Cercetatorii FMI: Cryptomonedele pot inlocui banii cash si depozitele bancare

18 iulie 2019 cryptomoneda

Articol scris de Cristina Dinica

Cercetatorii din cadrul Fondului Monetar International considera ca activele cryptate si alte forme de bani electronici pot inlocui la un moment dat banii cash si pot face ca depozitele bancare traditionale sa devina irelevante. O noua lucrare publicata de FMI descrie o serie de scenarii diferite si evidentiaza modul in care cryptomonede precum stablecoin-urile ar putea provoca schimbari importante in sistemul financiar.

Lucrarea fintech, intitulata “Cresterea banilor digitali”, analizeaza modul in care firmele de tehnologie reprezinta o concurenta acerba pentru banci importante si companii de carti de credit.Pe scurt, lucrarea sustine ca cele mai comune forme de bani din zilele noastre se vor confrunta cu o concurenta dura si ar putea fi chiar depasite. Bani cash si depozitele bancare se vor lupta cu banii electronici, cu valoare monetara stocata electronic, denominata si cuprinsa intr-o unitate comuna de cont, cum ar fi euro sau dolar”, se arata in lucrare.

Cercetatorii considera ca popularitatea monedelor electronice este in continua crestere: “O forma din ce in ce mai populara de moneda electronica este reprezentata de cryptomonedele stabile. Moneda electronica poate fi mai convenabila ca mijloc de plata, dar apar intrebari cu privire la stabilitatea valorii sale. Este, la urma urmei, similar din punct de vedere economic cu un fond de investitii privat care garanteaza rascumpararile la valoarea nominala. Daca intra 10 euro, trebuie sa iasa tot 10 euro. Emitentul trebuie sa fie in pozitia de a onora acest angajament. Bancile vor simti presiunea banilor electronici, dar ar trebui sa poata raspunde oferind servicii mai atractive sau produse similare. Cu toate acestea, factorii de decizie ar trebui sa fie pregatiti pentru unele schimbari in peisajul bancar”.

In analiza privind monedele electronice, FMI identifica sase factori care ar putea duce la o crestere rapida a numarului de platilor: confort, omniprezenta, complementaritate, costuri de tranzactionare scazute, incredere si efecte ale retelei. Potrivit raportului, “primele cinci motive pot fi scanteia care declanseaza explozia folosirii banilor electronici; cel de-al saselea este vantul care ar putea raspandi flacarile. Puterea efectelor retelei de a raspandi adoptarea de noi servicii nu trebuie subestimata”.

 

Sursa: https://www.fxstreet.com/cryptocurrencies/news/imf-traditional-money-cant-exceed-crypto-assets-201907180246

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *