Criptomonedele pot fi antidotul pentru o posibila criza economica

4 ianuarie 2019 accepta bitcoin, bitcoin, cryptomoneda

Articol scris de Mirona Noru

Bitcoin Romania

Criptomonedele sunt antidotul pentru posibila criza economica ce va avea loc in viitorul apropiat, in contextul in care guvernele nationale nu au emis inca o declaratie oficiala privind acest fenomen negativ, dar pe care multi il intuiesc. Caderea bursei inainte de sarbatori, explozia imobiliara, cresterea preturilor la alimente si la produsele de baza pot fi indici seriosi de luat de calcul daca stam sa ne gandim daca o criza economica este posibila sau nu si daca sunt adevarate zvonurile lansate sau se rezuma la a fi doar teorii conspirationiste. Multe tari din lume au trecut prin turbulente economice in ceea ce priveste inflatia ridicata si scaderea valorii monetare. Unele guverne au optat chiar sa tipareasca mai multi bani pentru a rezolva criza economica emergenta, actiune care la randul ei a agravat situatia – devalorizarea monedei. Dar cel mai optat plan a fost investitia in criptomonede, care pare sa fi dat rezultate pozitive majoritatii guvernelor.

Un exemplu elocvent din trecut este reprezentat de perioada pre si post Brexit, cand Marea Britanie a vazut o scadere a monedei nationale, de la 1,40 USD/GBP la 1.30, ceea ce se numeste hiper-devalorizare. Atunci Bitcoin s-a dovedit o solutie salvatoare, fiind o perioada de crestere a criptomonedei si o alternativa de investitie in detrimentul monedei fiat. Lira turceasca, de asemenea, se tranzactiona la aproape 2 pentru 1 in paritate cu Dolarul American in 2014. Dar in 2018, se puteau achizitiona in jur de 7 lire turcesti pentru un Dolar American. In prezent, lira turceasca s-a redresat cu o mica marja, desi inca mai persista aceasta depreciere, paritatea fiind de 5.5 raportata la dolarul american.

De asemenea, alte exemple concrete sunt reprezentate de dolarul zimbabwean, Bolivarul Venezuelan si peso-ul argentinian, demonstrand ca lucrurile nu merg bine pentru guvernele si cetatenii respectivi. Insa o data cu trendul ascendent inregistrat de Bitcoin (BTC) si a altor criptomonede bullish din 2015, cativa ministri ai economiei intentionau sa adopte utilizarea criptomonedelor.

Ca urmare a acestei deprecieri, Turcia detine in jur de 20% din totalul criptomonedelor aflate in circulatie, dar datorita ratei ridicate a inflatiei, de aproximativ 12% la sfarsitul anului 2017, ceea ce multi investitori au fost nevoiti sa-si transforme activele digitale in numerar, in special in Istanbul, fosta capitala a Turciei. Presedintele Erdogan a refuzat ferm sa creasca ratele dobanzilor, ceea ce a dus, la randul sau, la aparitia unui grup de investitori turci, care au ales criptomonedele ca un loc de refugiu pentru banii lor.

Dar acest lucru nu a impiedicat inflatia sa atinga nivelul de 25,24% in octombrie 2018, iar acum aceasta s-a redus treptat (aceasta se ridica in prezent la aproximativ 21,62% ). Cea mai mare problema a aparut atunci cand investitorii turci ce anterior intentionau sa investeasca in BTC si alte criptomonede majore au inceput sa se razgandeasca dupa scaderea inregistrata de acestea de-a lungul anului 2018 si caderea pietei bursiere din SUA.

Cu toate acestea, BTC a incercat sa-si mentina valoarea la un nivel mai ridicat in comparatie cu monedele nationale mai sus mentionate. De altfel, pe masura ce piata americana de valori se prabuseste, BTC a inceput anul 2019 cu o recuperare minutioasa. Indiferent daca aceasta situatie este asociata cu tranzactionarea BTC over the counter, actiune care deschide multe drumuri pentru criptomonede si le promoveaza in zona mainstream; sau pur si simplu e o alegere in detrimentul investitiilor clasice, este o chestiune de timp pana aflam adevarul. In final, Bitcoin si alte criptomonede se vor dovedi solutia salvatoare pentru criza economica ce poate va avea loc. In crypto we trust!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *