Cryptomonedele – forma de plata in viitor

17 ianuarie 2022 cryptomonede, institutii financiare, transfer bani, tranzactionare, Uncategorized

Articol scris de Popa Daniela

 

Gigantul Visa a efectuat un sondaj conform caruia, aproape un sfert dintre întreprinderile mici si mijlocii din nouă țări din întreaga lume intenționează să accepte cryptomonede ca formă de plată în 2022, în timp ce 13% dintre consumatorii din aceste țări se așteaptă ca magazinele de retail să înceapă să ofere optiunea de a plăti cu cryptomonede începand din acest an. Sondajul a fost facut pe 2.250 de proprietari de afaceri mici si mijlocii din nouă țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Brazilia, Singapore și Canada si arata că monedele digitale ar putea începe să devină un  mijloc de plată popular.

De asemenea, Visa a chestionat 1.000 de adulți din Statele Unite, împreună cu 500 de adulți din fiecare dintre cele nouă țări.

„Cei mai mulți oameni se simt mai încrezători în criyptomonede”, a declarat Jeni Mundy, global manager pe vânzări și achiziții al Visa, într-un interviu.

În ciuda popularității în creștere în rândul investitorilor, criptomonedele inca nu sunt utilizate pe scară largă pentru a plăti bunuri și servicii, în parte, din cauza volatilitatii.

Saptamana trecuta,luni,  Bitcoin a scăzut cu peste 5%, scăzând sub nivelul de 40.000 USD pentru prima dată din septembrie, dar ulterior, pe parcursul saptamanii a revenit pana la 42. 700 astazi.

 

Întreprinderile mici si mijlocii din afara Americii de Nord sunt mai deschise să accepte cryptomonede, inclusiv Bitcoin, ca forme de plată.

Visa a constatat că peste 30% dintre comercianții mici si mijlocii din Emiratele Arabe Unite, Hong Kong, Singapore și Brazilia intenționează să ofere clienților opțiunea de a plăti folosind crypto în lunile următoare. Cryptomonedele au castigat in popularitate în fiecare din aceste tari, în ciuda diferitelor reglementări.

În schimb, 19% dintre întreprinderile mici si mijlocii din Statele Unite și doar 8% din Canada se așteaptă să ofere criptomonede ca opțiune de plată în 2022.

 

Aproape trei sferturi dintre companiile chestionate din întreaga lume au raportat că acceptarea de noi forme de plată este „fundamentală” pentru creșterea afacerii lor. ”Pentru multe companii mai mici care accepta noi forme de plăți digitale, adoptarea crypto este doar o evoluție naturală”, a completat doamna Mundy.

Nici Elvetia nu se lasa mai prejos, si Banca Nationala A Elvetiei (SNB) a anuntat  saptamana trecuta ca a utilizat cu succes cryptomonede pentru a deconta tranzactii care implica cinci banci comerciale. Cryptomonedele vor face posibile platile prin internet, concurand cu actualele metode de plata.

Experimentul demarat de autoritatile de la  Zurich este cunoscut sub numele de „Proiectul Helvetia”  si ar putea aduce mai aproape folosirea cryptomonedelor de catre bancile centrale.

Cele mai mari banci centrale din lume, inclusiv Banca Centrala Europeana (BCE) analizeaza modul in care propriile lor monede digitale pot juca un rol in simplificarea platilor interne si externe.

Prin ”Proiectul Helvetia”, SNB a integrat monedele digitale bancare centrale in sistemele de plati si le-a folosit in tranzactii simultane, in experiment fiind implicate si: UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup si Hypothekarbank Lenzburg. Datele arata ca a fost posibila realizarea platilor instant, plati situate intre 100 000 si 5milioane de franci elvetieni, eliminandu-se riscul de contrapartida. Acum participantii din cadrul priectului analizeaza rezultatele experimentului inainte de a decide viitoare etape. Totodata, Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca a testat cu succes versiunea digitala a francului elvetian pentru a afectua tranzactii majore intre institutiile financiare, dar inca nu a decis daca va emite propria sa moneda digitala.

 

Dupa cum putem observa peste tot pe planeta, marile institutii financiare se aliniaza trendului de a adopta cryptomonedele  ca si metoda alternativa de plata si nu putem sa nu ne exprimam curiozitatea vis-a-vis de momentul in care si Romania se va alinia la acest trend.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *