Cold Wallet: Ce este si cum funcționează?

9 iulie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

Cold Wallet

Deoarece există diversitate în piață, să iti alegi unde să stochezi fondurile poate părea un lucru dificil din cauza multitudinilor de opțiuni care există. Unul dintre asseturile viitorului este cold wallet, care în era digitalizării servește drept metodă facilă de stocare pentru utilizatorii monedelor digitale.

Ce este un și cum funcționează un cold wallet?

Un cold wallet este un portofel digital care funcționează drept metodă de stocare a cheilor private, adică a parolelor care oferă acces la fondurile crypto. Acesta funcționează ca un cont bancar iar monedele digitale sunt depozitate într-un portofel virtual la care numai dumneavoastră aveți acces. Există două tipuri de walleturi digitale – hot și cold. Portofelul cold este unul de tipul hardware, ceea ce înseamnă că datele sunt stocate extern, offline și nu există o conexiune la internet. Spre deosebire de portofelele software (hot wallet), portofelele hardware păstrează pe un dispozitiv extern informațiile.
Cold wallet păstrează în siguranță cheile criptografice fără conexiune la internet și îl protejează astfel pe investitor de un potențial risc al furtului virtual.

Tipuri de Cold Wallet

Există mai multe tipuri de portofel cold wallet, dupa cum urmeaza:

portofel criptomonede

Hardware wallet

Primul tip de portofel care stochează informația la rece este hardware wallet, care este un portofel care utilizează un dispozitiv offline pentru a genera chei private. Printre cele mai cunoscute opțiuni ale utilizatorilor se numără portofelele Trezor, Ledger Nano S și KeepKey. Dispozitivul arată și funcționează ca un USB, iar un computer și o aplicație bazată pe un browser de navigare sunt necesare pentru a stoca cheile private offline. Puteți utiliza orice, de la o unitate de stocare USB standard la un dispozitiv avansat cu baterie, Bluetooth, software și alte caracteristici. Este esențial să stocați acest dispozitiv USB și cardul inteligent într-un loc sigur, deoarece orice deteriorare sau pierdere ar putea întrerupe accesul la criptomonede.

Paper wallet

Cea mai de bază formă de depozitare la rece este un portofel de hârtie. Acesta este un document imprimat pe el cheile publice și cele private, împreună cu adresa walletului. Portofelul sau documentul de hârtie are de obicei încorporat un cod QR, astfel încât poate fi scanat și semnat cu ușurință pentru a efectua o tranzacție. Când utilizatorul dorește să folosească paper wallet-ul, acesta se va importa într-unul hot și se vor scana cheile private.
Dezavantajul acestui tip de portofel este că dacă hârtia este pierdută, devine ilizibilă sau este distrusă, utilizatorul nu va putea să-și acceseze adresa unde se află fondurile. Dacă alegeți această metodă, fiți sigur că vă luați masuri de precauție și aveți o cutie de valori sau folosiți pentru portofel o alta metodă de stocare sigură.

Portofelele audio

Portofelul audio este o alta modalitate folosită pentru a vă stoca cheile, modalitate care poate fi mai costisitoare. Acestea implică criptarea și înregistrarea cheilor dumneavoastră private în fișiere de sunet, în produse precum compact discuri (CD-uri) sau discuri de vinil (înregistrări). Codul ascuns în aceste fișiere audio va fi apoi descifrat de un spectroscop de înaltă rezoluție.

Deep cold storage

Acest tip de stocare include metode incomode care necesită timp și efort pentru a intra din nou în posesia cheilor. Modalitățile deep cold wallet sunt diverse iar depozitarea are loc prin metode precum introducerea portofelului dumneavoastră hardware într-un container rezistent la apă, îngroparea acestuia la 1 metru sub pământ, până la utilizarea unui serviciu extern care să stocheze cheile de securitate într-un seif. În acest caz, serviciile de depozitate necesită în general identitatea, dovada adresei sau alte mijloace de identificare.
Există un dezavantaj atunci când vorbim de deep cold storage, întrucât poate dura ore sau chiar zile să vă accesați cheile, în funcție de locul în care sunt stocate fizic. Acest lucru înseamnă ca fondurile de criptomonede păstrate la deep cold storage nu sunt ușor accesibile pentru tranzacții.

Care sunt avantajele și dezavantajele cold wallet?

cold wallet

Pentru că folosesc o conexiune la internet doar în momentul tranzacționării, portofelele cold wallet sunt o opțiune sigură pentru care riscurile tranzacționării sunt minime. Spațiul offline oferă o mai mare siguranță utilizatorului, care își poate păstra fondurile departe de riscurile virtuale. În ceea ce privește utilizarea cotidiană, aceste pot deveni problematice atunci când vine vorba de viteză și nu pot fi folosite întotdeauna rapid pentru trading. Ca atare, ele pot fi folosite pentru stocarea unei calități mai mare de criptomonede, pentru utilizatorii mai experimentați.
Dintre avantaje și dezavantaje, numărăm un alt dezavantaj al portofelului digital cold wallet că poate fi costisitor, se poate pierde, poate fi furat sau se poate deteriora.
Un avantaj și o caracteristică importantă a acestora este că sunt non-custodial, ceea ce înseamnă că investitorul este singurul care are acces la cheile private, și de asemenea este singurul care poate folosi fondurile existente. Atunci când plasați chile în cold storage, acestea sunt scoase din portofel. Astfel, vă vedeți în continuare criptomoneda în portofel, deoarece proprietatea este stocată în blockchain, dar nu o puteți utiliza până când nu mutați cheile pe care doriți să le utilizați înapoi in portofel.

Concluzie

Astăzi v-am povestit despre cum funcționează un portofel cold wallet, însă despre ce este un portofel Bitcoin puteți afla mai multe citind și alte articole de pe website. Cumpără Bitcoin la un curs competitiv și urmărește piața pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în universul criptomonedelor. Te invităm să accesezi platforma de tranzacționare criptomonede, unde poți efectua tranzacții sigure și rapide.

În concluzie, acestea sunt o opțiune sigură pentru a păstra fondurile digitale, dar pot deveni problematice atunci când ne gândim la viteza tranzacționării. Întrucât stocarea se face offline, ele sunt o opțiune mai sigura pentru a depozita valorile, dar pot fi greu de accesat într-un univers al rapidității tehnologice. Așadar, cold wallet oferă utilizatorului o siguranță sporită, fiind o metoda eficientă pentru stocarea fondurilor și generarea de chei private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *