nostru) realizează un minim mai înalt decât ultimul (higher low); scopul acestor tip de divergențe este acela de a semnala o posibilă creștere traderilor care urmăresc indicatorii

Notă 1: indicatori care oferă astfel de semnale sunt Stoch, Stoch RSI, RSI, OBV, MACD și multe altele; le-am menționat pe  cele mai des întâlnite

Notă 2: divergența semnalată aici este, așa cum am zis, una bullish – adică favorabilă cumpărătorilor; dacă vom avea ocazia, voi include și o divergență aflată la pol opus într-una din analizele următoare – divergența bearish

Notă 3: personal – recomand mai mult folosirea liniilor orizontale de suport și rezistență decât a indicatorilor; desigur, aceștia din urmă oferă semnale bune de cumpărare sau vânzare în anumite cazuri, dar consider că sunt ușor „de păcălit” datorită lagului pe  care îl au atunci când prețul beneficiază de o mișcare mai riguroasă

Revenind: după creșterea semnalată de această divergență, prețul a întâmpinat din nou rezistență în canalul verde, reușind după o consolidare, de aproximativ 2 zile, să treacă peste, până înapoi la prețul nostru de pivot: $486 – unde a întâmpinat o nouă  rezistență.

La ce ne putem aștepta?

Văzând că zona verde a redevenit una de suport, cel puțin temporar, pot spune că piața se află de partea cumpărătorilor  deocamdată. Un semnal foarte bun de cumpărare ar fi „învingerea” nivelului $486 și transformarea cu succes a acestuia în suport.

Odată ce acest lucru se întâmplă, putem avea certitudinea că ETH ar începe o nouă creștere peste $500.

Spor & trade safe.
-Cristian Boț, analist tehnic Bitcoin România

©2018 BitcoinRomania | Declinarea Responsabilității: Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termenii și condiții oficiale sau angajamente în relația cu BTR Exchange SRL. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al BitcoinRomania, BTR Exchange SRL. BTR Exchange nu oferă nicio garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existând posibilitatea unei erori tehnice sau umane. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *