Constantinople si Sankt-Petersburg: hard fork-urile mult asteptate

28 februarie 2019 ethereum

Articol scris de Mirona Noru

Constantinople si Sankt-Petersburg sunt cuvintele cheie din lumea crypto astazi, 28 februarie 2019. In mai putin de 12 de ore, cel de-al doilea blockchain din lume, conform capitalizarii pietei, este asteptat sa activeze cea de-a sasea si a saptea actualizare la nivel de sistem, moment in care baza de utilizatori globala va suferi doua modificari aproape simultane ale codului sau.

Cunoscute sub numele de Constantinople si Sankt-Petersburg, ambele upgrade-uri vor fi puse in aplicare ca „hard forks” sau upgrade-uri care adauga noi reguli software-ului de tip Ethereum, care devine astfel incompatibil cu versiunile anterioare. Ambele vor avea loc la exact acelasi numar de bloc – 7,280,000.

In cazul in care utilizatorii vor decide sa faca upgrade, Sankt Petersburg va dezactiva efectiv o parte a codului din Constantinople descoperit in ianuarie pentru a gazdui o vulnerabilitate critica, care afecteaza securitatea contractelor inteligente. Mai mult, patru din cinci propuneri de imbunatatire a Ethereum Improvement Proposals (EIP) – dintre care majoritatea, conform dezvoltatorului independent Lane Rettig, nu vor fi vizibile pentru utilizatorul mediu.

Constantinople reprezinta in primul rand o „imbunatatire a intretinerii si optimizarii„. Rettig a subliniat in septembrie ca singurul grup de utilizatori care vor experimenta o schimbare notabila ar fi minerii, operatorii de hardware specializati, care „asambleaza” tranzactiile ethereum in blocuri si concureaza pentru recompense .

Intr-adevar, odata activat, Constantinople si Sankt-Petersburg vor reduce recompensele blocurilor de la 3 la 2 ETH, similar cu modul in care s-a desfasurat forkul anterioar – numit Byzantium – care a redus recompensa de la 5 la 3 ETH.

Cu toate acestea, schimbarea ar putea atrage interesul mai mult cel al dezvoltatorilor si al utilizatorilor, deoarece datele istorice arata ca volatilitatea pretului ETH tinde sa atinga cote mult mai ridicate in orele inainte de actualizarea software-ului.

De exemplu, volatilitatea preturilor la eter a crescut cu lansarea Byzantium hard fork pe 16 octombrie 2017, rezultand in incertitudinea care a determinat comerciantii sa vanda ETH si sa-si „relaxeze” pozitiile lungi, ceea ce a condus la o reducere a preturilor cu 20%, urmata ulterior de o crestere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *