Ce sunt contractele inteligente (smart contracts)?

22 noiembrie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

smart contracts

Chiar dacă suntem în anul 2022, poate nu ești în totalitate familiarizat cu tot ce ține de tehnologia blockchain, dar probabil ai auzit de cele mai populare criptomonede. Una dintre cele mai populare criptomonede este Ethereum, fiind a doua după Bitcoin. Dacă doar ai auzit de acestă cripto-activă, și nu știi ce este Ethereum, o să fac un mic rezumat. Ethereum este cea de-a doua cea mai mare crypto-activă, având o capitalizare de piață de peste 44 de miliarde de dolari.

Ethereum (ETH) nu este doar o criptomonedă, cu ajutorul căreia sunt plătite tranzacțiile, ci este și o platformă care permite dezvoltarea altor aplicații blockchain pe ea. ETH este asemenea unui combustibil de care ai nevoie pentru a rula aplicațiile și contractele inteligente de pe blockchain-ul Ethereum.

Blockchain-ul Ethereum funcționează la fel ca blockchain-ul Bitcoin, fiind o rețea de calculatoare/ noduri care rulează un software pentru confirmarea tranzacțiilor din rețea.

Dacă ești deja investitor și dorești să cumperi Ethereum sau alte criptomonede poți apela la o platformă de tranzacționare criptomonede sau la ATM-urile Crypto. Fie că alegi prima variantă sau a doua, Bitcoin România îți pune la dispoziție platforma online pro.bitcoinromania.ro, sau rețeaua de crypto-ATM-uri, 85 la număr, care sunt disponibile la nivel național.

Pentru a înțelege mai bine Ethereum, trebuie să știi ce este un contract inteligent.

Cum au apărut contractele inteligente?

Ideea de contract inteligent a apărut înainte de tehnologia blockchain, fiind stabilită de criptograful Nick Szabo în anii 1990. În acea perioadă, Szabo a conceptualizat o monedă digitală numită Bit Gold care, deși nu a fost lansată, a evidențiat utilizarea contractului inteligent.

În acei ani contractele inteligente nu prezentau atât de mult interes, deoarece încă nu existau platforme sau tehnologii de registru distribuit pentru a putea fi susținute.

Ce sunt contractele inteligente?

În fond, contractele inteligente sunt acorduri automatizate între cel care a creat contractul și destinatar. Pentru că acestea rulează pe blockchain, fiind stocate într-o bază de date publică, nu pot fi modificate, fiind imuabile și ireversibile.

Tranzacțiile care sunt realizate în cadrul unui contract inteligent sunt procesate în blockchain, deci pot fi trimise în mod automat fără a fi nevoie de un intermediar. De exemplu, în loc să fie nevoie de o bancă care să aprobe un transfer de fonduri de la un client la o altă persoană, procesul poate fi realizat în mod automat prin intermediul unui contract inteligent.

O tranzacție este realizată doar în momentul în care sunt îndeplinite condițiile din acord. Pentru că nu există un intermediar, încrederea este sporită.

Cum funcționează contractele inteligente?

smart contracts

Un contract inteligent funcționează pe baza unor termeni și condiții scrise în linii de cod pe un blockchain. Pentru a înțelege mai bine ideea de contract inteligent, Szabo a făcut comparația cu un distribuitor automat. Imaginează-ți că introduci un dolar într-un aparat care vinde sucuri cu 25 de cenți. După selectarea produsului/produselor, aparatul este programat să îți restituie rest în funcție de numărul de sucuri. Deci, așa cum un automat de sucuri poate realiza o vânzare fără a fi nevoie de un intermediar uman, contractele inteligente pot automatiza orice tip de schimb.

Un astfel de contract poate fi implementat pe blockchain de orice persoană. Contractele inteligente sunt scrise în numeroase limbaje de programare, spre exemplu Solidity, Web Assembly și Michelson.

În momentul în care un contract inteligent este creditat cu fonduri de la un utilizator, codul său este executat de nodurile din rețea pentru a ajunge la un consens referitor la rezultat și la fluxul de valoare. Datorită acestui lucru, contractele inteligente funcționează în siguranță fără a fi nevoie de o autoritate centrală, chiar și atunci când utilizatorii execută tranzacții financiare complexe cu entități necunoscute.

Un alt aspect important legat de contractele inteligente este reprezentat de faptul că odată ce sunt implementate pe blockchain, rareori pot fi modificate de creatorul lor, lucru care ajută la asigurarea faptului că nu pot fi închise sau cenzurate.

Platforme de contracte inteligente și blockchain

ethereum

Tehnologia blockchain este perfectă pentru stocare contractelor inteligente datorită securității și imuabilității tehnologiei. Pentru că datele sunt stocate într-un registru comun, pierderea informațiilor stocate în blockchain sunt imposibil de pierdut.

Un alt avantaj al integrării tehnologiei blockchain în contractele inteligente este flexibilitatea, dezvoltatorii putând să stocheze orice tip de date pe blockchain, având totodată și numeroase opțiuni de tranzacționare din care pot alege.

Sunt numeroase industrii care pot beneficia de pe urma utilizării contractelor inteligente. De exemplu, utilizarea contractelor inteligente în domeniul sănătății ar reduce suprafacturarea și ar putea preveni anumite situații neplăcute precum frauda. Un alt exemplu ar putea fi industria automobilelor. Printre beneficiile care pot fi obținute prin utilizarea tehnologiei blockchain și a contractelor inteligente se numără stocarea de informații ușor accesibile despre întreținerea vehiculelor și istoricul accidentelor și al proprietății.

În prezent, Ethereum este cea mai cunoscută platformă de contracte inteligente. În rețeaua Ethereum, codul fiecărui contract inteligent este depozitat pe blockchain, permițând oricărei părți să verifice funcționalitatea contractului prin inspectarea codului și stării actuale. Pentru a efectua un contract inteligent în rețeaua Ethereum , trebuie plătită o taxă numită „gaz”. Prin plătirea taxei, blockchain-ul rămâne funcțional. Comunitatea Ethereum a dezvoltat limbajul Solidity pentru a scrie aplicații de contracte inteligente care sunt concepute pentru a rula în mediul de execuție Ethereum Virtual Machine (EVM).

Hyperledger este o altă platformă flexibilă pe care pot fi dezvoltate contracte inteligente. Platforma a fost creată de Fundația Linux, fiind un sistem open source. Counterparty este o platformă care cuprinde date în tranzacțiile Bitcoin, adică folosește blockchain-ul criptomonedei permițând dezvoltarea de contracte pe aceasta.

Polkadot este populară datorită capacității sale de a găzdui lanțuri în lanțuri (parachains), fiind realizate mai multe tranzacții decât de obicei.

Beneficii ale contractelor inteligente

Printre beneficiile utilizării contractelor inteligente se numără:

Eficiența costurilor

Pot fi evitate multe cheltuieli operaționale și pot fi economisite resurse, inclusiv personalul necesar pentru monitorizarea progresului unui proces complex.

Viteza de procesare

Contractele inteligente pot îmbunătăți viteza de procesare, deoarece acestea sunt digitale și automate.

Autonomie

Datorită faptului că sunt automate, fiind executate de rețea, nu necesită implicarea unui alt intermediar pentru gestionarea tranzacțiilor dintre întreprinderi.

Fiabilitate

Sunt înregistrate toate activitățile legate de executarea proceselor complexe. De asemenea, sunt sprijinite tranzacțiile automatizate care elimină riscul unor greșeli de natură umană, asigurând acuratețea în executarea contractelor.

Securitate

Înregistrările tranzacțiilor în blockchain sunt criptate, ceea ce le face dificil de piratat. Un element important care asigură o securitate sporită este reprezentat de faptul că fiecare înregistrare este conectată la înregistrările anterioare și ulterioare într-un registru distribuit, iar pentru ca hackerii să schimbe o singură înregistrare, ar trebui să modifice întregul lanț.

Dezavantaje ale contractelor inteligente

Defecte de programare

În situațiile în care pot exista defecte de programare, se pot produce erori în timpul tranzacțiilor.

Neaplicare legală

Fiind o inovație nouă, contractele inteligente încă nu sunt susținute de legi, motiv pentru care mulți oameni nu înțeleg ce sunt acestea, neexistând legi sau reglementări care să susțină sistemul.

Exigență

Dacă nu ești familiarizat cu limbajele de programare (Solidity) care sunt utilizate pentru a scrie termenii și condițiile, va fi nevoie de ajutorul dezvoltatorilor pentru a scrie codul de programare.

Viitorul contractelor inteligente

Potențialul contractelor inteligente este unul mare, și merge dincolo de simplul transfer de active. Cu ajutorul acestora și tehnologiei blockchain pot fi executate tranzacții în mai multe domenii, de la procese juridice la prime de asigurare, de la acorduri de crowdfunding la instrumente financiare derivate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *