De ce bancile nu vor reusi sa aplice tehnologia Blockchain

8 august 2016 bitcoin vs banks, blockchain

Articol scris de Mirona Noru

In ciuda anilor de lucru intens si dezvoltare, industria de finante nu a reusit sa implementeze o aplicatie de lucru a tehnologiei blockchain si sa o aplice. Expertii sunt de parere ca bancile au trecut cu vederea cel mai important concept al tehnologiei: descentralizarea.

Formarea consortiului R3 si interesul in crestere al marilor banci cu mai multe miliarde de dolari capital au condus la transformarea tehnologiei blockchain intr-un fenomen international. Institutiile financiare mari si agentiile guvernamentale s-au grabit sa puna in aplicare tehnologia in diverse domenii ale operatiunilor lor, in special pentru a optimiza decontarea tranzactiilor financiare.

blockchain banks

Cum vor reusi institutiile financiare sa aplice blockchain pe infrastructura existenta

Bancile, de exemplu, s-au concentrat pe aplicarea tehnologiei asupra infrastructurii IT existente si a sistemelor financiare pentru procesarea platilor transfrontaliere, decontare si clearance-ul de active, pentru a reduce costurile si timpul de procesare, atat pentru banca, cat si pentru clienti.

Firmele cu capital de risc au urmat in mod natural schimbarea in trend, trecerea de la FinTech-ul traditional la blockchain start-up, cu sprijin din partea bancilor si al organizatiilor sustinute de guvern.

Cu toate acestea, cu sute de milioane de dolari cheltuite pentru dezvoltarea sistemelor financiare bazate pe blockchain, industria financiara nu este inca capabila sa ofere o demonstratie de lucru a produsului, respectiv sa aplice tehnologia.

De ce descentralizarea conteaza

Motivul principal din spatele esecului bancilor de a face fata tehnologiei blockchain si a reusi sa o aplice este ambitia acestora de a crea retele blockchain private, care ar putea rula in paralel cu aplicatiile lor existente. Ceea ce inseamna ca, mai degraba decat prin utilizarea retelei deschise si distribuite pe care tehnologia blockchain o poate furniza, bancile au incercat sa reinventeze tehnologia pentru propriile lor beneficii.

Descentralizarea, conceptul pe care bancile nu au reusit sa il abordeze, este coloana vertebrala a tehnologiei blockchain si este elementul care face din reteaua blockchain una valoroasa si robusta.

Pana in prezent, singurul exemplu intr-adevar cu succes al tehnologiei blockchain a fost Bitcoin, din cauza naturii descentralizate si transparente a retelei Bitcoin.

b7878

Reglementari financiare

Problema cu abordarea bancilor in mod fundamental este asociata adesea cu reglementarile financiare si respectarea lor de catre acestea, aspect necesar pentru a reusi sa aplice aceasta tehnologie.

Din moment ce bancilor le este solicitat de catre autoritatile locale si globale sa urmeze strict procedura de cunoastere a clientului (KYC) si reglementarile de combatere a spalarii banilor (LMA), acestea trebuie sa opereze o retea blockchain privata pentru a furniza date personale si private ale clientilor lor, conform normelor de aplicare a legii.

Astfel, cu exceptia cazului in bancile pot renunta la ideea de a dezvolta retele de blockchain private, printr-o buna aplicare a tehnologiei la sistemele lor gata existente , industria financiara va lupta pentru a vedea o implementare de lucru a tehnologiei.

Platforme bazate pe date

Aceasta incapacitate a bancilor de a reusi sa aplice tehnologia a condus, de asemenea, la o schimbare semnificativa in tendinta tehnologiei blockchain pe piata, cu start-up-uri care migrează din aplicatii financiarele ale blockchain la platforme bazate pe date.
Aceste platforme si-au dovedit eficienta in asigurari, imobiliare si in industriile de finante si comert, cu start-up blockchain de top din Europa care prezinta diverse produse functionale ,aplicabile in mai multe industrii.

network-technology-blockchain-580x358

sursa: https://cointelegraph.com

http://www.businessinsider.com/credit-suisse-on-the-challenges-for-blockchain-going-mainstream-2016-8

https://medium.com/outlier-ventures-io/5-things-we-learned-from-analysing-the-location-of-950-blockchain-startups-96daa788560c#.8icimklbw

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *