Investiția Bitcoin, 3 argumente contra

20 iulie 2016 aur, bitcoin, bitcoin vs banks

Articol scris de George Bosancu

Investiția este inversul consumului. Dacă consumul vizează satisfacerea unor nevoi prin utilizarea unor bunuri sau servicii, investiția crează un potențial de a produce venit în viitor, iar categorisirea investițiilor se face în mare după nivelul de risc.

Investiția Bitcoin a fost o alegere bună în prima jumătate a anului 2016 pentru portofoliul investitorilor având o creștere sănătoasă de peste 50%. Această creștere solidă de anul acesta, când s-a atins maximul ultimilor 2 ani poate fi legată de înjumătățirea recompenselor de minare dar și de evenimente politico-economice ca referendumul pentru ieșirea din Uniunea Europeana a Regatului Unit, așa numitul Brexit. Cu toate acestea rețeaua Bitcoin nu a ajuns încă la maturitate fiind astfel expusă unor ricuri suplimentare. Am discutat cele mai importate 3 argumente pro pentru investiția Bitcoin în articolul anterior, iar pentru o analiză pertinentă și obiectivă trebuie discutat și reversul medaliei. În prezentul articol discut cele mai importante argumente contra investiției în Bitcoin. Care sunt principalele riscuri la care mă supun dacă investesc și folosesc Bitcoin?

grafic bitcoin 2016

grafic bitcoin 2016

  1. Parametrii rețelei ar putea fi schimbați.

21 de milioane este numărul maxim de unități care va exista vreodată în piață astfel că raritatea este principala caracteristică care atrage investitorii Bitcoin.Unitățile sunt distribuite în piață la o rată fixă în cicluri de câte 4 ani, înjumătățindu-se la fiecare ciclu. Cantitatea totală finită și cunoscută plasează Bitcoinul în categoria investițiilor sigure și fezabile alături de aur și imobiliare.

Cu toate acestea de câteva ori figuri proeminente ale comunității Bitcoin au menționat modificarea acestui paramentru de bază Bitcoin. Jon Matonis, fost director executiv la Bitcoin Foundation, credea că aceasta este o întrebare inevitabilă. Ryan Selkis, director de creștere și investiție la Digital Currency Group sugera vara trecută că o inflație de 1%, 2% din baza monetară poate deveni o alternativă viabilă. Pentru ca aceasta să se întâmple totuși, întreaga comunitate Bitcoin trebuie să fie de acord.

2. Rețeaua Bitcoin ar putea fi atacată

Întrucât rețeaua de mineri Bitcoin reprezintă cel mai puternic supercalculator din lume la ora actuală, de fapt este mai puternică decât următoarele 50 de supercalculatoare la un loc, este aproape imposibil să fie atacat de o persoană sau un număr mic de persoane, dar teoretic dacă 51% din totalul puterii rețelei Bitcoin se grupează împotriva ei ar putea teoretic să cheltuiască aceeași bani de mai multe ori sau să blocheze confirmarea tranzacțiilor ceea ce ar duce la scăderea încrederii în Bitcoin și implicit scăderea prețului de piață. De câteva ori în istoria Bitcoin, pool-ul Ghash.io a ajuns aproape de 51% din puterea rețelei dar a promis oficial că nu va lucra împotriva rețelei. Chris Burniske de la ARK Investment Management, primul fond public de investiții în Bitcoin, a estimat la 400M $ investiția unui posibil atacator în infrasctructură în august 2015, dar nu e suficient, respectivul atacator va trebui să fie capabil să susțină atacul mai multe săptămâni pentru a profita de pe urma lui. Chiar și așa este puțin probabil ca atacatorul să câștige de pe urma atacului deoarece în perioada asediului prețul de piață Bitcoin va fi în colaps.

        3. O altă monedă digitală competitivă ar putea surclasa Bitcoin

Apariția Bitcoin cît și a altor valute digitale mută societatea spre activele digitale. Apariția a mai mult de 700 de monede digitale cu portocol asemănător poate fi un pericol competițional pentru Bitcoin. Ethereum pare a fi un serios competitor pentru Bitcoin deoarece prezintă multe capabilități tehnice suplimentare precum și o monedă numită Ether. Alte protocoale cu avantaje comparabile cu cele Blockchain, registru public descentralizat, sunt dezvoltate de corporații și entități puternice pe piața globală ca fundația Linux, IBM, Cisco, Intel, J.P. Morgan și alții.

investitia bitcoin

investitia bitcoin – profit istoric

Am prezentat în cele doua articole, principalele avantaje ale investiției în Bitcoin și principalele riscuri, dar în ultimă instanță investiția în Bitcoin depinde de profilul investitorului, de intervalul de timp disponibil, dar și de disponibilitatea expunerii la risc. Astăzi sunt aproximativ 15,75M de unități în piață, ceea ce face ca valoarea de piață Bitcoin să fie în jur de 10 miliarde de euro. Cu toate astea Bitcoin este o monedă foarte volatilă alaturi de dolar și euro, iar volatilitatea crescută se traduce într-un volum mare de tranzacționare și într-un număr mare de tranzacții. Asta înseamnă că lumea are încredere în Bitcoin și îl folosește zilnic.

Astăzi informația se clasează în top alături de timp printre cele mai importante resurse astfel că înainte să îți angajezi resursele cu speranța realizării unor beneficii în timp cel mai sănătos este să te informezi corect și riguros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *