Componente ale Bitcoin și efecte socioeconomice

11 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin este construit din două componente, prima fiind lanțul de blocuri și fiecare calculator conectat la rețeaua Bitcoin în mod direct, are o copie. Tranzacțiile la rândul lor fac parte din blocuri, acestea fiind ordonate secvențial, secvența fiind reprezentată de lanțul de blocuri. Prin urmare, termenul lanț de blocuri reprezintă o secvență de blocuri. Cea mai adecvată secvență ca și consistență este susținută de criptografie.

Cealaltă componentă o reprezintă perechile cheie și este reprezentată de două numere mari ( sau chei ) care sunt asociate matematic. Această relație oferă persoanei care cunoaște unul din aceste numere să facă o acțiune pe care posesorul numărului să o recunoască, însă pe care să nu o poată recrea.

Dacă una din cele două chei este ținută secret în timp ce cealaltă este divulgată, acest lucru oferă deținătorului cheii secrete posibilitatea să dovedească publicului general faptul că o deține. În asemenea cazuri, cheia secretă este numită cheie privată și cheia divulgată este numită cheie publică. Acest lucru este adesea folosit pentru a verifica autenticitatea celeilalte părți. Pentru Bitcoin, cheia publică identifică adresa Bitcoin ( similară cu numărul contului la o bancă ), în timp ce cheia privată oferă posibilitatea creării de tranzacții ce aparțin adresei.

Dacă Bitcoin oferea posibilitatea numai unor tranzacții de compensare, acest lucru ar putea să nu funcționeze, la fel cum acolo nu ar fi nimic disponibil pentru transfer. Astfel că, un tip special de tranzacție este permis odată pe bloc, care crează noi Bitcoin. Cantitatea de noi Bitcoini în fiecare bloc este predeterminată de-a lungul timpului. Durata creării unui bloc este controlată de un mecanism numit „dovadă de lucru” și este echilibrat pentru a crea un nou bloc la aproximativ fiecare 10 minute.

BitcoinEditorschoice

Efecte socioeconomice ale Bitcoin

Așa cum este evident din descrierea sistemului Bitcoin din articolele anterioare, sistemul Bitcoin este pur virtual. Numărul de cont ( adresa Bitcoin ) este în mare parte reprezentat de numere și cu toate acestea consistența întregului sistem este bazată pe reguli predeterminate care sunt ușor de verificat și acțiuni de-a lungul componentelor fizice ale rețelei Bitcoin împreună cu toți utilizatorii ce interacționează.

Utilizatorii Bitcoin se pot aștepta în mod responsabil la faptul că sistemul se va comporta în concordanță cu acele reguli. Utilizatorii se pot aștepta la faptul că rezerva de Bitcoin va fi în continuare la fel cum a fost stabilită până acum și atât timp cât au grijă de cheile private, doar ei și numai ei vor avea în control soldul contului și pot face absolut tot ce vor atât timp cât acțiunile lor sunt în concordanță cu regulile. Regulile respective sunt abstracte și pur bazate pe matematică.

Pe de-o parte, tot acest fenomen poate avea un impact enorm în ceea ce privește eliberarea utilizatorilor de normele sociale cu care nu sunt de acord. Pe de altă parte, îi expune pe aceștia la un potenţial risc asociat cu absența acestor norme. Cu toate acestea, utilizatorii acceptă regula abstractă a Bitcoin care spune că „deținătorul unei chei private își poate controla în mod exclusiv soldul contului”, ca o normă socială.

Această diferența fundamentală este în evaluarea etică a câtorva parametrii ai normelor sociale de la evaluarea ideologică la evaluarea economică Bitcoin. Ceea ce am încercat să enunțăm prin acest articol este faptul că Bitcoin este expus unei polarizări în societate și acesta are tendința de a schimba percepția economiștilor asupra Bitcoin, fapt care poate deveni crucial pentru orice tratament economic asupra Bitcoin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *