Clasificarea Legală A Elementelor Bitcoin

3 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Una din cele mai mari întrebări care apar în jurul Bitcoin are legătură cu legalitatea acestuia. Guvernul Statelor Unite ale Americii are un drept exclusiv în emiterea monedelor. Nu doar că constituția oferă putere Congresului asupra emisiunii de bani, însă actul de plăți din 1862 limitează abilitatea părților private atunci când vine vorba de crearea de bani. Este prezentat mai puțin clar dacă Bitcoin se află sau nu sub acest act – totul depinzând de interpretarea legală. Cu toate acestea, foarte mulți academicieni contrazic faptul că respectivul act nu a mai fost updatat din 1899 și că nu ar trebui să se aplice monedelor din noile epoci. Asumând faptul că Bitcoin este o entitate legală, acesta ar trebui clasificat în cadrul legal deja existent înainte ca acesta să fie reglementat. Altfel, o nouă legislație ar trebui să fie necesară. Sub clasificarea existentă, Bitcoin poate fi reglementat ca un transmițător antreprenorial, o securitate sau un contract de investiții, o monedă, o comoditate sau un fond de transfer electronic.

Un transmițător antreprenorial este definit ca o afacere care transmitere fonduri de la o persoană la alta și trebuie obținută o licență în 48 de state inclusiv în Districtul din Columbia pentru a funcționa. Sub Bank Secrecy Act, banii transmițători trebuie înregistrați la FinCEN, să fie păstrați regiştrii consumatorii și reportate toate tranzacțiile suspicioase. Acest lucru, în conjuncție cu USA Patriot Act servește la prevenirea spălării de bani și finanțările teroriste. Câțiva participanți la ecosistemul Bitcoin pot fii subiect pentru astfel de reglementări.

Este totodată posibil să clasificăm Bitcoin ca un contract de investiție. Cazul de reper SEC v. W.J. Howey Co. a definit securitatea investițiilor ca un contract, tranzacție sau schemă unde o persoană investește o sumă de bani într-o întreprindere și urmează să primească profit în urma eforturilor unei părți terțe. Avocații Bitcoin contrazic faptul că criptomonedele nu ating aceste cerințe.

Economistul George Selgin clasifică Bitcoin ca fiind niște bani sintetici – un hibrid între o comoditate și o monedă. Ca o comoditate, Bitcoin s-ar afla sub sfera de competență a Comisiei Caracteristicilor de Tranzacționare în Cazul Comodităților. Actul ce privește această comisie definește comoditățile ca fiind bunuri și servicii … și toate serviciile, drepturile și interesele în care contractele pentru livrări viitoare sunt concepute în prezent sau în viitor.

În timp ce Bitcoin pare să intre sub respectiva definiție, este bine să notăm faptul că acesta diferă de comoditățile tradiționale precum petrolul sau aurul deoarece nu este tangibil, nu are parte de valoare intrinsecă și nici suport din partea guvernului. Este mult mai dificil să clasificăm Bitcoin ca o monedă sub o definiție legală existentă. Din momentul în care Bitcoin nu aparține legal niciunui guvern sau stat, acesta iese din orice definiție legală a monedelor actuale. Cu toate acestea, este de cercetat dacă comisia amintită anterior poate reglementa Bitcoin sub autoritățile monedelor actuale.

Mai multe de atâta, Actul de Securitate din anii 1933 și 1934 spune că moneda este sigură, lichidă și nu pune un risc de investiţii către public. Cu toate că Bitcoin este o monedă atât teoretic cât și practic, acest lucru nu înseamnă că se află sub definițiile legale existente.

În cele din urmă, Bitcoin ar putea fi reglementat sub Electronic Fund Transfer act și Reglementarea Rezervei Federale. Ambele servesc pentru drepturile și responsabilitățile instituțiilor financiare în care consumatorii sunt implicați. Un transfer de fonduri electronice este definit ca orice transfer de fonduri, diferit de tranzacțiile originale prin cec, cambie sau orice astfel de instrument, care este inițiat prin intermediul unui terminal electronic, instrument telefonic sau calculator. Ecosistemul Bitcoin nu se califică ca o instituție financiară și nici nu are un agent autorizat central pentru a debita și credita conturile utilizatorilor. Mai mult de atât, nu este clar ce înseamnă un cont în infrastructura Bitcoin – o adresă individuală Bitcoin, o colecție de adrese sau un cont oferit de un serviciu de portofele? La fel cum au mai fost făcute clasificări până acum, acestea par să nu se îmbine cu natura descentralizată a monedelor virtuale, precum Bitcoin.

Lăsând jargonul juridic de-o parte, este clar că aceste clasificări Bitcoin sub legile existente este un task foarte dificil. Există foarte mult spațiu pentru interpretări atunci când vine vorba de reglementare, marea majoritate a acestora fiind create când monedele digitale nu există în perspectiva reglementatorilor financiari. Acum un an, în august 2013, Bitcoin a avut parte de prima „regulă” legală.

Guvernul Statelor Unite ale Americii a căzut de acord cu faptul că Bitcoinii pot fi folosiți ca bani și că acesta poate fi folosit pentru achiziționarea de bunuri și servicii. Singura limitare este făcută de oameni: acceptarea sau respingerea acestei monede, lucru care s-a întâmplat cu orice altă monedă atunci când era la început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *