Italia va lansa un sistem de votare bazat pe blockchain

7 februarie 2019 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Italia va lansa un sistem de votare bazat pe blockchain, ajutand astfel cetatenii din strainatate, care vor avea posibilitatea de a vota mai usor si de a a fi parte activa in procesul de alegere a noilor reprezentanti.

Viata democratica poate fi influentata de inovatii cum ar fi tehnologia Blockchain, cryptomonede, Inteligenta Artificiala (AI) si alte domenii conexe, desi inca mai exista multe intrebari si raspunsuri nefinalizate legate de aceste tehnologii aflate inca in dezvoltare. Acum, guvernul italian doreste sa implementeze tehnologia blockchain proceselor electorale pentru a permite cetatenilor care traiesc in intreaga lume sa participe la vot, raporteaza publicatia Fortuneita.

Pentru a intensifica tema, a fost creat Summitul Blockchain din Italia, care va exemplifica functia de descentralizare si dezintermediere gestionata de tehnologia distribuita a cartilor (DLT), in conformitate cu rationamentele „Tokeneconomics”. Intalnirea a fost programata pentru marti, 5 februarie, la Sala della Lupa in Camera Deputatilor.

Diferitele guverne au inceput sa se intereseze de fundamentele tehnologiei blockchain pentru a le aplica in procesul de votare. De exemplu, agentia guvernamentala din Thailanda NECTEC a dezvoltat o solutie bazata pe DLT pentru a digitaliza exercitiul de votare in tara.

NECTEC a dezvoltat DLT pentru votul electronic, care poate fi aplicat la alegerile nationale, provinciale sau comunitare, precum si voturi de afaceri precum consiliul de administratie. Scopul este de a elimina frauda si de a mentine integritatea datelor„, a declarat Chalee Vorakulpipat, seful laboratorului de securitate informatica la NECTEC.

Senatorul PD Laura Garavini, care, impreuna cu ceilalti membri ai partidului sau din Comisia pentru Afaceri Constitutionale, Gennaro Migliore si vicepresedintii Observatorului, privind utilizarea sistemelor de solutionare alternativa a litigiilor (ADR), impulsioneaza o reforma a votului in strainatate care utilizeaza tehnologia blockchain in exercitiul de vot al cetatenilor italieni din intreaga lume.

Reforma in noul sistem de votare este extrem de importanta pentru ca italienii de peste hotare au pierdut oportunitatea de a isi exercita votul, iar cei care au participat la vot au sustinut ca au existat nereguli. Partidul Democrat (PD) a solicitat de mult timp sa faca procesul de vot mai sigur si mai transparent pentru toti cetatenii italieni din lume, iar blockchain ar putea fi solutia pentru realizarea acestui vis.

Mecanismul acestui sistem de vot prin corespondenta trebuie sa fie similar cu cel existent, conform propunerii. Diferenta va veni in legatura cu certificatul electoral, care in prezent provoaca un spectru de probleme, ceea ce face ca exercitarea votului sa fie foarte complicata.

Potrivit lui Garavini, aproximativ 10% din numarul total de alegatori au votat incorect, determinand cresterea numarului de voturi invalide. Acest sistem de votare existent va fi inlocuit cu unul care incorporeaza doua stampile, doua coduri Qr, pe care alegatorul eligibil le va folosi pentru cele doua plicuri care vor ramane neschimbate.

Vor exista toate informatiile de identificare ale alegatorului eligibil in codul Qr, dupa ce alegatorul realizeaza votarea si pregateste plicul pentru a fi trimis. Ulterior se va efectua un apel telefonic catre o tableta care este complet ghidata de AI , solicitand un detaliu de identificare si astfel se va incepe exercitiul gestionat de blockchain.

In acest fel, potrivit senatorului PD, considera ca:

Fiecare card va deveni trasabil si usor de recunoscut, nu va exista niciun risc de” acumulare „a cardurilor, asa cum s-a intamplat in trecut si se va incepe un proces virtuos de asigurare a votului. Un proces extrem de sigur si convenabil, care va elimina riscurile de frauda care, din nefericire, au avut loc in trecut „.

Potrivit lui Francesca Tempesta, DLT poate fi un instrument util pentru a crea revolutia in noul sistem de votare,  care:

Incepe de la esecul institutiilor centralizate de a garanta in mod eficient justitia cetatenilor si solidaritatea sociala, dupa care ne putem reintoarce la concepte de baza precum imutabilitate, descentralizare, securitate si transparenta in gestionarea datelor, concepte pe care un Blockchain le incorporeaza, fiind o tehnologie care permite in conditii de siguranta crearea de baze de date distribuite mari, realizate din date si tranzactii intre nodurile unei retele de calculatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV