Imuabilitatea blockchain: avantaj sau dezavantaj?

14 septembrie 2016 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Richard Lumb, directorul financiar al firmei de consultanta multinationala Accenture, considera ca imuabilitatea este un defect si tehnologia blockchain trebuie transformata intr-o tehnologie supusa schimbarii. Utilizatorii Bitcoin insa nu sunt de acord.

shutterstock_417694108-300x300

In articolul New York Times, „Dezavantajul Bitcoin: un registru care nu poate fi corectat„, Lumb ofera o viziune diferita asupra blockchain. In timp ce acesta admite ca are „posibilitati uriase„, el remarca faptul ca imutabilitatea absoluta a blockchain este considerata o virtute, care „ar putea sfarsi prin a fi propriul dusman.”

Problema este, potrivit lui, ca intra in contradictie cu legile privind confidentialitatea, cum ar fi „dreptul de a fi uitat” si alte dispozitii legislative ale Uniunii Europene, care ar trebui sa intre in vigoare in urmatorii doi ani. In plus, o serie de legi din SUA „necesita date financiare personale sa fie usor de redactat„.
Mai mult, spune Lumb, imuabilitatea blockchain perpetueaza greselile care trec prin contracte inteligente, doar pentru ca natura umana este susceptibila la eroare. El citeaza exemplul suporterilor Ethereum Classic, care din idealismul lor au permis hotilor sa scape cu banii furati. In cele din urma, el ofera o alternativa:

La Accenture, lucram cu cadre universitare pe un prototip, care ar permite blockchain-ului sa fie modificat sau redactat in cazul in care este necesar – in conformitate cu modelele responsabile de guvernare potential dezvoltate, in cooperare cu autoritatile de reglementare„.

Potrivit lui Lumb, aceasta este singura modalitate de a face cu adevarat tehnologia blockchain una de masa. Cu toate acestea, utilizatorii Bitcoin par sa fie în dezacord.
Intr -un articol din CryptoHustle, autorul articolului, sub pseudonimul Rocky, a oferit o replica la articolul lui Lumb. In opinia sa, „Blockchain-ul privat transformabil poate fi un simptom al institutiilor financiare, care incearca sa foloseasca o tehnologie care nu a fost niciodată construita pentru ei. De fapt, intregul scop al unui blockchain este acela de a elimina tocmai acele institutii.

38610f930ce5ed0fc766b11059a5d57e

Trebuie remarcat totusi ca Accenture nu este un novice in materie de blockchain. In luna februarie 2016, a dezvoltat un smart plug electric, bazat pe blockchain, care ofera posibilitatea de a alege intre furnizorii de energie electrica si de a beneficia de tarife mai ieftine.
In luna aprilie 2016, aceasta a prezentat un program de pontaj distribuit si unul de urmarire tip blockchain, menit sa excluda din circulatie atat medicamentele produse in mod ilegal, cat si cele care nu sunt conformitate cu formula originala.

 

sursa: http://www.nytimes.com/2016/09/10/business/dealbook/downside-of-virtual-currencies-a-ledger-that-cant-be-corrected.html?_r=3

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *