Cine sunt comercianții Bitcoin și care sunt clienții acestora?

30 octombrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Comercianții Bitcoin sunt întreprinzători online care vând bunuri și servicii pentru bitcoin. Acceptarea bitcoin de către comercianți este de obicei realizată prin intermediul unui procesor de plăți conectat la internet care denumesc prețurile bunurilor și serviciilor oferite de comercianți în bitcoini și susțin procesul de plată incluzând fie trimiterea bitcoinilor care urmează să fie primiți de comercianți în portofelul acestora, fie conversia acelor bitcoini în monedă fiat în contul bancar al comerciantului.

Conversia bitcoinilor este realizată în acord cu prețul exchange-ului Bitcoin la timpul la care aceasta a fost realizată.

Important este faptul că, un utilizator Bitcoin care cumpără bunuri sau servicii de la un comerciant Bitcoin intră într-o relație tradițională de contractare prin încheierea contractelor corespondente. Singura caracteristică distinctivă a acestor relații legale este aspectul plății, din moment ce plata pentru bunuri sau servicii este efectuată prin intermediul tranzacțiilor Bitcoin care sunt ireversibile.

Astfel, simplul fapt că plata este făcută în bitcoini nu afectează aplicabilitatea tradiționalului contract și relațiile dintre comerciantul Bitcoin și clienții acestuia.

Aplicabilitatea legislației specifice afacerii precum directiva e-commerce, despre care vorbeam în articole anterioare, pentru relațiile contractuale depinde numai de natura activității afacerii comerciantului. Dacă comerciantul este un întreprinzător ce acceptă bitcoin în mod direct de la clienți, proces bazat pe premisele sale, contractul tradițional va fi aplicat la aceste relații.

În același timp, comerciantul bitcoin oferă serviciul securității informaționale și este un furnizor de astfel de servicii sub directiva e-commerce, ambele fiind aplicabile comerciantului. Mai mult de atât, cerințele pentru directiva drepturilor clientului, care acoperă contractele realizate între exchange-uri și clienți, ar trebui totodată luată în considerare. În timp ce este clar faptul că directiva drepturilor clientului nu se aplică pentru Bitcoin, aceasta este aplicabilă pentru comercianţii Bitcoin.

Cu toate acestea, sunt câteva probleme mai puțin clare ceea ce privesc plata consumatorului în bitcoini. De exemplu, nu este clar cum se aplică taxele și impozite la astfel de tranzacții Bitcoin. Prin intermediul autorităților de reglementare din cadrul Uniunii Europene s-au susținut idei precum: tranzacțiile Bitcoin sunt subiectul taxelor doar sub anumite impozite relevante, însă nimeni nu a specificat ce înseamnă aici termenul „relevant”.

Așa cum am mai putut observa, comercianții Bitcoin au două opțiuni valabile pe chitanța cu bitcoinii de la consumator: prima opțiune este să trimită acești bitcoini la portofelul comerciantului, iar a doua opțiune este să convertească banii în monedă fiat și moneda fiat să ajungă în contul bancar al comerciantului.

Se poate susține faptul că cea de-a doua opțiune face posibil să fie impusă o taxă pe suma corespunzătoare plasată în contul bancar al comerciantului, după ce tranzacția a fost stabilită. Însă dacă comerciantul alege prima opțiune, nu este clar felul în care aceste lucruri ar fi posibile.

Lipsa clarității pe problema fiscalității asupra tranzacțiilor Bitcoin implică incertitudinea mecanismului în conformitate cu cerințele relevante ale directivelor. Acolo unde serviciile societății de informații se referă la prețuri, acestea sunt acelea indicate în mod clar și fără ambiguități și, în particular, trebuie indicat dacă sunt incluse taxele și costurile de livrare.

În același timp, directiva drepturilor consumatorului susține că prioritar pentru finalizarea unui contract este prețul total al bunurilor sau serviciilor, incluzând taxele. În momentul de față, aceste cerințe nu pot fi întâlnite deoarece nu este clar pentru comercianţi care ar trebui să fie taxele pentru tranzacțiile Bitcoin.

Plata primită de la consumator ar trebui să reprezinte suma exactă de bani plătiţi comerciantului. Însă tot nu este clar dacă bitcoinii plătiți constituie bani în modul tradițional legal. Acest lucru face ca perspectiva rambursării sumelor către consumator să fie foarte debusolantă. Mai mult de atât, chiar dacă Bitcoin este văzut ca bani și subiect pentru rambursare, încă există riscuri cu care ar trebui comercianții să se confrunte.

În primul rând, comercianții vor trebui să aibă grijă de rambursări folosind același tip de plată, și anume bitcoini. Din moment ce tranzacțiile Bitcoin sunt ireversibile, posibila rambursare ar fi capabilă doar cu o nouă tranzacție.

În al doilea rând, dacă rambursarea ar fi făcută prin alte metode de plată, nu ar fi clar cum s-ar calcula toată cantitatea de bani ce trebuie plătită: fie cu referire la prețul stabilit de exchange la momentul respectiv, fie prețul din momentul tranzacției.

Claritatea tranzacțiilor este o problemă de o importanță majoră, ce ar trebui dezbătută cât mai repede pentru a putea fi soluționată.

2 comments

  1. Despre exhange-urile Bitcoin și clienții acestora | Bitcoin RomaniaBitcoin Romania spune:

    […] cum a fost menționat în articolul despre comercianții Bitcoin, posibilitatea clasificării legale a exchange-urilor Bitcoin ca furnizori ai serviciilor […]

  2. […] cum a fost menționat în articolul despre comercianții Bitcoin, posibilitatea clasificării legale a exchange-urilor Bitcoin ca furnizori ai serviciilor […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *